Dieta Keto: Beneficii și riscuri pe termen lung Magazin

Dieta Keto: Beneficii și riscuri pe termen lung

Dieta keto este un plan alimentar care se concentrează pe alimentele care furnizează o mulțime de grăsimi sănătoase, cantități adecvate de proteine și foarte puțini carbohidrați. Scopul este de a obține mai multe calorii din grăsimi decât din carbohidrați. 

Dieta funcționează prin epuizarea rezervelor sale de zahăr din organism. Ca urmare, va începe să descompună grăsimile pentru energie. Acest lucru duce la producerea de molecule numite cetone pe care organismul le folosește pentru combustibil. Atunci când corpul arde grăsimi, poate duce și la pierderea în greutate.

Citește mai departe pentru a afla beneficiile și riscurile dietei keto.

Încurajează pierderea în greutate

Dieta ketogenică poate contribui la promovarea pierderii în greutate în mai multe moduri. Aceasta include stimularea metabolismului și reducerea poftei de mâncare.

Dieta keto constă în alimente care umplu o persoană și reduc hormonii care stimulează foamea. De aceea urmarea unei diete keto poate reduce pofta de mâncare și poate favoriza pierderea în greutate.

Într-o meta-analiză din 2013 a 13 studii clinice randomizate diferite, cercetătorii au descoperit că persoanele care urmează diete ketogenice au slăbit cu 1 kg mai mult decât cele care au urmat diete cu conținut scăzut de grăsimi pe parcursul unui an.

În mod similar, o altă analiză a 11 studii a demonstrat că persoanele care urmează o dietă ketogenică au slăbit cu 2,5 kg mai mult decât cele care au urmat diete cu conținut scăzut de grăsimi după 6 luni.

Dieta keto îmbunătățește acneea

Acneea are mai multe cauze diferite și poate avea legături cu dieta și glicemia la unii oameni.

Consumul unei diete bogate în glucide procesate și rafinate poate modifica echilibrul bacteriilor intestinale. De asemenea, poate determina creșterea și scăderea semnificativă a zahărului din sânge. Ambele pot afecta negativ sănătatea pielii.

Potrivit unui studiu din 2012, prin scăderea aportului de carbohidrați, o dietă ketogenică ar putea reduce simptomele acneei la unii oameni.

Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer

Cercetătorii au examinat efectele dietei keto în a ajuta la prevenirea sau chiar tratarea anumitor tipuri de cancer.

Un studiu a constatat că dieta ketogenică poate fi un tratament complementar sigur și adecvat de utilizat alături de chimioterapie și radioterapie la persoanele cu anumite tipuri de cancer. Acest lucru se datorează faptului că ar provoca mai mult stres oxidativ în celulele canceroase decât în celulele normale, determinându-le să moară.

Un studiu mai recent din 2018 sugerează că, deoarece dieta ketogenică reduce zahărul din sânge, ar putea reduce și riscul de complicații cu insulină. Insulina este hormonul care controlează glicemia, care poate avea legături cu unele tipuri de cancer.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Când o persoană urmează dieta keto, este important să aleagă alimente sănătoase. Unele dovezi arată că consumul de grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, în loc de grăsimi mai puțin sănătoase, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii prin reducerea colesterolului.

O revizuire din 2017 a studiilor efectuate pe animale și oameni pe o dietă keto a arătat că unii oameni au înregistrat o scădere semnificativă a nivelurilor de colesterol total, lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau colesterol rău și trigliceride și o creștere a lipoproteinei cu densitate mare (HDL), sau colesterol „bun”.

Nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul bolilor cardiovasculare. Prin urmare, efectul reducător al dietei keto asupra colesterolului poate reduce riscul unei complicații cardiace.

Cu toate acestea, analiza a concluzionat că efectele pozitive ale dietei asupra sănătății inimii depind de calitatea sa. Așadar, este important să consumați alimente sănătoase, echilibrate nutrițional, în timp ce urmați dieta ketogenică.

Dieta keto poate proteja funcția creierului

Unele studii sugerează că cetonele care generează în timpul dietei keto oferă beneficii neuroprotectoare. Aceasta înseamnă că pot întări și proteja creierul și celulele nervoase.

Din acest motiv, o dietă ketogenică poate ajuta o persoană să prevină sau să gestioneze afecțiuni precum boala Alzheimer.

Poate reduce crizele de epilepsie

Raportul dintre grăsimi, proteine și carbohidrați într-o dietă keto modifică modul în care organismul folosește energia, rezultând cetoza. Cetoza este un proces metabolic în timpul căruia organismul folosește corpuri cetonice pentru combustibil.

Fundația pentru epilepsie sugerează că cetoza poate reduce convulsiile la persoanele cu epilepsie. Asta mai ales la cei care nu au răspuns la alte metode de tratament. Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la eficacitatea acestui lucru, deși pare să aibă cel mai mare efect asupra copiilor cu crize focale.

O revizuire din 2019 susține ipoteza că o dietă keto poate sprijini persoanele cu epilepsie. Dieta ketogenică poate reduce simptomele epilepsiei prin mai multe mecanisme diferite.

Ameliorează simptomele sindromului ovarului polichistic (SOP)

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o tulburare hormonală care poate duce la exces de hormoni masculini, disfuncție ovulatorie și ovare polichistice. O dietă bogată în carbohidrați poate provoca efecte adverse la persoanele cu SOP, cum ar fi probleme cu pielea și creșterea în greutate.

Nu există multe studii clinice privind dieta ketogenică și SOP. Un studiu pilot din 2005 a examinat cinci femei de peste 24 de săptămâni. Cercetătorii au descoperit că dieta keto a îmbunătățit mai mulți markeri ai SOP. Acestea includ pierderea în greutate, echilibrul hormonal, raporturile dintre hormonul luteinizant (LH) și hormonul foliculostimulant (FSH) și niveluri de insulină.

O altă analiză a studiilor din 2019 a constatat că dieta keto a avut efecte benefice pentru persoanele cu tulburări hormonale, inclusiv PCOS și diabet de tip 2.

Riscurile dietei keto

Dieta ketogenică poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, menținerea dietei keto pe termen lung poate avea și efecte negative asupra sănătății. Acestea includ un risc crescut de pietre la rinichi, proteine în exces în sânge, deficiențe de minerale și vitamine și o acumulare de grăsimi în ficat.

Citește și Acai: Top 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto