Excesul de vitamine. Care sunt simptomele asociate? Magazin

Excesul de vitamine. Care sunt simptomele asociate?

Vitaminele sunt substanțe chimice complexe ce îndeplinesc un rol esențial în funcționarea normală a organismului. Acestea se regăsesc în compoziția alimentelor provenite din mediul natural și sunt procesate de corpul uman în urma consumării lor.

Din cauza unui stil de viață haotic și nesănătos, încercăm să compensăm lipsa acestora din alimentația zilnică prin suplimente. Îngrijorați de teama că ducem lipsă de ele, nu ne gândim la efectele excesului de vitamine. În doze mari, acestea pot interacționa cu diferite medicamente și pot crește riscul apariției reacțiilor adverse. Din acest motiv, chiar și suplimentele alimentare trebuie administrate la recomandarea medicului în urma analizelor de sânge.

Vitamina A

Rol: necesară pentru vedere, creșterea și formarea oaselor și rezistența organismului la infecții.

Surse alimentare de Vitamina A: ficat, grăsime de pește, ouă, legume precum morcovul, cartofii dulci, dovleac, spanac, roșii, fasole verde și fructe precum mango, papaya, curmale

Simptome ale excesului de Vitamina A: greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, amețeli, iritabilitate, somnolență, cefalee, erupție pe piele.

Vitamina B3

Rol: furnizarea energiei din carbohidrați, proteine și grăsimi; sinteza grăsimilor și formarea celulelor roșii; stimularea refacerii celulare a scalpului și a rădăcinii părului.

Surse: cereale, cartofi, varză, roșii, ficat, gălbenuș de ou, pește, nuci, carne de pasăre.

Simptome ale excesului de vitamina B3: înroșirea severă a pielii, amețeli, bătăi neregulate ale inimii, mâncărime, greață, vărsături, dureri de stomac, dureri abdominale, gută, diaree, pierderea vederii, creșterea glicemiei și afectarea ficatului.

Vitamina B6

Rol: rol cheie în prelucrarea aminoacizilor, în așezarea proteinelor; fundamentală pentru buna funcționare a creierului.

Surse: banane, morcovi, usturoi, varză creață, spanac, ficat, creier, măduvă, pește, nuci, alune, ouă.

Simptome ale excesului de vitamina B6: hiperestezie (sensibilitate crescută la stimuli), parestezie, slăbiciune musculară, amorțeală, leziuni ale pielii, sensibilitate la lumină, greață și arsuri la stomac.

Vitamina B9

Rol:  producția de material genetic (ADN), producerea de energie, metabolizarea carbohidraților, reglarea funcționării sistemului nervos și transformărilor proteinelor și lipidelor în organism.

Surse: linte, broccoli, năut, ficat, sparanghel, varză, conopidă, mazăre, spanac, avocado, anghinare, fasole, citrice, semințe de floarea soarelui, gălbenuș.

Simptome ale excesului de vitamina B9: crampe abdominale, tulburări de somn, iritabilitate, probleme digestive, confuzie, greață, modificări de comportament, reacții cutanate, convulsii.

Vitamina C:
Rol: formarea colagenului, o proteină care conferă rezistență oaselor, cartilagiilor, mușchilor și vaselor de sânge și contribuie la buna menținere a capilarelor, oaselor și dinților. 

Surse: citrice, legume, salate, ficat, broccoli, roșii, cartofi, ardei dulce, spanac.

Simptomele excesului de vitamina C: greață, diaree, crampe stomacale, pietre la rinichi. Cantitățile mari de vitamina C pot fi foarte periculoase pentru persoanele cu afecțiuni genetice care provoacă o acumulare excesivă de fier în organism, precum și pentru persoanele cu diabet.

Vitamina D

Rol: formarea și menținerea în bună stare a oaselor și dinților, ajută și la buna funcționare a sistemului nervos și a celui muscular.

Surse: grăsimi animale, lactate, margarină, ouă și unt, lumina soarelui.

Simptome ale excesului de vitamina D: principala consecință a toxicității vitaminei D constă în acumularea de calciu în sânge (hipercalcemie), care poate provoca greață, vărsături, slăbiciune, dureri osoase, pietre la rinichi, scăderea în greutate, pierderea apetitului și bătăile neregulate ale inimii.

Citește și Vitaminele și mineralele care ne feresc de răceală

Vitamina E
Rol:
protejează grăsimile și vitamina A aflate în organism, este un bun antioxidant, stabilizează membranele celulelor, facilitează schimburile dintre celulele cerebrale, menține pielea suplă, întârzie apariția petelor de vârstă și a alunițelor, prelungește viața globulelor roșii.

Surse: uleiuri vegetale, tărâțe de orez, ovăz, secară, orz, semințe de floarea-soarelui, migdale, alune, germeni de grâu, mango, avocado, dovleac, broccoli, spanac, kiwi, roșie

Simptome ale excesului de vitamina E: este un anticoagulant, așadar provoacă subțierea sângelui, ducând la hemoragii fatale; este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic.

Sursă foto