Potrivit ultimelor date oficiale furnizate de Biroul Național de Statistică German, care au fost publicate miercuri, numărul persoanelor care provin din imigranți a atins 19,3 milioane anul trecut. Iar dacă societatea a devenit în mod vizibil mult mai diversă, mulți sunt de părere că nu a devenit și mai deschisă spre acest val.
Numărul persoanelor care nu s-au născut în Germania sau care au cel puțin un părinte care nu este cetățean german a crescut cu 4,4 procente comparativ cu anul 2016, mai arată raportul. Totdată, dintre cei 19,3 milioane, 51% sunt cetățeni germani, în timp de 49% sunt străini.
Acest raport anual al institutului de statistică din Germania se bazează pe datele colectate de la 1% din populația țării și se concentrează pe persoanele cu domiciliul stabilit în țară.
Turcii, cei mai mulți, românii pe locul 5
Dintre cei 19,3 milioane, 14 la sută sunt cetățeni cu origini turcești, urmați de polonezi (11%), ruși (7%), kazahi (6%) și români (4%).
Pentru prima dată de când este realizat, studiul a luat în calcul și limba vorbită de aceste persoane în locuințele pe care le posedă. Au descoperit astfel că dintre cele 24 de milioane de locuințe cu mai mult de o peroană, alte limbi în afară de germană sunt vorbit în 2,5 milioane dintre acestea.
Dintre imigranți, 13,2 au ajuns în Germania pe cont propriu, în timp ce, întrebați despre motivele care au stat la baza deciziei lor de a emigra, cei mai mulți dintre respondenți au declarat că situațiile familiale au reprezentat principalul motiv al acestei acțiuni.
Datele publicate de autorități relevă faptul că societatea germană devine tot mai diversă, dar că majoritatea cetățenilor cu origini străine sunt cetățeni germani. Cu toate acestea, dezbateri aprinse continuă să se producă în țara condusă de cancelarul Angela Merkel. Acestea vizează, în principal, subiectele integrării și discriminării.
Recent, sub hashtagul #metoo, numeroși cetățeni cu statut de imigranți sau cu origini din alte naționalități au povestit întâmplări referitoare la rasismul de zi cu zi din societatea germană. Mișcarea a fost inițiată după ce fotbalistul Mesut Ozil a anunțat că renunță la echipa națională de fotbal a Germaniei, unul dintre motivele invocate fiind rasismul. Multe persoane au rezonat cu declarațiile sportivului cu origini turcești.
„Am fost născut și educat în Germania. De ce nu înțeleg oamenii că sunt german?”, a încheiat Ozil.