Nectarinele: 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Nectarinele: 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Nectarinele sunt un tip de piersici cu piele netedă. De asemenea, oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Nectarinele sunt pline de nutrienți

O nectarină de dimensiuni medii (142 grame) oferă 63 de calorii, 0,5 grame de grăsimi, 15 grame de carbohidrați, 1,5 grame de proteine, 2,3 grame de fibre și 11,2 grame de zahăr. Acestea vin cu cantități de potasiu, niacină (vitamina B3), vitamina C și cupru.

În special vitamina C poate sprijini sănătatea imună. Acest lucru prin creșterea producției de celule albe numite fagocite și limfocite  din sânge, care protejează corpul împotriva infecțiilor.

De fapt, un studiu recent efectuat la 800 de adulți cu COVID-19 a arătat că administrarea a 16 doze de 200 mg de vitamina C a scăzut atât dependența de ventilator, cât și ratele de deces. Alte cercetări sugerează, de asemenea, reducerea sejurului în spital și severitatea simptomelor mai mică.

Nectarinele conțin, de asemenea, cantități mici de vitamina A, luteină, zeaxantină, mangan, zinc, fier, magneziu și fosfor.

2. Nectarinele pot ajuta la prevenirea anemiei

Consumul de nectarine în tandem cu alimente bogate în fier poate ajuta la prevenirea anemiei. Anemia este o afecțiune care rezultă din lipsa hemoglobinei sau a celulelor roșii din sânge. Deoarece globulele roșii transportă oxigen prin corp, cei cu anemie se pot simți obosiți.

Vitamina C susține aportul de fier prin transformarea acestuia într-o formă mai ușor absorbabilă în organism.

3. Sunt bogate în antioxidanți

Nectarinele sunt bogate în antioxidanți, inclusiv vitamina C.

Antioxidanții contribuie la reducerea stresului oxidativ. Acesta este cauzat de un dezechilibru al moleculelor instabile numite radicali liberi din organism.

În timp, stresul oxidativ poate provoca boli precum diabetul, Alzheimer și boli de inimă.

Alți antioxidanți din nectarine includ flavonoizi și antociani. Acestea contribuie la apariția, gustul și aroma multor fructe și legume.

Flavonoidele pot ajuta la prevenirea scăderii funcției creierului legate de vârstă. Antocianinele joacă un rol în reducerea inflamației și a bolilor de inimă.

Nectarinele se laudă și cu compuși fenolici. Acest tip de polifenol antioxidant protejează, de asemenea, de deteriorarea radicalilor liberi.

4. Pot reduce riscul de cancer

Studii multiple sugerează că compușii fenolici din nectarine pot reduce riscul de cancer.

Un studiu care a inclus peste 470.000 de adulți cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani a constatat o asociere semnificativă între aportul crescut de fructe, inclusiv nectarine, și scăderea riscului de cancer pulmonar la bărbați. Studiul a legat aceste beneficii de activitatea antioxidantă a acestor fructe.

În plus, un studiu cu eprubete a sugerat efecte similare. Acest lucru observând că extractul de nectarine a contribuit la inhibarea proliferării celulelor canceroase la sân.

5. Nectarinele pot ajuta la scăderea în greutate

Nectarinele pot ajuta la scăderea în greutate în mai multe moduri.

În primul rând, sunt o sursă bună de fibre, susținând sentimentele de sațietate. Dacă vă simțiți deja sătul, este puțin probabil să mâncați în exces sau să consumați prea multe calorii.

Mai mult, acest fruct are un conținut natural scăzut de calorii și grăsimi. Fructele și legumele cu conținut scăzut de calorii pot susține în mod natural pierderea în greutate atunci când sunt consumate în locul gustărilor bogate în calorii și cu nutrienți scăzuți.

Un studiu de 4 ani pe 73.737 de femei cu un indice de masă corporală normal (IMC) a legat fiecare porție zilnică de fructe de o pierdere medie în greutate de 0,27 kg. Studiul a asociat alimentele cu amidon și alimentele cu conținut scăzut de fibre cu creșterea în greutate.

6. Nectarinele pot îmbunătăți sănătatea pielii

Pielea, cel mai mare organ al corpului, se bazează pe o nutriție bună pentru a rămâne sănătoasă. Nectarinele pot sprijini sănătatea pielii datorită conținutului lor de cupru.

Cuprul stimulează creșterea celulelor din stratul de derm, al doilea strat exterior al pielii. De asemenea, protejează pielea de daune, susține pielea cu vârsta și promovează producția de colagen.

Interesant este faptul că ingredientele cosmetice conțin adesea peptide de cupru.

Nectarinele furnizează și niacină (vitamina B3). Acest lucru poate proteja celulele pielii de rănile cauzate de razele solare. Nectarinele conțin, de asemenea, cantități mici de vitamina A, un alt nutrient important pentru sănătatea pielii.

7. Nectarinele pot reduce riscurile legate de sarcină

Nectarinele pot reduce anumite riscuri asociate sarcinii datorită conținutului lor de potasiu.

Hipertensiunea arterială este asociată cu mai multe rezultate adverse asupra sănătății în rândul gravidelor. Acestea includ nașterea prematură, nașterea prin cezariană și moartea maternă.

Cu toate acestea, creșterea aportului de potasiu poate reduce tensiunea arterială. De exemplu, dieta abordării dietetice pentru a opri hipertensiunea este bogată în fructe și legume bogate în potasiu datorită efectelor lor de scădere a tensiunii arteriale.

Citește și Piersicile: Top 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto