Ginseng este folosit în medicina tradițională chineză de secole.
Poate fi clasificat în trei moduri, în funcție de cât timp este cultivat: proaspăt, alb sau roșu.
Ginsengul proaspăt este recoltat înainte de 4 ani. Ginsengul alb este recoltat între 4-6 ani, iar ginsengul roșu este recoltat după 6 sau mai mulți ani.
Există multe tipuri de ginseng, dar cele mai populare sunt cel american (Panax quinquefolius) și cel asiatic (Panax ginseng).
Ginsengul american și asiatic variază în ceea ce privește concentrația compușilor activi și efectele asupra organismului. Se crede că ginsengul american funcționează ca un agent relaxant, în timp ce soiul asiatic are un efect revigorant.
Ginseng conține doi compuși semnificativi: ginsenozide și gintonină. Acești compuși se completează reciproc pentru a oferi beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a afla cum.
1. Ginseng este un puternic antioxidant
Ginsengul are proprietăți benefice antioxidante și antiinflamatorii.
Unele studii cu eprubete au arătat că extractele de ginseng și compușii ginsenozidici ar putea inhiba inflamația și pot crește capacitatea antioxidantă în celule.
De exemplu, un studiu cu eprubete a constatat că extractul de ginseng roșu din Coreea a redus inflamația. De asemenea, a îmbunătățit activitatea antioxidantă a celulelor pielii de la persoanele cu eczemă.
Rezultatele sunt promițătoare și la oameni.
Un studiu a investigat efectele 18 tineri sportivi bărbați. Aceștia au luat 2 grame de extract de ginseng roșu coreean de trei ori pe zi timp de șapte zile.
Ei au avut apoi niveluri de anumiți markeri inflamatori testați după efectuarea unui test de efort. Nivelurile au fost semnificativ mai mici decât în grupul placebo. De asemenea, au durat până la 72 de ore după testare.
În cele din urmă, un studiu mai amplu a urmat 71 de femei în postmenopauză. Ele au luat zilnic 3 grame de ginseng roșu sau un placebo timp de 12 săptămâni. Au fost apoi măsurați markerii de activitate antioxidantă și de stres oxidativ.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că ginsengul roșu poate ajuta la reducerea stresului oxidativ. Acest lucru se întâmplă prin creșterea activităților enzimei antioxidante.
2. Poate beneficia funcției creierului
Ginsengul ar putea ajuta la îmbunătățirea funcțiilor creierului, cum ar fi memoria, comportamentul și starea de spirit.
Unele studii pe eprubete și pe animale arată că componentele din ginseng, cum ar fi ginsenozidele și compusul K, ar putea proteja creierul împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.
Un studiu a urmărit 30 de persoane sănătoase consumând 200 mg de ginseng Panax zilnic timp de patru săptămâni. La sfârșitul studiului, au arătat o îmbunătățire a sănătății mintale, a funcționării sociale și a dispoziției.
Cu toate acestea, aceste beneficii au încetat să fie semnificative după 8 săptămâni. Acest lucru sugerează că efectele de ginseng ar putea scădea odată cu utilizarea extinsă.
Un alt studiu a examinat doze unice de 200 sau 400 mg de ginseng Panax: cum a afectat performanța mentală, oboseala mentală și nivelul zahărului din sânge. Acest lucru a fost aplicat la 30 de adulți sănătoși înainte și după un test mental de 10 minute.
Doza de 200 mg a fost mai eficientă la îmbunătățirea performanței mentale și a oboselii în timpul testului. Aceasta spre deosebire de doza de 400 mg.
Este posibil ca ginsengul să fi ajutat la absorbția glicemiei de către celule. Acest lucru ar fi putut îmbunătăți performanța și reduce oboseala mentală. Cu toate acestea, nu este clar de ce doza mai mică a fost mai eficientă decât cea mai mare.
Un al treilea studiu a constatat că administrarea a 400 mg de ginseng Panax zilnic timp de opt zile a îmbunătățit calmul și abilitățile matematice.
Mai mult, alte studii au descoperit efecte pozitive asupra funcției și comportamentului creierului la persoanele cu boală Alzheimer.
3. Poate îmbunătăți disfuncția erectilă
Cercetările au arătat că ginsengul poate fi o alternativă utilă pentru tratamentul disfuncției erectile (DE) la bărbați.
Se pare că compușii din acesta pot proteja împotriva stresului oxidativ din vasele de sânge și țesuturile din penis. Deci, poate ajuta la restabilirea funcției normale.
În plus, studiile au arătat că ginsengul poate promova producția de oxid nitric. Acest compus îmbunătățește relaxarea musculară a penisului și crește circulația sângelui.
Un studiu a constatat că bărbații tratați cu ginseng roșu coreean au avut o îmbunătățire cu 60% a simptomelor DE. Aceasta în comparație cu îmbunătățirea cu 30% produsă de un medicament utilizat pentru tratamentul DE.
Un alt studiu a arătat că 86 de bărbați cu DE au avut îmbunătățiri semnificative în funcția erectilă și satisfacția generală după administrarea a 1000 mg de extract de ginseng timp de 8 săptămâni.
4. Ginseng poate stimula sistemul imunitar
Unele studii care explorează efectele sale asupra sistemului imunitar s-au concentrat asupra pacienților cu cancer. Mai exact, pe cei supuși unei intervenții chirurgicale sau unui tratament cu chimioterapie.
Un studiu a urmărit 39 de persoane în recuperare după o intervenție chirurgicală pentru cancerul de stomac. Ei au fost tratați cu 5.400 mg de ginseng zilnic timp de doi ani.
Acești oameni au avut îmbunătățiri semnificative ale funcțiilor imune și o recurență mai mică a simptomelor.
Un alt studiu a examinat efectul extractului de ginseng roșu asupra markerilor sistemului imunitar. Acest studiu s-a axat pe persoanele cu cancer de stomac avansat supuse chimioterapiei post-chirurgicale.
După trei luni, cei care au luat extract de ginseng roșu au avut markeri mai buni ai sistemului imunitar decât cei din grupul de control sau placebo.
Un studiu a sugerat că persoanele care iau ginseng ar putea avea o șansă de până la 35% mai mare de a trăi fără boli timp de cinci ani după intervenția chirurgicală curativă. De altfel, au o rată de supraviețuire cu până la 38% mai mare comparativ cu cei care nu o iau.
Extractul de ginseng ar putea spori și efectul vaccinărilor împotriva bolilor precum gripa.
5. Poate avea efecte împotriva cancerului
Ginsengul poate fi de ajutor în reducerea riscului anumitor tipuri de cancer.
S-a demonstrat că ginsenozidele din această plantă ajută la reducerea inflamației și oferă protecție antioxidantă.
Ciclul celular este procesul prin care celulele cresc și se divid în mod normal. Ginsenozidele ar putea beneficia acestui ciclu prin prevenirea producției și creșterii celulare anormale.
O analiză a mai multor studii a concluzionat că persoanele care iau ginseng pot avea un risc cu 16% mai mic de a dezvolta cancer.
Mai mult, un studiu observațional a sugerat că persoanele care iau ginseng ar putea fi mai puțin susceptibile anumitor tipuri de cancer. De exemplu, cancer de buze, gură, esofag, stomac, colon, ficat și cancer pulmonar.
Ginsengul poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților supuși chimioterapiei. Acest lucru prin reducerea efectelor secundare și îmbunătățirea efectului unor tratamente.
6. Poate combate oboseala și crește nivelul de energie
S-a demonstrat că ginsengul ajută la combaterea oboselii și la promovarea energiei.
Diverse studii pe animale au legat polizaharidele și oligopeptidele din ginseng cu stres oxidativ mai scăzut și o producție mai mare de energie în celule. Acestea ar putea ajuta la combaterea oboselii.
Un studiu de patru săptămâni a explorat efectele administrării a 1 sau 2 grame de ginseng Panax sau a unui placebo la 90 de persoane cu oboseală cronică.
Cei cărora li s-a administrat ginseng Panax au avut mai puțină oboseală fizică și mentală. Acest lucru, precum și reducerea stresului oxidativ.
Un alt studiu a oferit 364 de supraviețuitori de cancer care se confruntă cu oboseală 2.000 mg de ginseng american sau un placebo. După opt săptămâni, cei din grupul de ginseng au avut niveluri de oboseală semnificativ mai mici decât cei din grupul placebo.
O analiză a peste 155 de studii a sugerat că suplimentele de ginseng pot ajuta nu numai la reducerea oboselii, ci și la îmbunătățirea activității fizice.
7. Ginseng poate reduce zahărul din sânge
Ginsengul pare a fi benefic în controlul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat și fără.
S-a demonstrat că ginsengul american și cel asiatic îmbunătățesc funcția celulelor pancreatice. De asemenea, crește producția de insulină și îmbunătățește absorbția zahărului din sânge în țesuturi.
Studiile arată că extractele de ginseng ajută oferind protecție antioxidantă care reduce radicalii liberi din celulele celor cu diabet.
Un studiu a evaluat efectele a 6 grame de ginseng roșu coreean. 19 persoane cu diabet de tip 2 l-au luat împreună cu medicamentul sau dieta obișnuită antidiabetică.
Ei au menținut un control bun al zahărului din sânge pe parcursul studiului de 12 săptămâni. De asemenea, au avut o scădere cu 11% a nivelului zahărului din sânge, o scădere cu 38% a insulinei în repaus alimentar și o creștere cu 33% a sensibilității la insulină.
Un alt studiu a arătat că ginsengul american a contribuit și la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru a fost arătat la 10 persoane sănătoase după ce au efectuat un test cu băuturi zaharate.
Se pare că ginsengul roșu fermentat ar putea fi și mai eficient în controlul glicemiei. Ginsengul fermentat este produs cu ajutorul bacteriilor vii care transformă ginsenozidele într-o formă mai ușor de absorbit și mai puternică.
Un studiu a demonstrat că ginsengul roșu fermentat a fost eficient la scăderea zahărului din sânge și la creșterea nivelului de insulină. Acest lucru a fost demonstrat cu o doză zilnică de 2,7 grame de ginseng roșu fermentat.
Citește și Cuișoarele: Top 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății.