Murele: 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Murele: 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Murele sunt pline de vitamine și minerale, bogate în fibre și pot îmbunătăți sănătatea creierului. Citește mai departe pentru a afla ce alte beneficii pot aduce.

1. Murele sunt pline de vitamina C

Doar 110 grame de mure crude are 30,2 miligrame de vitamina C. Aceasta este jumătate din valoarea zilnică recomandată.

Vitamina C este parte integrantă a formării colagenului în oase, țesutul conjunctiv și vasele de sânge. Vitamina C poate ajuta, de asemenea, cu:

 • vindecarea rănilor
 • regenerarea pielii
 • reducerea radicalilor liberi (molecule eliberate de toxine) din organism
 • care absorb fierul
 • scurtarea racelii comune
 • prevenirea scorbutului

Sunt necesare mai multe cercetări, dar unele studii sugerează că vitamina C ajută la reducerea formării de substanțe care cauzează cancerul. Vitamina C acționează ca un antioxidant. Acest lucru poate reduce, de asemenea, stresul oxidativ din organism, care poate duce la cancer.

2. Sunt bogate în fibre

Majoritatea oamenilor nu primesc suficiente fibre din dieta lor și aceasta este o problemă. O dietă săracă în fibre a fost legată de probleme digestive precum balonare, constipație și dureri de stomac.

Conform unui studiu din 2013, lipsa suficientă de fibre poate crește riscul de boli de inimă.

O dietă bogată în fibre poate ajuta cu:

 • reducerea colesterolului
 • promovarea mișcărilor intestinale regulate
 • gestionarea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea ratei de absorbție a zahărului
 • senzație de sațietate mai mult timp după masă
 • oferind combustibil pentru a hrăni bacteriile intestinale sănătoase

Pentru un fruct atât de mic, murele sunt bogate în fibre. 110 de grame de mure crude au aproape 8 grame.

3. Sunt o sursă excelentă de vitamina K

Vitamina K este motivul pentru care nu se sângerează abundent de la o tăietură, deoarece ajută la coagularea sângelui. 

Vitamina K joacă, de asemenea, un rol în metabolismul osos. Deficitul de vitamina K poate duce la subțierea oaselor și fracturi osoase. Poate provoca vânătăi ușoare, sângerări menstruale abundente și sânge în excremente.

Doar 110 grame de mure crude oferă aproape 29 de micrograme. Aceasta este peste o treime din valoarea zilnică recomandată a vitaminei K.

Dacă luați diluanți de sânge, asigurați-vă că mâncați o cantitate consistentă sau redusă de alimente bogate în vitamina K, cum ar fi murele, legumele cu frunze verzi, soia și lactatele fermentate. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cantitatea pe care o puteți consuma.

4. Murele sunt bogate în mangan

Manganul este vital pentru dezvoltarea oaselor sănătoase și pentru un sistem imunitar sănătos. De asemenea, ajută organismul să metabolizeze carbohidrații, aminoacizii și colesterolul.

La fel ca și vitamina C, manganul joacă un rol cheie în formarea colagenului. Enzima care ajută manganul să formeze colagen, prolidaza, ajută, de asemenea, la vindecarea corectă a rănilor.

Manganul poate ajuta la prevenirea osteoporozei, la gestionarea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea crizelor epileptice.

110 grame de mure crude conțin 0,9 miligrame de mangan, aproape jumătate din valoarea zilnică recomandată. Cu toate acestea, prea mult mangan poate fi toxic.

Totuși, este puțin probabil să se găsească prea mult mangan în cantitățile de alimente. Acest lucru, cu excepția cazului în care există o afecțiune care împiedică organismul să elimine excesul de mangan, cum ar fi boala hepatică cronică sau anemia.

5. Pot îmbunătăți sănătatea creierului

Consumul de fructe de pădure precum murele poate îmbunătăți sănătatea creierului. De asemenea, poate ajuta la prevenirea pierderii memoriei cauzate de îmbătrânire, potrivit unei analize a cercetărilor din „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Analiza a concluzionat că antioxidanții din fructe de pădure ajută la combaterea radicalilor liberi. De asemenea, modifică modul în care neuronii creierului comunică. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamației creierului, care poate duce la probleme cognitive și motorii comune cu îmbătrânirea.

6. Murele pot ajuta la susținerea sănătății orale

Potrivit unui studiu din 2013, murele pot fi un bun plus la regimul dentar zilnic. Studiul a constatat că extractul de mure are abilități antibacteriene și antiinflamatorii împotriva unor tipuri de bacterii care cauzează boli bucale.

Cercetătorii avertizează că este nevoie de mai multe studii. Cu toate acestea, ei sugerează că extractul de mure poate ajuta la prevenirea și controlul bolilor gingiilor și a cariilor.

Citește și Afinele: Top 10 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto