Descoperirea care revoluționează tratarea cancerului a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină Actual

Descoperirea care revoluționează tratarea cancerului a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat americanului James Allison și japonezului Tasuku Honjo pentru cercetările asupra imunoterapiei care poate ajuta la combaterea cancerului, informează Reuters. Lucrările oamenilor de știință din anii 1990 au implementat rapid noi terapii pentru tratarea melanomului și cancerului pulmonar, care, anterior, fuseseră extrem de dificil de tratat.

„Descoperirile celor doi laureați constituie un punct de reper în lupta noastră împotriva cancerului”, a declarat Adunarea Nobel la Institutul Karolinska din Suedia. Premiul acordat a fost în valoare de nouă milioane de coroane suedeze, corespondentul a 1 milion de dolari. Allison si Honjo s-au luptat să „deblocheze” şi „să apese pe pedalele de acceleraţie” ale sistemului imunitar în aşa fel încât să-i permită să „neutralizeze micro-organisme străine”, a precizat juriul Nobel. Juriul a adăugat că tratamentele au „modificat fundamental rezultatul” la pacienții cu cancer.

Allison, profesor la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center, a lucrat la o proteină cunoscută sub numele de CTLA-4 și și-a dat seama că dacă acest lucru ar putea fi blocat, se va elibera o frână, dezlănțuind celulele imune pentru a ataca tumorile.

Honjo, profesor la Universitatea din Kyoto din 1984, a descoperit separat o a doua proteină numită PD-1 și a constatat că și ea a acționat ca o frână de sistem imunitar, dar cu un mecanism diferit.

Descoperirea a condus la crearea unei piețe de miliarde de dolari pentru medicamentele pentru cancer. În special, medicamentele care vizează blocada PD-1 s-au dovedit a fi un mare succes comercial, oferind noi opțiuni pentru pacienții cu cancer de melanom, plămâni și vezică urinară.

Honjo, care are acum 76 de ani, a declarat la o conferință de presă în Tokyo că a fost onorat să obțină Nobelul, dar munca lui nu este încă finalizată. „Aș vrea să-mi continui cercetările… astfel încât acest tratament imunitar să salveze mai mulți pacienți cu cancer”, a spus el.

Allison s-a simțit „onorat și umil” de premiu. „N-am visat niciodată că cercetarea mea va lua această direcție”, a spus el într-o declarație pe site-ul universității sale. „Este un privilegiu extraordinar de a întâlni pacienții cu cancer care au fost tratați cu succes cu metoda de blocare a imunității. Ei sunt dovada vie a puterii științei fundamentale.”

(Sursă foto: Stirile Pro TV)