Germania vrea mai puțin zahăr, sare și grăsimi în alimente Actual

Germania vrea mai puțin zahăr, sare și grăsimi în alimente

Ministerul german al Alimentației și Agriculturii a încheiat un acord cu industria alimentară pentru a face alimentele prelucrate mai sănătoase.

Producătorii care activează pe piața alimentară din Germania au fost de acord să reducă, în mod voluntar, cantitatea de zahăr, sare și grăsimi din alimentele procesate până în 2015.

„Industria alimentară s-a angajat pentru prima dată să se supună controalelor privind măsurile pe care le ia pentru a reduce zahărul, sarea și grăsimea din alimentele procesate”, a declarat Julia Klöckner, ministrul german pentru alimentație și agricultură, pentru publicația Bild. „Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată”, a mai precizat aceasta.

Potrivit Bild, Asociația pentru Cereale, Miere și Amidon intenționează să reducă cantitatea de zahăr folosită în cerealele pentru copii cu cel puțin 20%.

Industria de băuturi nonalcoolice s-a angajat, de asemenea, să reducă cu 15% zahărul din băuturi, în timp ce industria produselor lactate se va asigura că iaurtul pentru copii nu va conține un nivel al zahărului mai mare decât cel din iaurturile obișnuite.

Între timp, Institutul German al Alimentelor Congelate va reduce conținutul de sare la nu mai mult de 1,25 de grade de sare la 100 de grame de pizza, iar industria de panificație intenționează să reducă cantitatea de sare din anumite tipuri de pâine.

„Dacă economia nu cooperează, vom lua în considerare măsuri suplimentare”, a mai anunțat Klöckner.

Organizația Foodwatch a criticat decizia luată de ministerul condus de Klöckner. Alte țări au luat măsuri reale în lupta împotriva obezității și au limitat, printre altele, publicitatea pentru copii sau au introdus taxe mai mari pentru companiile care produc băuturi cu zahăr. Pe de altă parte, ministrul federal i-a sfătuit pe producători să adauge mai puțin zahăr în produsele lor și a lăsat la alegerea companiilor dacă vor să se alăture sau nu acestui demers.

(sursă foto: tellerreport)