Prunele: 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Prunele: 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Prunele conțin multe vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți, care pot ajuta la reducerea riscului mai multor boli cronice.

Sunt extrem de hrănitoare, având de oferit o varietate de beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Prunele și prunele uscate conțin mulți nutrienți

Prunele au un conținut relativ scăzut de calorii, dar conțin o cantitate suficientă de vitamine și minerale importante. 

O prună conține 30 de calorii, 8 grame de carbohidrați, 1 gram de fibre și 7 grame de zahăr. Acestea vin și cu vitamina A, vitamina C, vitamina K, potasiu, cupru și mangan.

În plus, o prună oferă o cantitate mică de vitamine B, fosfor și magneziu.

Din greutate, prunele uscate au mai multe calorii. O porție de 28 de grame de prune uscate conține 67 de calorii, 18 grame de carbohidrați, 2 grame de fibre și 11 grame de zahăr. De asemenea, conțin vitamina A, vitamina K, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, potasiu, cupru, mangan, magneziu și fosfor.

În general, conținutul de vitamine și minerale al unei porții de prune și prune uscate diferă ușor. Prunele uscate conțin mai multă vitamina K decât cele proaspete și sunt oarecum mai bogate în vitaminele B și minerale.

În plus, prunele uscate sunt mai bogate în calorii, fibre și carbohidrați decât prunele proaspete.

2. Prunele uscate și sucul lor pot ameliora constipația

Prunele și sucul lor sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația. Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre. O prună oferă 1 gram de fibre.

Fibrele din prune uscate sunt în mare parte insolubile, ceea ce înseamnă că nu se amestecă cu apă.

Poate accelera viteza cu care deșeurile se deplasează prin tractul digestiv.

În plus, prunele și sucul lor conțin sorbitol. Acesta este un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale.

Consumul de prune uscate s-a dovedit a fi mai eficient în tratarea constipației. Chiar mai mult decât multe alte tipuri de laxative, cum ar fi psyllium, un tip de fibre utilizate adesea pentru ameliorarea constipației.

Într-un studiu, oamenii au consumat 50 de grame de prune uscate în fiecare zi timp de trei săptămâni. Ei au raportat o mai bună consistență și frecvență a defecării în comparație cu un grup care a consumat psyllium.

Este important să rețineți că consumul de prea multe prune uscate simultan poate duce la efecte nedorite, cum ar fi diareea. Pentru a preveni acest lucru, cel mai bine este să rămâneți cu o porție de 44-87 de grame pe zi.

Dacă utilizați suc de prune, asigurați-vă că este 100% suc fără zaharuri adăugate. În plus, limitați dimensiunea porției la 118–237 ml pe zi.

3. Sunt bogate în antioxidanți

Prunele și prunele uscate sunt bogate în antioxidanți. Acestea sunt utile pentru reducerea inflamației și protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi.

Sunt deosebit de bogate în antioxidanții polifenoli. Au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și diabet.

De fapt, unele studii au arătat că prunele conțin mai mult de dublul cantității de antioxidanți polifenoli. Asta comparat cu cantitatea altor fructe populare, cum ar fi nectarinele și piersicile.

Multe studii de laborator și pe animale au descoperit că polifenolii din prune au efecte antiinflamatoare puternice. Ele au, de asemenea, capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor care duce adesea la boli.

Într-un studiu cu eprubete, polifenolii din prune uscate au redus semnificativ markerii inflamatori asociați bolilor articulare și pulmonare.

Antocianinele, un tip specific de polifenol, par a fi cei mai activi antioxidanți. Acestea pot avea efecte puternice asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și cancer.

4. Pot ajuta la scăderea zahărului din sânge

Prunele au proprietăți care pot ajuta la controlul glicemiei.

În ciuda faptului că sunt destul de bogate în carbohidrați, prunele nu par să provoace o creștere substanțială a nivelului de zahăr din sânge.

Acest lucru este atribuit potențialului lor de a crește nivelurile de adiponectină. Acesta este un hormon care joacă un rol în reglarea glicemiei.

În plus, fibrele din prune pot fi parțial responsabile pentru efectele lor asupra zahărului din sânge. Fibrele încetinesc rata la care organismul absoarbe carbohidrații după masă. Acest lucru determină creșterea zahărului din sânge treptată, nu bruscă.

Mai mult, consumul de fructe precum prunele este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.

5. Prunele uscate pot promova sănătatea oaselor

Prunele uscate pot fi benefice pentru îmbunătățirea sănătății oaselor.

Unele studii au legat consumul de prune uscate cu un risc redus de afecțiuni osoase debilitante. De exemplu, osteoporoza și osteopenia, care se caracterizează prin densitate osoasă scăzută.

Nu numai că prunele uscate s-au dovedit a preveni pierderea osoasă, dar pot avea și potențialul de a inversa pierderea osoasă care a avut loc deja.

Încă nu este clar de ce prunele par să aibă aceste efecte pozitive asupra sănătății oaselor. Cu toate acestea, se crede că conținutul lor de antioxidanți și capacitatea de a reduce inflamația joacă un rol.

În plus, cercetările sugerează că consumul de prune uscate poate crește nivelul anumitor hormoni care sunt implicați în formarea oaselor.

Prunele conțin, de asemenea, mai multe vitamine și minerale care au efecte de protecție osoasă. Acestea includ vitamina K, fosfor, magneziu și potasiu.

6. Pot beneficia sănătății inimii

Consumul de prune în mod regulat poate avea un efect protector asupra sănătății inimii.

Au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce tensiunea arterială crescută și nivelul colesterolului.

Într-un studiu, subiecții au băut suc de prune și au mâncat trei sau șase prune uscate în fiecare dimineață timp de opt săptămâni. Au fost comparați cu un grup care a băut doar un pahar de apă pe stomacul gol.

Cei care au consumat prune uscate și suc de prune au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale tensiunii arteriale, colesterol total și colesterol LDL „rău”.

Un alt studiu a constatat că bărbații care au fost diagnosticați cu colesterol ridicat aveau niveluri mai scăzute de colesterol LDL după ce au consumat 12 prune uscate pe zi timp de opt săptămâni.

Mai multe studii pe animale au produs rezultate similare.

Șoarecii hrăniți cu pudră de prune uscate și suc de prune par să aibă un nivel mai scăzut de colesterol și un colesterol HDL „bun” crescut. Cu toate acestea, rezultatele nu pot fi generalizate la oameni.

Efectele pozitive pe care prunele le au asupra factorilor de risc ai bolilor de inimă se datorează probabil conținutului ridicat de fibre, potasiu și antioxidanți.

Citește și Curmalele: Top 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto