Cuișoarele: Top 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Cuișoarele: Top 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Cuișoarele sunt mugurii florali ai arborelui de cuișoare, cunoscut și sub numele de Syzygium aromaticum.

Găsite atât în forme întregi, cât și măcinate, acest condiment versatil poate fi folosit pentru a condimenta fripturile, pentru a adăuga aromă băuturilor fierbinți și pentru a aroma băuturile calde și prăjiturile.

Cuișoarele sunt cel mai bine cunoscute ca condimente dulci și aromate, dar au fost folosite și în medicina tradițională. Citește mai departe pentru a afla de ce. 

1. Cuișoarele conțin substanțe nutritive importante

Cuișoarele conțin fibre, vitamine și minerale. Utilizarea lor întregi sau măcinate pentru a adăuga aromă alimentelor poate oferi niște substanțe nutritive importante.

2 grame de cuișoare măcinate conțin 6 calorii, 1 grame de carbohidrați, 1 grame de fibre, mangan și vitamina K.

2. Sunt bogate în antioxidanți

Pe lângă faptul că conțin mai multe vitamine și minerale importante, cuișoarele sunt bogate în antioxidanți.

Antioxidanții sunt compuși care reduc stresul oxidativ, care poate contribui la dezvoltarea bolilor cronice.

Cuișoarele conțin, de asemenea, un compus numit eugenol, care s-a dovedit a acționa ca un antioxidant natural.

De fapt, un studiu cu eprubete a constatat că eugenolul a oprit daunele oxidative cauzate de radicalii liberi de cinci ori mai eficient decât vitamina E, un alt antioxidant puternic.

Includerea cuișoarelor în dietă, împreună cu alte alimente bogate în antioxidanți, poate contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

3. Pot ajuta la protejarea împotriva cancerului

Unele cercetări sugerează că compușii găsiți în cuișoare ar putea ajuta la protejarea împotriva cancerului.

Un studiu cu eprubete a constatat că extractul de cuișoare a contribuit la oprirea creșterii tumorilor și a promovat moartea celulară în celulele canceroase.

Un alt studiu cu eprubete a observat rezultate similare. Cantități concentrate de ulei de cuișoare au cauzat moartea celulelor în 80% din celulele canceroase esofagiene.

S-a dovedit că eugenolul găsit în cuișoare are proprietăți anticancerigene.

Un studiu cu eprubete a constatat că eugenolul a favorizat moartea celulelor în celulele cancerului de col uterin.

Rețineți că aceste studii pe eprubete au folosit cantități foarte concentrate de extract și ulei de cuișoare și eugenol.

Eugenolul este toxic în cantități mari, iar supradozajul cu ulei de cuișoare poate provoca leziuni hepatice, în special la copii. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina modul în care cantitățile mai mici pot afecta oamenii.

4. Cuișoarele pot ucide bacteriile

S-a demonstrat că cuișoarele au proprietăți antimicrobiene. Acesta înseamnă că pot ajuta la oprirea creșterii microorganismelor cum ar fi bacteriile.

Un studiu cu eprubete a arătat că uleiul esențial de cuișoare a ucis trei tipuri comune de bacterii, inclusiv E. coli. Aceasta este o tulpină de bacterii care poate provoca intoxicații alimentare.

Mai mult, proprietățile antibacteriene ale cuișoarelor ar putea chiar ajuta la promovarea sănătății bucale.

Într-un studiu cu eprubete, s-a constatat că compușii extrași din cuișoare opresc creșterea a două tipuri de bacterii care contribuie la boala gingiilor.

Un alt studiu efectuat pe 40 de persoane a testat efectele unei ape de gură pe bază de plante, constând din ulei de arbore de ceai, cuișoare și busuioc.

După ce au folosit apă de gură pe bază de plante timp de 21 de zile, au arătat îmbunătățiri în sănătatea gingiilor, precum și cantitatea de placă și bacterii din gură.

În combinație cu periajul regulat și igiena orală adecvată, efectele antibacteriene ale cuișoarelor pot aduce beneficii sănătății orale.

5. Pot îmbunătăți sănătatea ficatului

Studiile arată că compușii benefici din cuișoare ar putea contribui la promovarea sănătății ficatului.

Compusul eugenol poate fi deosebit de benefic pentru ficat.

Un studiu efectuat pe animale a hrănit șobolani cu boli ale ficatului gras amestecuri care conțin fie ulei de cuișoare, fie eugenol.

Ambele amestecuri au îmbunătățit funcția hepatică, au redus inflamația și au scăzut stresul oxidativ.

Un alt studiu efectuat pe animale a arătat că eugenolul găsit în cuișoare a ajutat la inversarea semnelor de ciroză hepatică sau cicatrizări ale ficatului.

Din păcate, cercetările asupra efectelor protejante pentru ficat ale cuișoarelor și eugenolului la oameni sunt limitate.

Un mic studiu a constatat că administrarea de suplimente de eugenol timp de 1 săptămână a scăzut nivelul glutation-S-transferazelor (GST). Aceasta este o familie de enzime implicate în detoxifiere care este adesea un marker al bolilor hepatice.

Cuișoarele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți. Aceștia pot ajuta la prevenirea bolilor hepatice datorită capacității lor de a ajuta la scăderea stresului oxidativ.

Cu toate acestea, eugenolul este toxic în cantități mari. Un studiu de caz la un băiat de 2 ani a arătat că 5-10 ml de ulei de cuișoare au cauzat leziuni hepatice grave.

6. Pot ajuta la reglarea zahărului din sânge

Cercetările arată că compușii găsiți în cuișoare pot ajuta la menținerea glicemiei sub control.

Un studiu efectuat pe animale a constatat că extractul de cuișoare a ajutat la moderarea creșterii zahărului din sânge la șoarecii cu diabet.

Un alt studiu pe eprubete și animale a analizat efectele extractului de cuișoare și nigericinei, un compus găsit în cuișoare, atât asupra celulelor musculare umane, cât și la șoarecii cu diabet.

S-a descoperit că cuișoarele și nigericina cresc absorbția zahărului din sânge în celule, măresc secreția de insulină și îmbunătățesc funcția celulelor care produc insulină.

Insulina este un hormon responsabil de transportul zahărului din sânge în celule. Funcționarea corectă a insulinei este esențială pentru menținerea nivelului constant de zahăr din sânge.

În combinație cu o dietă echilibrată, cuișoarele ar putea ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control.

7. Pot promova sănătatea oaselor

Masa osoasă scăzută poate duce la dezvoltarea osteoporozei, care poate crește riscul de rupturi și fracturi.

Unii dintre compușii din cuișoare s-au dovedit a ajuta la conservarea masei osoase în studiile pe animale.

De exemplu, un studiu pe animale a constatat că extractul de cuișoare bogat în eugenol a îmbunătățit mai mulți markeri de osteoporoză și a crescut densitatea și rezistența osoasă.

Cuisoarele sunt, de asemenea, bogate în mangan. Ele oferă un impresionant 30% din valoarea zilnică în doar 2 grame de cuișoare măcinate.

Manganul este un mineral implicat în formarea oaselor și extrem de important pentru sănătatea oaselor.

Un studiu efectuat pe animale a constatat că administrarea suplimentelor de mangan timp de 12 săptămâni a crescut densitatea minerală osoasă și creșterea oaselor.

8. Cuișoarele pot reduce ulcerele gastrice

Unele cercetări indică faptul că compușii găsiți în cuișoare ar putea ajuta la tratarea ulcerelor de stomac.

Cunoscute și sub denumirea de ulcere peptice, ulcerele stomacale sunt răni dureroase care se formează în mucoasa stomacului, duodenului sau esofagului.

Acestea sunt cel mai frecvent cauzate de reducerea mucoasei de protecție a stomacului, care se datorează unor factori precum stresul, infecția și genetica.

Într-un studiu pe animale, sa demonstrat că uleiul esențial din cuișoare crește producția de mucus gastric.

Mucusul gastric funcționează ca o barieră și ajută la prevenirea eroziunii mucoasei stomacului de la acizii digestivi.

Un alt studiu efectuat pe animale a constatat că extractul de cuișoare a ajutat la tratarea ulcerelor gastrice și a prezentat efecte similare cu cele ale mai multor medicamente anti-ulcer.

Citește și Sucul de aloe vera: Top 8 beneficii pe care le aduce sănătății.

Sursă foto