Macron îl laudă pe Iohannis Actual

Macron îl laudă pe Iohannis

Într-un interviu acordat postului BFM TV, la împlinirea unui an de mandat, președintele Franței, Emmanuel Macron, a lăudat munca omologului său român Klaus Iohannis, pentru că nu a permis ca România să ajungă în situația în care sunt țări precum Polonia și Ungaria. Liderul francez a declarat că președintele român „nu îşi lasă ţara din mână” într-o perioadă de ascensiune a „democraţiilor iliberale”.

Moderator: Cum puteţi refonda Europa cu foste ţări comuniste, care se opun primirii refugiaţilor, a străinilor, Europa lui Viktor Orban şi a discursurilor lui, care amintesc de perioada de dinainte de război?
Emmanuel Macron: Iau Europa aşa cum e. Putem să o plângem. O plâng şi eu, ca şi dumneavoastră. Nu împărtăşesc nimic din valorile lui. Dar este acolo, este ales.
Moderator: Nu este singurul care împărtăşeşte…
Emmanuel Macron: În Europa se ridică aşa numitele democraţii iliberale. Eu văd în Europa democraţii în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân ataşati de lucruri. Democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia. Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele. Şi de celalaltă parte sunt democraţiile iliberale, care spun: „Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democraţia, să scăpăm de independenţa magistraţilor”. Polonia, Ungaria, unii în România – şi salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână… Aceste tendinţe sunt în urcare peste tot în Europa.

În legătură cu mandatul său, liderul francez a declarat că scopul său rămâne acela de a încerca să „unească țara”. În același timp, Macron a susținut că Franța nu a declarat război Siriei.

Ultima întâlnire dintre cei doi șefi de stat a avut loc în luna august a anului trecut, când Emmanuel Macron, împreună cu soţia sa, au efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. În cadrul acestei vizite, au fost semnate două declaraţii şi un memorandum.

(sursă foto: Euractiv)