Păpădia: Top 13 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Păpădia: Top 13 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Păpădia este cunoscută ca o buruiană încăpățânată care nu pare niciodată să vă părăsească peluza sau grădina.

Cu toate acestea, în practicile medicinale tradiționale pe bază de plante, păpădiile sunt cunoscute pentru gama lor largă de proprietăți medicinale. Citește mai departe pentru a le afla. 

1. Păpădia este foarte nutritivă

În ceea ce privește conținutul nutrițional, păpădia se poate alătura rândului restului de legume.

De la rădăcină la floare, păpădia este o plantă foarte nutritivă, încărcată cu vitamine, minerale și fibre.

Verdeața de păpădie poate fi consumată fiartă sau crudă și servește ca o sursă excelentă de vitamine A, C și K. De asemenea, conține vitamina E, folat și cantități mici de alte vitamine B.

Mai mult, verdeața de păpădie oferă o cantitate substanțială de mai multe minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu și potasiu.

Rădăcina păpădiei este bogată în inulină glucidică. Aceasta este un tip de fibră solubilă găsită în plante. Ea sprijină creșterea și menținerea unei flore bacteriene sănătoase în tractul intestinal.

Rădăcina de păpădie este adesea uscată și consumată ca ceai, dar poate fi consumată și întreagă.

2. Conține antioxidanți puternici

Păpădia este plină de antioxidanți puternici, ceea ce poate explica de ce această plantă are proprietăți atât de largi pentru sănătate.

Antioxidanții sunt molecule care ajută la neutralizarea sau prevenirea efectelor negative ale radicalilor liberi în organism.

Radicalii liberi sunt un produs al metabolismului normal, dar pot fi foarte distructivi. Prezența a prea mulți radicali liberi contribuie la dezvoltarea bolilor și la îmbătrânirea accelerată. Prin urmare, antioxidanții sunt esențiali pentru menținerea sănătății corpului.

Păpădia conține niveluri ridicate de beta-caroten antioxidant. Acesta este cunoscut pentru a oferi o protecție puternică împotriva deteriorării celulare și a stresului oxidativ.

Păpădiile sunt, de asemenea, bogate în altă categorie de antioxidanți numiți polifenoli. Aceștia se găsesc în cea mai mare concentrație din floare, dar sunt prezenți și în rădăcini, frunze și tulpini.

3. Poate ajuta la combaterea inflamației

Păpădia poate fi eficientă în reducerea inflamației cauzate de boli datorită prezenței diferiților compuși bioactivi, cum ar fi polifenolii, în plantă.

Inflamația este unul dintre răspunsurile naturale ale corpului la leziuni sau boli. În timp, inflamația excesivă poate duce la deteriorarea permanentă a țesuturilor și ADN-ului corpului.

Unele studii cu eprubete au arătat markeri de inflamație reduși semnificativ în celulele tratate cu compuși de păpădie.

Un studiu efectuat la șoareci cu boli pulmonare inflamatorii induse artificial a arătat o reducere semnificativă a inflamației pulmonare la animalele care au primit păpădie.

4. Păpădia poate ajuta la controlul zahărului din sânge

Chicoricul și acidul clorogenic sunt doi compuși bioactivi în păpădie. Se găsesc în toate părțile plantei și pot ajuta la reducerea glicemiei.

Studiile pe eprubete și pe animale arată că acești compuși pot îmbunătăți secreția de insulină din pancreas îmbunătățind simultan absorbția glucozei în țesutul muscular.

Acest proces duce la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

În unele studii pe animale, acidul chicoric și clorogenic au limitat digestia alimentelor cu amidon cu carbohidrați. Acest lucru poate contribui, de asemenea, la capacitatea potențială a păpădiei de a reduce zahărul din sânge.

5. Poate reduce colesterolul

Unii dintre compușii bioactivi din păpădie pot reduce colesterolul, ceea ce poate reduce riscul bolilor de inimă.

Un studiu efectuat pe animale a dus la reducerea dramatică a nivelului de colesterol și trigliceride la șoareci tratați cu extract de păpădie.

Un studiu la iepuri a evaluat impactul adăugării rădăcinilor și frunzelor de păpădie la o dietă bogată în colesterol. Iepurii care au primit păpădie au redus semnificativ nivelul colesterolului.

6. Poate scădea tensiunea arterială

Unii oameni susțin că păpădia poate reduce tensiunea arterială, dar dovezile justificative sunt limitate.

Practici medicinale tradiționale pe bază de plante folosesc păpădia pentru efectul lor diuretic pe baza credinței că aceasta poate detoxifica anumite organe.

În medicina occidentală, medicamentele diuretice sunt utilizate pentru a scăpa corpul de excesul de fluide, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale.

Un studiu efectuat la om a constatat că păpădia este un diuretic eficient. Cu toate acestea, studiul a fost realizat pe o perioadă scurtă și a implicat doar 17 persoane.

Păpădia conține potasiu, un mineral asociat cu scăderea tensiunii arteriale la cei cu niveluri crescute anterior. Astfel, păpădia poate avea un efect indirect asupra tensiunii arteriale datorită conținutului de potasiu.

Este important să rețineți că acest efect nu este unic pentru păpădie, ci se aplică oricărui aliment bogat în potasiu consumat ca parte a unei diete sănătoase.

7. Poate promova un ficat sănătos

Studiile la animale au descoperit că păpădia are un efect protector asupra țesutului hepatic în prezența substanțelor toxice și a stresului.

Un studiu a relevat o protecție semnificativă a țesutului hepatic la șoarecii expuși la niveluri toxice de acetaminofen. Cercetătorii au atribuit această descoperire conținutului de antioxidanți al păpădiei.

Alte studii efectuate pe animale au arătat că extractul de păpădie poate reduce nivelurile de grăsime stocate în ficat și poate proteja împotriva stresului oxidativ din țesutul hepatic.

8. Poate ajuta la scăderea în greutate

Unele cercetări indică faptul că păpădia și componentele sale bioactive pot sprijini pierderea și menținerea greutății, deși datele nu sunt complet concludente.

Unii cercetători teoretizează că capacitatea păpădiei de a îmbunătăți metabolismul glucidic și de a reduce absorbția grăsimilor poate duce la pierderea în greutate. Cu toate acestea, această noțiune nu a fost încă dovedită științific.

Un studiu efectuat la șoareci a arătat scădere în greutate asociată cu suplimentarea cu păpădii. Trebuie menționat, totuși, că aceasta a fost o constatare accidentală și nu principalul obiectiv al studiului.

Un alt studiu efectuat pe șoareci obezi a relevat că acidul clorogenic, un compus găsit în păpădie, a fost capabil să reducă greutatea corporală și nivelurile unor hormoni de depozitare a grăsimilor.

9. Păpădia poate lupta împotriva cancerului

Poate că una dintre cele mai interesante afirmații de sănătate ale păpădiei este potențialul lor de a preveni creșterea celulelor canceroase în diferite sisteme de organe.

Un studiu cu eprubete a relevat creșterea semnificativ redusă a celulelor canceroase care au fost tratate cu extract de frunze de păpădie. Cu toate acestea, extracte din floare sau rădăcină de păpădie nu au dus la același rezultat.

Alte studii pe eprubete au arătat că extractul de rădăcină de păpădie are capacitatea de a încetini dramatic creșterea celulelor canceroase în ficat, colon și țesut pancreatic.

10. Poate sprijini digestia sănătoasă

Medicina tradițională pe bază de plante folosește păpădia pentru a trata constipația și alte simptome ale digestiei afectate. Unele cercetări timpurii par să susțină aceste afirmații.

Un studiu efectuat pe animale a relevat o creștere semnificativă a ratelor de contracții ale stomacului și de golire a conținutului stomacului în intestinul subțire la șobolanii tratați cu extract de păpădie.

În plus, rădăcina de păpădie este o sursă bună de inulină din fibre prebiotice. Cercetările indică faptul că inulina are o capacitate puternică de a reduce constipația și de a crește mișcarea intestinală.

11. Păpădia poate stimula sistemul imunitar

Unele cercetări indică faptul că păpădia poate avea proprietăți antimicrobiene și antivirale. Acestea ar putea sprijini capacitatea organismului de a combate infecțiile.

Mai multe studii cu eprubete au constatat că extractul de păpădie a redus semnificativ capacitatea de replicare a virușilor.

Cercetările indică, de asemenea, că unii dintre compușii activi din păpădie protejează împotriva diferitelor bacterii dăunătoare.

12. Poate fi un tratament util pentru îngrijirea pielii

Cercetările efectuate pe animale și eprubete indică faptul că păpădia poate proteja împotriva deteriorării pielii cauzate de lumina soarelui, îmbătrânire și acnee.

Într-un studiu, extractele de frunze de păpădie și flori protejate împotriva deteriorării pielii atunci când sunt aplicate chiar înainte sau imediat după expunerea la radiații UVB (lumina soarelui).

Una dintre caracteristicile îmbătrânirii pielii este scăderea producției de celule ale pielii noi și sănătoase.

Un studiu cu eprubete a arătat că extractul de rădăcină de păpădie a crescut generarea de noi celule ale pielii, ceea ce ar putea încetini procesul de îmbătrânire.

Cercetări suplimentare indică faptul că extractul de păpădie poate reduce inflamația și iritarea pielii. În același timp, crește hidratarea și producția de colagen. Acest lucru poate fi util în prevenirea și tratarea anumitor tipuri de acnee.

13. Poate sprijini sănătatea oaselor

S-au efectuat foarte puține cercetări asupra efectului păpădiei asupra sănătății oaselor. Unele dintre componentele sale nutriționale individuale, totuși, contribuie la menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Verdeața de păpădie este o sursă bună de calciu și vitamina K. Ambele sunt asociate cu prevenirea pierderii osoase.

Inulina, o fibră care se găsește în rădăcina de păpădie, poate susține, de asemenea, oasele sănătoase prin digestie îmbunătățită și promovarea bacteriilor intestinale sănătoase.

Citește și Curmalele: Top 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto