Oamenii de știință au descoperit 12 noi sateliți aflați pe orbita lui Jupiter, informează Space. Făcând un calcul după această descoperire, Jupiter are acum 79 de sateliți, un număr record de sateliți pentru o planetă din sistemul solar. Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători condus de Scott Sheppard, de la Institutul Carnegie pentru Știință.
Dintre cei 12 sateliți descoperiți, 11 sunt „normali”, potrivit unei declarații dată de Institutul Carnegie pentru Știință. Luna a 12-a este descrisă ca fiind o „adevărată ciudățenie” din cauza dimensiunilor reduse, având mai puțin de 1 km în diametru, a declarat Sheppard. Este probabil cea mai mică lună cunoscută a lui Jupiter.
Descoperirea celor 12 sateliți a fost o întâmplare
În primăvara anului 2017, cercetătorii căutau a 9-a planetă în regiunea de lângă Pluto, iar Jupiter se afla aproape de câmpurile de căutare. Aceasta a oferit echipei oportunitatea unică de a căuta lunile din jurul planetei Jupiter.
Nouă dintre sateliții descoperiți au orbite retrograde, ceea ce înseamnă că orbitează în direcția opusă planetei. Aceștia fac parte dintr-un grup mare de sateliți care orbitează retrograd, situați departe de Jupiter. Din cei 67 de sateliți descoperiți anterior, un număr de 33 au orbite retrograde, fiind cei mai îndepărtați de planetă.
Doi dintre sateliții descoperiți recent orbitează mult mai aproape de Jupiter și au o mișcare progradă, ceea ce înseamnă că orbitează în aceeași direcție cu planeta. Mișcarea progradă a acestor planete durează mai puțin de un an în jurul planetei.
Satelitul „ciudat” are dimensiuni minuscule
Satelitul „ciudat” are o mișcare progradă, însă orbitează mai departe de Jupiter decât ceilalți sateliți din această categorie. Pentru a finaliza o orbită, durează aproximativ un an și jumătate. Ciudățenia acestui satelit provine din dimensiunile sale minuscule și din faptul că, deși este în domeniul sateliților retrograzi, se mișcă în direcție opusă față de aceștia. Deoarece se află pe căile lor, dar în direcția opusă celor nouă noi sateliți retrograzi, există riscul de a lovi unul dintre aceștia.
(sursă foto: phys.org)