Germania se pregătește pentru un Brexit haotic, în care UE și Regatul Unit nu ajung la nicio înțelegere Actual

Germania se pregătește pentru un Brexit haotic, în care UE și Regatul Unit nu ajung la nicio înțelegere

Regatul Unit al Marii Britanii și Uniunea Europeană încearcă din răsputeri să ajungă la o înțelegere în ceea ce privește evitarea unei despărțiri haotice în martie. Ministrul de Finanțe al Germaniei a declarat că autoritățile de la Berlin sunt pregătite pentru cel mai prost scenariu posibil.

Vineri, Olaf Scholz a declarat că Germania este pregătită din toate punctele de vedere pentru un proces absolut haotic în ceea ce privește ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Britanicii și cele 27 țări membre ale Uniunii negociază ultimele elemente ale unui document draft de înțelegere pentru a asigura ieșirea în regulă a Britanicilor până la finalul lunii martie a anului viitor.

Numai că rezistența opusă de avocații britanici și guvernul spaniol a produs anumite frici că Regatul Unit al Marii Britanii ar putea să iasă din Uniune fără a avea loc o înțelegere prealabilă.

Scholz a declarat pentru cotidianul Passaeur Neue Presse că o astfel de posibilitate va ridica numeroase probleme economice în ambele tabere, însă a ținut să sublinieze și faptul că țara sa, Germania, este „foarte atent pregătită” în această privință.

„Ambele scenarii ridică provocări serioase pentru noi, dar noi putem și chiar le vom face față”, a continuat oficialul german, care a făcut un ultim apel către cele două tabere pentru a cădea la o înțelegere în cele din urmă.

Cancelarul german Angela Merkel și alți lideri europeni speră să ajungă la o înțelegere în cadrul unui summit din Bruxelles.

Merkel a mai declarat joi că ar face orice pentru a ajunge la o înțelegere cele două tabere: „O ieșire fără o înțelegere prealabilă ar reprezenta cel mai prost scenariu posibil pentru economia și relațiile viitoare ale celor două”.