Laptele de caju: 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Laptele de caju: 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Laptele de caju este o băutură populară fără lactate făcută din nuci caju întregi și apă.

Are o consistență cremoasă și este încărcat cu vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și alți compuși benefici ai plantelor.

Poate înlocui laptele de vacă în majoritatea rețetelor. De altfel, poate crește imunitatea și poate îmbunătăți sănătatea inimii, a ochilor și a pielii. Citește mai departe pentru afla cum.

1. Laptele de caju este încărcat cu nutrienți

Laptele de caju din comerț este de obicei îmbogățit cu vitamine și minerale. Astfel, are cantități mai mari de unii nutrienți, comparativ cu versiunile de casă.

Cu toate acestea, el oferă în general mai puține grăsimi și proteine și nu include fibre. În plus, soiurile cumpărate din magazin pot conține uleiuri, conservanți și zaharuri adăugate.

Laptele de caju de casă nu trebuie să fie strecurat, ceea ce îi mărește conținutul de fibre.

Este, de asemenea, plin de magneziu, un mineral vital pentru multe procese ale corpului. Acestea includ funcția nervoasă, sănătatea inimii și reglarea tensiunii arteriale.

Laptele de caju nu conține lactoză și poate înlocui laptele de vacă pentru cei care au probleme cu digestia lactatelor.

Versiunile de casă au mai puține proteine, calciu și potasiu decât laptele de vacă. Dar conțin și mai multe grăsimi nesaturate sănătoase, fier și magneziu.

2. Poate spori sănătatea inimii

Studiile au legat laptele de caju de un risc mai scăzut de boli de inimă.

Această băutură pe bază de plante este bogată în acizi grași polinesaturați și mononesaturați. Consumul acestor grăsimi în locul celor mai puțin sănătoase poate reduce riscul bolilor de inimă.

Laptele de caju conține, de asemenea, potasiu și magneziu. Acești doi nutrienți pot spori sănătatea inimii și pot preveni bolile de inimă.

Într-o revizuire a 22 de studii, persoanele cu cel mai mare aport de potasiu au avut un risc cu 24% mai mic de accident vascular cerebral.

O altă analiză a concluzionat că aportul ridicat de magneziu a scăzut factorii de risc ai bolilor de inimă. De asemenea, a scăzut riscul de diabet și hipertensiune arterială.

Cu toate acestea, laptele de caju comercial tinde să fie mai scăzut în grăsimile nesaturate sănătoase pentru inimă, potasiu și magneziu decât soiurile de casă.

3. Laptele de caju este bun pentru sănătatea ochilor

Caju este bogat în antioxidanții luteină și zeaxantină. Acești compuși pot preveni deteriorarea celulară a ochilor cauzată de radicalii liberi.

Un studiu a constatat o asociere semnificativă între nivelurile scăzute de luteină și zeaxantină din sânge și starea slabă de sănătate a retinei.

Consumul de alimente bogate în luteină și zeaxantină poate reduce riscul degenerescenței maculare legate de vârstă (DMV).

Un alt studiu a arătat că persoanele cu cel mai mare aport de luteină și zeaxantină au fost cu 40% mai puține șanse să dezvolte DMV avansată.

Nivelurile ridicate de luteină și zeaxantină din sânge au fost, de asemenea, corelate cu un risc cu 40% mai mic de cataractă legată de vârstă la adulții în vârstă.

4. Poate ajuta la coagularea sângelui

Laptele de caju este bogat în vitamina K, care este vitală pentru coagularea sângelui.

Deficitul de vitamina K poate rezulta sângerări excesive.

Deficitul de vitamina K la adulții sănătoși este foarte rar. Cu toate acestea, persoanele cu boli inflamatorii intestinale și alte probleme de malabsorbție sunt mai susceptibile de a fi deficitare.

Consumul de alimente bogate în vitamina K, cum ar fi laptele de caju, poate ajuta la menținerea nivelurilor suficiente ale acestei proteine.

Cu toate acestea, un aport alimentar crescut de vitamina K poate scădea eficacitatea medicamentelor anticoagulante.

5. Poate îmbunătăți controlul glicemiei

Consumul de lapte de caju poate ajuta la controlul glicemiei, în special la persoanele cu diabet zaharat.

Caju conține compuși care pot promova un control adecvat al zahărului din sânge în organism.

Un studiu a constatat că un compus din caju numit acid anacardic a stimulat absorbția zahărului din sânge în celulele musculare la șobolani.

O cercetare a fost efectuată pe o nucă similară care conține, de asemenea, acid anacardic. S-a constatat că extractele din laptele nucii au scăzut semnificativ nivelul zahărului din sânge la șobolanii cu diabet de tip 2.

În plus, laptele de caju nu conține lactoză și, prin urmare, are mai puține carbohidrați decât lactatele. Utilizarea acestuia în locul laptelui de vacă poate ajuta la controlul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine beneficiile laptelui de caju în gestionarea diabetului.

6. Laptele de caju este bun pentru piele

Nucile caju sunt încărcate cu cupru.

Prin urmare, laptele derivat din aceste nuci, în special cel de casă, este bogat și în acest mineral.

Cuprul joacă un rol important în crearea proteinelor pielii și este important pentru o sănătate optimă a pielii.

Acest mineral reglează producția de colagen și elastină. Aceste două proteine contribuie la elasticitatea și rezistența pielii.

Menținerea nivelurilor optime de colagen în organism favorizează sănătatea pielii. Nivelurile insuficiente de colagen pot duce la îmbătrânirea pielii.

Consumul de lapte de caju și alte alimente bogate în cupru pot spori producția naturală de colagen din organism și pot menține pielea sănătoasă și tânără.

7. Poate avea efecte anticanceroase

Studiile pe eprubete sugerează că compușii din laptele de caju pot preveni dezvoltarea anumitor celule canceroase.

Caju este bogat în acid anacardic. Acest compus poate lupta împotriva radicalilor liberi care joacă un rol în dezvoltarea cancerului.

Un studiu cu eprubete a constatat că acidul anacardic a oprit răspândirea celulelor cancerului mamar uman.

Un altul a arătat că acidul anacardic a îmbunătățit activitatea unui medicament împotriva celulelor canceroase ale pielii umane.

Consumul de lapte de caju poate oferi organismului acidul anacardic care poate ajuta la prevenirea creșterii celulelor canceroase.

8. Laptele de caju stimulează sănătatea imună

Caju și laptele derivat din acesta sunt încărcate cu antioxidanți și zinc. Acest lucru poate ajuta la creșterea imunității.

Studiile arată că nucile pot reduce răspunsul inflamator în organism și pot îmbunătăți imunitatea. Acest lucru este probabil deoarece sunt o sursă excelentă de antioxidanți și alți compuși care luptă împotriva inflamației și bolilor.

În plus, organismul folosește zincul pentru a crea celule imune care ajută la combaterea bolilor și a infecțiilor. Acest mineral poate acționa și ca un antioxidant care poate opri leziunile celulare implicate în inflamații și boli.

Un studiu a asociat nivelurile scăzute de zinc din sânge cu niveluri crescute de markeri inflamatori, cum ar fi proteina C reactivă (CRP).

Zincul din laptele de caju poate ajuta la scăderea inflamației în organism și la îmbunătățirea imunității.

9. Poate ameliora anemia cu deficit de fier

Când corpul nu primește suficient fier, nu poate produce cantități adecvate de hemoglobină pentru a ajuta globulele roșii să transporte oxigen. Acest lucru duce la anemie. 

Simptomele anemiei sunt deseori oboseală, amețeli, respirație scurtă, mâini sau picioare reci și altele.

Un studiu a constatat că femeile cu aport scăzut de fier aveau de șase ori mai multe șanse de a dezvolta anemie decât cele cu un consum adecvat de fier.

Prin urmare, obținerea suficientă de fier din dietă este importantă pentru prevenirea sau îmbunătățirea simptomelor anemiei cu deficit de fier.

Deoarece laptele de caju are un conținut ridicat de fier, poate ajuta la menținerea nivelurilor adecvate. Cu toate acestea, organismul absoarbe mai bine acest tip de fier atunci când este consumat cu o sursă de vitamina C.

Pentru a crește absorbția fierului din laptele de caju, încercați să-l amestecați într-un smoothie cu căpșuni sau portocale proaspete.

Citește și Nuca de cocos: Top 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto