Premieră medicală în România: primul transplant pulmonar a avut loc într-un spital din capitală Actual

Premieră medicală în România: primul transplant pulmonar a avut loc într-un spital din capitală

Astăzi, în jurul prânzului, a avut loc primul transplant de plămâni făcut vreodată în țara noastră, la Spitalul „Sfânta Maria” din capitală, care s-a încheiat cu succes după mai bine de opt ore.

Pacientul este un bărbat în vârstă de 36 de ani, din Iași, care în ultimii trei ani a trăit conectat la aparatul de oxigen, iar de un an se afla pe lista de aşteptare pentru transplant. Această intervenție chirurgicală era ultima lui șansă de supraviețuire, având în vedere că plămânii îi funcționau doar la 14% din capacitatea normală.

Azi noapte au fost prelevați plămânii compatibili și tot atunci a venit din Germania chirurgul care a condus echipa medicală, Igor Tudorache. Operația s-a desfăşurat de la ora 04:00 până la ora 11:00, cu o pauză de o oră şi jumătate între cei doi plămâni, timp în care medicii de la Spitalul „Sfânta Maria” au reuşit să transplanteze ambii plămâni pacientului.

Spitalul a transmis printr-un comunicat de presă că „Pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.”.

(sursă foto: Cotidianul)