Prețul mâncării va crește cu 5% în Marea Britanie din cauza vremii Actual

Prețul mâncării va crește cu 5% în Marea Britanie din cauza vremii

BBC

Carnea, legumele și lactatele se vor scumpi cu cel puțin 5% în lunile ce urmează din cauza vremii extreme din acest an din Regatul Unit al Marii Britanii, conform cu specialiștii din domeniu.

Conform acestora, înghețul de la începutul anului și valul de căldură din această vară se vor regăsi în prețurile plătite pentru alimente. Astfel, clienții vor scoate în medie mai mult cu 7 lire din buzunare pentru aceleași produse.

Organizația pentru Studiul Economiei și Afacerilor (CEBR) a explicat totuși că aceste scumpiri se pot produce chiar și în următoarele 18 luni: „În vreme ce punctul culminant al caniculei din ultima perioadă pare să fi trecut, este de așteptat ca efectele sale abia acum să înceapă să sa facă simțite”, au anunțat oficialii CEBR.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a confruntat cu temperaturi ce au bătut toate recordurile în lunile iunie, iulie și august. Toate acestea, în combinație cu o iarnă rece și care le-a dat multe bătăi de cap autorităților și britanicilor în general.

Ca urmare a acestor fenomene, s-au constatat următoarele:

  • prețurile legumelor au crescut între lunile martie și iulie (ceapa s-a scumpit cu 41%, morcovii cu 80%, iar grâul cu 50%);
  • prețul de producție al untului a crescut cu 24% din martie, din cauza caniculei care a afectat pășunile;
  • prețul cărnii și al produselor din carne este de așteptat să crească în perioada următoare.

Aceste scumpiri se vor materializa, în medie, cu o scumpire de 7,15 lire pe lună pentru fiecare gospodărie.

Mulți fermieri se plâng și de costuri mai mari cu până la 60.000 de lire sterline, aceștia așteptând un răspuns sau o măsură din partea guvernului cu privire la această situație.

Un purtător de cuvânt de la Ministerul Agriculturii a declarat: „Prețurile produselor alimentare sunt afectat de o serie de factori, pe lângă vreme, precum combustibilul, cursul valutar și altele. Am făcut pași importanți pentru a-i ajuta pe cei care au fost afectați”.

Pe de altă parte, vremea foarte călduroasă a ajutat producția altor produse alimentare, precum fructele și vinul.