Peste 12.000 de nemți au protestat în Koln și Dortmund împotriva rasismului Actual

Peste 12.000 de nemți au protestat în Koln și Dortmund împotriva rasismului

Deutsche Welle

Mai mult de 12.000 de persoane au protestat împotriva rasismului în mai multe orașe din vestul Germaniei, la numai două săptămâni după violențele provocate de simpatizanții extremei dreapta în estul țării. Demonstranții au avut o problemă, printre altele, și cu declararea Afghanistanului drept o țară sigură unde refugiații se pot întoarce.

Demonstrațiile au avut loc duminică pe străzile din Koln și Dortmund în principal, două dintre cele mai mari orașe ale Germaniei. Aceștia au cerut guvernului să anuleze deportările în țări precum Irak sau Afghanistan. Oponenții acestor politici susțin că ambele state sunt mult prea periculoase pentru orice cetățean pentru a fi retrimis înapoi în acele locuri și că ar trebui să li se permită persoanelor în cauză să rămână pe teritoriul german.

Primarul conservator al Koln-ului, Henriette Reker, care a fost înjunghiată în anul 2015 de un extremist anti-imigranți, a fost unul dintre participanții la marșul de la finalul săptămânii trecute.

Demonstratarii au vrut să tragă, în același timp, un semnal de alarmă privitor la rasismul și xenofobia din rândul manifestațiilor de extremă dreapta, soldate cu violențe în orașul Chemnitz din estul Germaniei în această lună. Printre mesajele afișate în Koln și Dortmund s-au numărat „naționalismul este o greșeală” și „salvările de pe mare sunt o datorie”.

Decizia guvernului german de a declara țări precum Afghanistanul „țări de origine sigure” s-a dovedit a fi extrem de controversată într-un final. Un caz extrem de mediatizat l-a reprezentat cel al unui bărbat afgan care s-a sinucis înainte de întoarcerea la Kabul.

Manifestațiile din Koln și Dortmund nu au fost violente și nu au avut caracteristicile celor politice, ci au avut un aer relaxat, de festival.

Nu este prima dată când în Germania se organizează manifestații anti rasism și xenofobie și de susținere a refugiaților. În 2015, mai multe galerii de fotbal au inițiat campania „refugees welcome” (bun venit refugiaților) pe stadioanele din prima ligă germană de fotbal. Unul dintre centrele acestei campanii a fost clubul Borussia Dortmund, cunoscut ca fiind promotor al politicilor anti discriminare și anti rasiste.