Acai: Top 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Acai: Top 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Boabele Acai sunt un „superfruct” brazilian. Sunt originare din regiunea Amazonului, unde sunt un aliment de bază.

Au câștigat recent popularitate la nivel global și sunt lăudate pentru că sunt deosebit de benefice pentru sănătate și bunăstare. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Sunt dense în nutrienți

Boabele Acai au un profil nutrițional unic pentru un fruct, deoarece sunt oarecum bogate în grăsimi și sărace în zahăr.

100 de grame de pulpă de fructe congelate au 70 de calorii, 5 grame de grăsimi, 1,5 grame de grăsimi saturate, 4 grame de carbohidrați, 2 grame de zahăr și 2 grame de fibre. De asemenea, conține vitamina A și calciu.

Potrivit unui studiu venezuelan, boabele acai conțin și urme de alte  minerale. Acestea includ crom, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu, potasiu și fosfor.

Dar unele dintre cele mai puternice beneficii pentru sănătate ale acaiului provin din compușii vegetali.

Cele mai notabile dintre acestea sunt antocianinele, care conferă fructelor culoarea violet intens și acționează ca antioxidanți în organism.

2. Boabele Acai sunt încărcate cu antioxidanți

Antioxidanții sunt importanți, deoarece neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi din tot corpul.

Dacă radicalii liberi nu sunt neutralizați de antioxidanți, aceștia pot deteriora celulele și pot duce la o serie de boli. Acestea includ diabetul, cancerul și bolile de inimă.

Fructele Acai au o cantitate incredibil de mare de antioxidanți, întrecând alte fructe bogate în antioxidanți, cum ar fi afinele și merișoarele.

Conținutul de antioxidanți din alimente este de obicei măsurat printr-un scor de capacitate de absorbție radicală a oxigenului (ORAC).

În cazul acesta, 100 de grame de pulpă congelată au un ORAC de 15.405, în timp ce aceeași cantitate de afine are un scor de 4.669.

Această activitate antioxidantă provine dintr-o serie de compuși vegetali din acai, inclusiv antociani.

În 2008, s-a administrat fie pulpă, fie suc de acai, piure de mere sau o băutură fără antioxidanți la 12 voluntari în patru momente diferite și apoi au testat sângele pentru antioxidanți.

Atât pulpa de acai, cât și piureul de mere au crescut nivelul de antioxidanți al participanților. Aceasta înseamnă că compușii antioxidanți din acai sunt bine absorbiți în intestin.

De asemenea, indică faptul că pulpa de acai este o sursă mai bună de antioxidanți decât sucul său.

3. Pot îmbunătăți nivelul colesterolului

Studiile la animale au sugerat că acai ar putea ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol prin scăderea colesterolului total și LDL.

Și este posibil ca acesta să aibă un efect similar la oameni.

Un studiu din 2011 a administrat la 10 adulți supraponderali câte un smoothie cu acai de două ori pe zi timp de o lună. În general, au avut colesterol LDL total și „rău” mai scăzut la sfârșitul studiului.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, este posibil ca antocianinele din fruct să fie responsabile pentru impactul pozitiv asupra nivelului de colesterol. Studiile au legat acest compus vegetal de îmbunătățiri ale colesterolului HDL și LDL.

În plus, acai conține steroli vegetali, care împiedică absorbția colesterolului de către organism.

4. Acai poate avea efecte anti-cancer

Deși niciun aliment nu este un scut magic împotriva cancerului, se știe că unele alimente opresc formarea și răspândirea celulelor canceroase.

Atât studiile pe eprubete, cât și pe animale au relevat acest tip de efect anti-cancer la acai.

La șoareci, pulpa de acai a redus incidența cancerului de colon și al vezicii urinare.

Cu toate acestea, un al doilea studiu efectuat la șoareci a constatat că nu a avut niciun efect asupra cancerului de stomac.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că acai ar putea avea un rol în tratarea cancerului în viitor, însă sunt necesare mai multe cercetări, inclusiv la oameni.

5. Ar putea stimula funcția creierului

Mulți compuși vegetali din acai ar putea proteja creierul de daunele cauzate de îmbătrânire.

Mai multe studii au arătat acest tip de efect protector la șobolanii de laborator.

Antioxidanții din acai contracarează efectele dăunătoare ale inflamației și oxidării în celulele creierului. Acestea pot afecta negativ memoria și învățarea.

Într-un studiu, acai a ajutat chiar la îmbunătățirea memoriei la șobolanii în vârstă.

Unul dintre modurile în care creierul rămâne sănătos este prin curățarea celulelor toxice sau care nu mai funcționează. Acest proces este cunoscut sub numele de autofagie. Face loc formării de noi nervi, îmbunătățind comunicarea între celulele creierului.

Odată cu vârsta, acest proces funcționează mai puțin eficient. Cu toate acestea, în testele de laborator, extractul de acai a contribuit la stimularea acestui răspuns de „menaj” în celulele creierului.

Citește și Păpădia: Top 13 beneficii pe care le poate adduce sănătății.

Sursă foto