Ginkgo biloba: 12 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Ginkgo biloba: 12 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Ginkgo biloba este singurul membru supraviețuitor al unui ordin antic de plante. De aceea, uneori este denumită o fosilă vie.

Este un copac originar din China, care a fost cultivat de mii de ani pentru o varietate de utilizări. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Ginkgo biloba conține antioxidanți puternici

Conținutul de antioxidanți din ginkgo biloba poate fi motivul pentru multe dintre afirmațiile sale de sănătate.

Ginkgo conține niveluri ridicate de flavonoide și terpenoide. Aceștia sunt compuși cunoscuți pentru efectele lor antioxidante puternice.

Antioxidanții combate sau neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt particule foarte reactive care sunt produse în organism în timpul funcțiilor metabolice normale. De exemplu, transformarea alimentelor în energie sau detoxifiere.

Cu toate acestea, au și potențialul de a deteriora țesuturile sănătoase, contribuind la îmbătrânirea accelerată și la dezvoltarea bolilor.

Cercetările asupra efectelor antioxidante ale ginkgo sunt promițătoare. Cu toate acestea, rămâne neclar exact cum funcționează și cât de eficient poate fi în tratarea unor boli specifice.

2. Poate ajuta la combaterea inflamației

Inflamația face parte din răspunsul natural al organismului la rănire sau invazia unei substanțe străine. În răspunsul inflamator, diferite componente ale sistemului imunitar sunt recrutate pentru a lupta împotriva invadatorului străin sau pentru a vindeca zona rănită.

Unele boli cronice declanșează un răspuns inflamator chiar și atunci când nu există nicio boală sau rănire prezentă. În timp, această inflamație excesivă poate provoca leziuni permanente ale țesuturilor și ADN-ului corpului.

Ani de cercetări pe animale și eprubete arată că extractul de ginkgo biloba poate reduce markerii inflamației. Acest lucru în celulele umane și animale, într-o varietate de stări de boală.

Unele condiții specifice în care extractul de ginkgo biloba s-a dovedit că reduce inflamația includ:

  • Artrită
  • Boala intestinului iritabil (IBD)
  • Cancer
  • Boala de inima
  • Accident vascular cerebral

3. Îmbunătățește circulația și sănătatea inimii

În medicina tradițională chineză, semințele de ginkgo biloba au fost folosite pentru a deschide „canale” de energie către diferite sisteme de organe. Acestea includ rinichii, ficatul, creierul și plămânii.

Capacitatea aparentă a ginkgo biloba de a crește fluxul de sânge în diferite părți ale corpului poate fi originea multor dintre presupusele sale beneficii.

Un studiu la persoanele cu boli de inima a suplimentat subiecții cu ginkgo biloba. Acest lucru a arătat o creștere imediată a fluxului de sânge în mai multe părți ale corpului. Rezultatul a fost atribuit unei creșteri cu 12% a nivelurilor de oxid nitric circulant, un compus responsabil pentru dilatarea vaselor de sânge.

În mod similar, un alt studiu a arătat același efect la adulții în vârstă care au fost tratați cu extract de ginkgo biloba.

Cercetări suplimentare indică, de asemenea, efectele protectoare ale plantei asupra sănătății inimii, sănătății creierului și prevenirea accidentului vascular cerebral. Există mai multe explicații potențiale pentru acest lucru. Una dintre ele pot fi compușii antiinflamatori prezenți în plantă.

4. Reduce simptomele tulburărilor psihice și ale demenței

Ginkgo biloba a fost evaluat în mod repetat pentru capacitatea sa de a reduce anxietatea și stresul. Acestea, și alte simptome asociate cu boala Alzheimer și declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea.

În general, rezultatele cercetării sunt inconsecvente în acest domeniu.

Unele studii arată o reducere marcată a ratei declinului cognitiv la persoanele cu demență care folosesc aceste suplimente, dar altele nu reușesc să reproducă acest rezultat.

O analiză a 21 de studii a arătat că o combinație de medicamente convenționale și extract de ginkgo biloba poate crește capacitățile funcționale la cei cu Alzheimer ușor.

O altă revizuire a evaluat patru studii. S-a descoperit o reducere semnificativă a unui spectru de simptome asociate cu demența atunci când suplimentul a fost utilizat timp de 22-24 de săptămâni.

Aceste rezultate pozitive ar putea fi legate de rolul pe care ginkgo biloba îl poate juca în îmbunătățirea fluxului de sânge către creier. Acest lucru mai ales că se referă la tipurile vasculare de demență.

5. Ginkgo biloba îmbunătățește funcționarea creierului și bunăstarea

Există unele speculații că ginkgo biloba poate îmbunătăți funcția creierului la persoanele sănătoase.

O mână de studii mici susțin ideea că suplimentarea cu această plantă poate crește performanța mentală și bunăstarea percepută.

Rezultatele unor studii ca acestea au dat naștere la afirmații care leagă ginkgo de îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a atenției.

Cu toate acestea, o revizuire amplă a cercetărilor privind această relație a concluzionat că suplimentarea cu ginkgo nu a avut ca rezultat îmbunătățiri măsurabile ale memoriei, funcției executive sau capacității de atenție.

6. Ginkgo biloba poate reduce anxietatea

Unele cercetări indică faptul că suplimentarea cu ginkgo poate reduce simptomele de anxietate.

Câteva pe animale au observat reduceri ale simptomelor de anxietate care pot fi atribuite conținutului de antioxidanti al ginkgo.

Într-un studiu, 170 de persoane cu anxietate generalizată au fost tratate fie cu 240 mg sau 480 mg de ginkgo, fie cu un placebo. Grupul tratat cu cea mai mare doză de ginkgo biloba a raportat o reducere cu 45% mai mare a simptomelor de anxietate, comparativ cu grupul placebo.

7. Poate trata depresia

O revizuire a studiilor pe animale sugerează că suplimentarea cu ginkgo poate ajuta la tratarea simptomelor depresiei.

Într-una dintre ele, șoarecii au primit ginkgo înaintea unei situații de stres inevitabil. Aceștia au fost mai puțin afectați emoțional de stres decât grupul care nu a primit suplimentul.

Studiul a indicat că acest efect a fost legat de proprietățile antiinflamatorii ale ginkgo. Acestea îmbunătățesc capacitatea organismului de a face față atunci când nivelul hormonului de stres este ridicat.

Cu toate acestea, depresia este o afecțiune complexă care poate avea o varietate de cauze fundamentale.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine relația dintre ginkgo biloba și depresie.

8. Poate susține vederea și sănătatea ochilor

Foarte puține cercetări au investigat modul în care ginkgo biloba se leagă de vedere și sănătatea ochilor. Cu toate acestea, rezultatele timpurii sunt promițătoare.

O analiză a arătat că persoanele cu glaucom care au suplimentat cu ginkgo au experimentat un flux sanguin crescut la ochi. Cu toate acestea, nu s-a tradus neapărat într-o viziune mai bună.

O altă revizuire a două studii a evaluat efectul extractului de ginkgo asupra progresiei degenerescenței maculare legate de vârstă. Unii participanți au raportat o îmbunătățire a vederii. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost semnificativ statistic.

Multe dintre aceste rezultate pozitive par să fie legate de creșterea fluxului de sânge către ochi.

Nu este clar dacă ginkgo ar îmbunătăți vederea la cei care nu suferă deja de tulburări de vedere.

9. Ginkgo biloba poate trata durerile de cap și migrenele

În medicina tradițională chineză, ginkgo este un tratament foarte popular pentru durerile de cap și migrene.

Foarte puține cercetări sunt disponibile cu privire la capacitatea ginkgo-ului de a trata durerile de cap. Cu toate acestea, în funcție de cauza principală a durerii de cap, poate ajuta.

De exemplu, este bine cunoscut faptul că ginkgo are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Dacă o durere de cap sau o migrenă sunt cauzate de stres excesiv, ginkgo biloba poate fi util.

În plus, dacă o durere de cap este legată de fluxul sanguin redus sau vasele de sânge înguste, capacitatea ginkgo-ului de a dilata vasele de sânge poate îmbunătăți simptomele.

Dimpotrivă, unele migrene sunt cauzate de dilatarea excesivă a vaselor de sânge. În această situație, planta poate avea efect limitat sau deloc.

Dar aceste exemple sunt doar inferențe și nu înlocuiesc dovezi concrete.

Dacă vrei să încerci ginkgo pentru migrene, este puțin probabil ca acesta să provoace rău. Trebuie doar să știți că s-ar putea să nu vă ajute neapărat.

10. Poate îmbunătăți simptomele astmului și BPOC

Unele cercetări indică faptul că ginkgo biloba poate îmbunătăți simptomele astmului și ale altor boli respiratorii inflamatorii, cum ar fi BPOC.

Acest lucru este atribuit compușilor antiinflamatori din plantă. Acest lucru poate permite reducerea inflamației căilor respiratorii și creșterea capacității pulmonare.

Un studiu pe 75 de persoane a evaluat utilizarea extractului de ginkgo biloba. Aceasta, alături de terapia cu medicamente cu glucocorticosteroizi pentru gestionarea simptomelor de astm.

Nivelurile de compuși inflamatori din saliva celor care au primit suplimentul au fost semnificativ mai mici decât cei care au primit numai medicamente tradiționale.

Un alt studiu pe 100 de persoane a evaluat utilizarea unui amestec de ierburi chinezești, inclusiv ginkgo, pentru tratarea simptomelor BPOC.

Cei care au folosit formula pe bază de plante au raportat o reducere considerabilă a tusei și a bronșitei la o urmărire de trei luni. Aceasta comparativ cu grupul de control.

În acest moment, nu se poate determina dacă această îmbunătățire poate fi atribuită numai plantei. S-ar putea să fi fost un efect sinergic al celorlalte plante medicinale utilizate în formula grupului de tratament.

11. Ginkgo biloba poate reduce simptomele SPM

Cercetările preliminare indică faptul că ginkgo poate ajuta la tratarea atât a simptomelor fizice, cât și psihologice ale sindromului premenstrual (SPM).

Un studiu efectuat pe 85 de studenți a arătat o reducere cu 23% a simptomelor SPM raportate la consumul de ginkgo.

Interesant este că grupul placebo din acest studiu a experimentat, de asemenea, o ușoară reducere a simptomelor SPM. Cu toate acestea, a fost mult mai mică, la 8,8%.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine relația cauză-efect dintre ginkgo și simptomele SPM.

12. Poate trata disfuncția sexuală

Unele surse indică faptul că ginkgo poate trata disfuncția sexuală. De exemplu, disfuncția erectilă sau libidoul scăzut.

Planta are capacitatea de a îmbunătăți nivelul sângelui de oxid nitric. Aceasta îmbunătățește circulația prin dilatarea vaselor de sânge.

Ca rezultat, ginkgo biloba poate fi, de asemenea, util pentru tratarea diferitelor simptome ale disfuncției sexuale prin îmbunătățirea fluxului sanguin către respectivele zone ale corpului.

Unele cercetări au investigat utilizarea suplimentelor pentru a trata disfuncția sexuală cauzată de utilizarea medicamentelor antidepresive (ISRS). Rezultatele au indicat că ginkgo nu a fost mai eficient decât un placebo în aceste cazuri.

În plus, poate exista o interacțiune între medicamentele ginkgo și ISRS, care le-ar putea face mai puțin eficiente.

Un studiu a evaluat utilizarea ginkgo pentru a crește dorința și mulțumirea sexuală la femeile care urmau simultan psihoterapie sexuală.

Combinația de suplimente și terapie a fost eficientă pe termen mai lung, în comparație cu un placebo. Cu toate acestea, suplimentarea cu ginkgo biloba singur nu a fost.

Motivul pentru utilizarea ginkgo în tratarea disfuncției sexuale are sens, dar cercetările nu o susțin în acest moment.

Citește și Ginseng: 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto