Proteina din zer: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Proteina din zer: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Proteina din zer este printre cele mai bine studiate suplimente din lume.

Are o valoare nutritivă foarte mare, iar studiile științifice i-au relevat numeroase beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate

Este fracția proteică din zer, un lichid care se separă de lapte în timpul producției de brânză.

Este o proteină completă, de înaltă calitate, care conține toți aminoacizii esențiali.

În plus, este foarte digerabil, absorbit rapid în intestin comparativ cu alte tipuri de proteine.

Aceste calități îl fac una dintre cele mai bune surse alimentare de proteine disponibile.

Există trei tipuri principale de pulbere de proteine din zer: concentrat (WPC), izolat (WPI) și hidrolizat (WPH).

Cel concentrat este cel mai comun tip și este, de asemenea, cel mai ieftin.

Ca supliment alimentar, proteina din zer este foarte populară printre culturisti, sportivi și alții care doresc proteine suplimentare în dietă.

2. Proteina din zer promovează creșterea masei musculare

Masa musculară scade în mod natural odată cu vârsta.

Acest lucru duce de obicei la creșterea grăsimii și a riscului multor boli cronice.

Totuși, această modificare adversă a compoziției corpului poate fi parțial încetinită, prevenită sau inversată cu o combinație de antrenament de forță și dietă adecvată.

Antrenamentul de forță, combinat cu consumul de alimente bogate în proteine sau suplimente proteice, s-a dovedit a fi o strategie preventivă eficientă.

Deosebit de eficiente sunt sursele de proteine de înaltă calitate, cum ar fi zerul, care este bogat într-un aminoacid cu lanț ramificat numit leucina.

Leucina este cel mai favorizant al creșterii (anabolic) dintre aminoacizii.

Din acest motiv, proteinele din zer sunt eficiente pentru prevenirea pierderii musculare legate de vârstă, precum și pentru o forță îmbunătățită și un corp mai frumos.

Pentru creșterea musculară, proteinele din zer s-au dovedit a fi puțin mai bune în comparație cu alte tipuri, cum ar fi cazeina sau soia.

3. Poate scădea tensiunea arterială

Tensiunea arterială anormal de ridicată (hipertensiunea arterială) este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă.

Numeroase studii au legat consumul de produse lactate cu tensiunea arterială redusă.

Acest efect a fost atribuit unei familii de peptide bioactive din lactate, așa-numiții „inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei” (inhibitori ai ECA).

În proteinele din zer, inhibitorii ECA sunt numiți lactokinine. Mai multe studii pe animale au demonstrat efectele benefice asupra tensiunii arteriale.

Un număr limitat de studii la om au investigat efectul proteinelor din zer asupra tensiunii arteriale. Mulți experți consideră că dovezile sunt neconcludente.

Un studiu efectuat la persoanele supraponderale a arătat că suplimentarea cu proteine ​​din zer, 54 g / zi timp de 12 săptămâni, a scăzut tensiunea arterială sistolică cu 4%. Alte proteine ​​din lapte (cazeina) au avut efecte similare.

Acest lucru este susținut de un alt studiu care a constatat efecte semnificative atunci când participanților li s-a administrat concentrat de proteine ​​din zer (22 g / zi) timp de 6 săptămâni.

Cu toate acestea, tensiunea arterială a scăzut numai la cei cu tensiune arterială crescută sau ușor crescută de la început.

4. Poate ajuta la tratarea diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boală cronică caracterizată prin creșterea glicemiei și afectarea funcției insulinei.

Insulina este un hormon care ar trebui să stimuleze absorbția zahărului din sânge în celule, menținându-l în limite sănătoase.

S-a constatat că proteina din zer este eficientă pentru moderarea zahărului din sânge și creșterea atât a nivelului de insulină, cât și a sensibilității la efectele sale.

În comparație cu alte surse de proteine, cum ar fi albușul de ou sau peștele, proteinele din zer par să aibă avantajul.

Aceste proprietăți ale proteinelor din zer pot fi chiar comparabile cu cele ale medicamentelor pentru diabet, cum ar fi sulfonilureea.

Ca urmare, proteina din zer poate fi utilizată în mod eficient ca tratament suplimentar pentru diabetul de tip 2.

S-a demonstrat că administrarea unui supliment de proteine din zer înainte sau cu o masă bogată în carbohidrați moderează glicemia atât la persoanele sănătoase, cât și la diabeticii de tip 2.

5. Proteina din zer poate ajuta la reducerea inflamației

Inflamația face parte din răspunsul organismului la daune. Inflamația pe termen scurt este benefică, dar în anumite circumstanțe poate deveni cronică.

Inflamația cronică poate fi dăunătoare și este un factor de risc pentru multe boli. Poate reflecta problemele de sănătate care stau la baza sau obiceiurile rele de viață.

Un studiu amplu de analiză a constatat că dozele mari de suplimente de proteine din zer au redus semnificativ proteina C reactivă (CRP), un marker cheie al inflamației în organism.

6. Poate fi benefică pentru bolile inflamatorii intestinale

Boala inflamatorie a intestinului este o afecțiune caracterizată prin inflamație cronică la nivelul căptușelii tractului digestiv.

Este un termen colectiv pentru boala Crohn și colita ulcerativă.

Atât la rozătoare, cât și la oameni, s-a constatat că suplimentarea cu proteine din zer are efecte benefice asupra bolilor inflamatorii intestinale.

7. Poate îmbunătăți apărarea antioxidantă a organismului

Antioxidanții sunt substanțe care acționează împotriva oxidării în organism. Ei reduc stresul oxidativ și reduc riscul diferitelor boli cronice.

Unul dintre cei mai importanți antioxidanți la om este glutationul.

Spre deosebire de majoritatea antioxidanților pe care îi obținem din dietă, glutationul este produs de organism.

În organism, producția de glutation depinde de aportul de mai mulți aminoacizi, cum ar fi cisteina, care este uneori în cantitate limitată.

Din acest motiv, alimentele cu conținut ridicat de cisteină, cum ar fi proteina din zer, pot stimula apărarea naturală a antioxidanților organismului.

O serie de studii efectuate atât la oameni, cât și la rozătoare au descoperit că proteinele din zer pot reduce stresul oxidativ și pot crește nivelurile de glutation.

8. Poate avea efecte benefice asupra grăsimilor din sânge

Colesterolul ridicat, în special colesterolul LDL, este un factor de risc pentru bolile de inimă.

Într-un studiu la indivizi supraponderali, 54 de grame de proteine din zer pe zi, timp de 12 săptămâni, au dus la o reducere semnificativă a colesterolului total și LDL („rău”).

9. Proteina din zer poate ajuta la reducerea foametei

Unele alimente sunt mai sățioase decât altele, efect care este parțial mediat de compoziția lor de macronutrienți (proteine, carbohidrați, grăsimi).

Proteinele sunt de departe cele mai sățioase dintre cei trei macronutrienți.

Cu toate acestea, nu toate proteinele au același efect asupra sațietății. Proteina din zer pare a fi mai sățioasă decât alte tipuri de proteine, cum ar fi cazeina și soia.

Aceste proprietăți îl fac deosebit de util pentru cei care au nevoie să mănânce mai puține calorii și să piardă în greutate.

10. Poate ajuta la scăderea în greutate

Consumul crescut de proteine este o binecunoscută strategie de slăbire.

Consumul de mai multe proteine poate favoriza pierderea de grăsime prin suprimarea poftei de mâncare, ducând la un aport redus de calorii; stimularea metabolismului, ajutând la arderea mai multor calorii; ajută la menținerea masei musculare atunci când se pierde în greutate.

S-a dovedit că proteina din zer este deosebit de eficientă și poate avea un efect superior asupra arderii grăsimilor și a sațietății în comparație cu alte tipuri de proteine.

Citește și Cuișoarele: Top 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto