Ceaiul: 5 sortimente care stimuleaza pierderea greutății Magazin

Ceaiul: 5 sortimente care stimuleaza pierderea greutății

Ceaiul este o băutură savurată în întreaga lume. Consumul acestuia a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate. Aceasta include protejarea celulelor de deteriorare și reducerea riscului de boli de inimă.

Unele studii au descoperit chiar că ceaiul poate spori pierderea în greutate și poate ajuta la combaterea grăsimii abdominale. Anumite tipuri s-au dovedit a fi mai eficiente decât altele în realizarea acestui lucru. Citește mai departe pentru a afla câteva dintre ele.

1. Ceaiul verde

Ceaiul verde este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de ceai. Este legat de multe beneficii pentru sănătate.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru pierderea în greutate. Există dovezi substanțiale care leagă ceaiul verde de scăderea atât a greutății, cât și a grăsimii corporale.

Într-un studiu din 2008, 60 de persoane obeze au urmat o dietă standardizată timp de 12 săptămâni. În același timp, au băut în mod regulat fie ceai verde, fie un placebo. Pe parcursul studiului, cei care au băut ceai verde au slăbit cu 3,3 kg mai mult decât grupul placebo.

Un alt studiu a dat oamenilor extract de ceai verde timp de 12 săptămâni. Aceștia au înregistrat scăderi semnificative ale greutății corporale, grăsimii corporale și circumferinței taliei, comparativ cu un grup de control.

Acest lucru se poate datora faptului că extractul de ceai verde este deosebit de bogat în catechine. Aceștia sunt antioxidanți naturali care pot stimula metabolismul și pot crește arderea grăsimilor.

Același efect se aplică și la matcha, un tip foarte concentrat de ceai verde sub formă de pudră. Conține aceleași ingrediente benefice ca și ceaiul verde obișnuit.

2. Ceai Puerh

Cunoscut și ca ceai pu’er sau pu-erh, acesta este un tip specific de ceai negru chinezesc care a fost fermentat.

Este adesea savurat după masă și are o aromă care tinde să se dezvolte cu cât este păstrat mai mult timp.

Unele studii pe animale au arătat că ceaiul puerh poate scădea glicemia și trigliceridele din sânge. Și studiile la animale și la oameni au arătat că poate ajuta la creșterea pierderii în greutate.

Într-un studiu, 70 de bărbați au primit fie o capsulă de extract de ceai puerh, fie un placebo. După trei luni, cei care au luat capsula de ceai puerh au pierdut cu aproximativ 1 kg mai mult decât grupul placebo.

Un alt studiu la șobolani a avut rezultate similare, arătând că extractul de ceai puerh a avut un efect anti-obezitate și a ajutat la suprimarea creșterii în greutate.

3. Ceaiul negru

Ceaiul negru este un tip de ceai care a suferit mai multă oxidare decât alte tipuri, cum ar fi ceaiurile verzi, albe sau oolong.

Oxidarea este o reacție chimică care are loc atunci când frunzele de ceai sunt expuse la aer. Acest lucru duce la rumenire care provoacă culoarea închisă caracteristică a ceaiului negru.

Există multe tipuri și amestecuri diferite de ceai negru disponibile, inclusiv soiuri populare precum Earl Grey și mic dejun englezesc.

Mai multe studii au descoperit că ceaiul negru ar putea fi eficient atunci când vine vorba de controlul greutății.

Un studiu a fost realizat pe 111 persoane. S-a descoperit că consumul a trei căni de ceai negru în fiecare zi timp de trei luni a crescut semnificativ pierderea în greutate. De asemenea, a redus circumferința taliei, în comparație cu consumul unei băuturi de control cu același nivel de cofeină.

Unii susțin că efectele potențiale ale ceaiului negru de scădere în greutate se pot datora faptului că este bogat în flavone. Acestea sunt un tip de pigment vegetal cu proprietăți antioxidante.

Un studiu a urmărit 4.280 de adulți timp de 14 ani. S-a descoperit că cei cu un aport mai mare de flavone din alimente și băuturi, cum ar fi ceaiul negru, aveau un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut decât cei cu un aport mai mic de flavone.

4. Oolong

Ceaiul Oolong este un ceai tradițional chinezesc parțial oxidat, plasându-l undeva între ceaiul verde și ceaiul negru în ceea ce privește oxidarea și culoarea.

Este adesea descris ca având o aromă fructată unică. Cu toate acestea, acestea pot varia semnificativ în funcție de nivelul de oxidare.

Mai multe studii au arătat că ceaiul oolong ar putea ajuta la îmbunătățirea pierderii în greutate prin îmbunătățirea arderii grăsimilor și accelerarea metabolismului.

Într-un studiu, 102 persoane supraponderale sau obeze au băut ceai oolong în fiecare zi timp de șase săptămâni. Acest lucru ar fi putut ajuta la reducerea atât a greutății corporale, cât și a grăsimii corporale. Cercetătorii au propus că ceaiul a făcut acest lucru prin îmbunătățirea metabolismului grăsimilor din organism.

Un alt studiu mic a dat bărbaților fie apă, fie ceai pentru o perioadă de trei zile, măsurându-le ratele metabolice. În comparație cu apă, ceaiul oolong a crescut consumul de energie cu 2,9%, echivalentul arderii a 281 de calorii suplimentare pe zi, în medie.

9. Ceaiul alb

Ceaiul alb se remarcă printre alte tipuri de ceai pentru că este procesat minim și recoltat în timp ce planta este încă tânără.

Ceaiul alb are o aromă distinctă foarte diferită de alte tipuri de ceai. Are un gust subtil, delicat și ușor dulce.

Beneficiile ceaiului alb sunt bine studiate. Acestea variază de la îmbunătățirea sănătății orale la uciderea celulelor canceroase în unele studii pe eprubetă.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare, ceaiul alb ar putea ajuta și când vine vorba de pierderea în greutate și a grăsimii corporale.

Studiile arată că ceaiul alb și ceaiul verde au cantități comparabile de catechine, care pot ajuta la creșterea pierderii în greutate.

Mai mult, un studiu pe eprubetă a arătat că extractul de ceai alb a crescut descompunerea celulelor adipoase. Acest lucru prevenind în același timp formarea altora noi.

Cu toate acestea, rețineți că acesta a fost un studiu pe eprubetă, deci nu este clar cum se pot aplica efectele ceaiului alb asupra oamenilor.

Citește și Ceaiul Oolong: 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto