Scorțișoara: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Scorțișoara: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Scorțișoara este unul dintre cele mai delicioase și mai sănătoase condimente de pe planetă. Este apreciată pentru proprietățile sale medicinale de mii de ani. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Scorțișoara este bogată într-o substanță cu proprietăți medicinale puternice

Scorțișoara este un condiment obținut din scoarța interioară a copacilor cunoscuți științific sub numele de Cinnamomum. Este bogată în cinamaldehidă, despre care se crede că este responsabilă pentru majoritatea efectelor puternice ale scorțișoarei asupra sănătății și metabolismului.

2. Scorțișoara este încărcată cu antioxidanți

Condimentul conține antioxidanți puternici, cum ar fi polifenoli. 

Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara a fost câștigătorul clar, depășind chiar „superalimentele” precum usturoiul și oregano. 

3. Scorțișoara are proprietăți antiinflamatorii

Inflamația este incredibil de importantă. Ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și să repare leziunile țesuturilor. Cu toate acestea, inflamația poate deveni o problemă atunci când este cronică și este îndreptată împotriva propriilor țesuturi ale corpului.

Scorțișoara poate fi utilă în acest sens. Studiile arată că acest condiment și antioxidanții săi au proprietăți antiinflamatoare puternice.

4. Scorțișoara poate reduce riscul bolilor cardiace

Scorțișoara poate îmbunătăți unii factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv colesterolul, trigliceridele și tensiunea arterială. Recent, un mare studiu de recenzie a concluzionat că o doză de scorțișoară de doar 120 mg pe zi poate avea efecte benefice asupra markerilor de sânge. Reduce nivelul colesterolului total, colesterolul LDL „rău” și al trigliceridelor, iar nivelul colesterolului HDL „bun” crește.

5. Poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină

Insulina este unul dintre hormonii cheie care reglează metabolismul și consumul de energie. Este, de asemenea, esențial pentru transportul zahărului din fluxul sanguin în celule. Problema este că mulți oameni sunt rezistenți la efectele insulinei. Această condiție este cunoscută sub numele de rezistență la insulină, un semn distinctiv al afecțiunilor grave, cum ar fi sindromul metabolic și diabetul de tip 2.

Vestea bună este că scorțișoara poate reduce dramatic rezistența la insulină, ajutând acest hormon important să își facă treaba.

6. Scade nivelul zahărului din sânge și are un efect antidiabetic puternic

În afară de efectele benefice asupra rezistenței la insulină, scorțișoara poate reduce glicemia prin alte câteva mecanisme.

În primul rând, s-a demonstrat că scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după masă. Face acest lucru interferând cu numeroase enzime digestive, ceea ce încetinește descompunerea carbohidraților din tractul digestiv.

În al doilea rând, un compus din scorțișoară poate acționa asupra celulelor prin imitarea insulinei. Acest lucru îmbunătățește foarte mult absorbția de glucoză de către celule, deși acționează mult mai lent decât insulina însăși.

7. Poate avea efecte benefice asupra bolilor neurodegenerative

Alzheimer și boala Parkinson sunt două dintre cele mai frecvente tipuri de boli neurodegenerative. 

Doi compuși găsiți în scorțișoară par să inhibe acumularea unei proteine numite tau în creier, care este una dintre caracteristicile bolii Alzheimer.

Într-un studiu efectuat la șoareci cu boala Parkinson, scorțișoara a ajutat la protejarea neuronilor, a normalizat nivelurile neurotransmițătorilor și a îmbunătățit funcțiile motorii. Aceste efecte trebuie studiate în continuare la om.

8. Scorțișoara poate proteja împotriva cancerului

Scorțișoara a fost studiată pe scară largă pentru utilizarea sa potențială în prevenirea și tratamentul cancerului.

În ansamblu, dovezile sunt limitate la studii în eprubete și pe animale, care sugerează că extractele de scorțișoară pot proteja împotriva cancerului.

Acționează prin reducerea creșterii celulelor canceroase și a formării vaselor de sânge în tumori și pare a fi toxic pentru celulele canceroase, provocând moartea celulelor.

9. Ajută la combaterea infecțiilor bacteriene și fungice

Cinamaldehida, una dintre principalele componente active ale scorțișoarei, poate ajuta la combaterea diferitelor tipuri de infecții.

S-a demonstrat că uleiul de scorțișoară tratează eficient infecțiile tractului respirator cauzate de ciuperci.

De asemenea, poate inhiba creșterea anumitor bacterii, inclusiv Listeria și Salmonella.

Efectele antimicrobiene ale scorțișoarei pot ajuta, de asemenea, la prevenirea cariilor dentare și la reducerea respirației urât mirositoare.

10. Scorțișoara poate ajuta la combaterea virusului HIV

HIV este un virus care descompune încet sistemul imunitar, care poate duce în cele din urmă la SIDA, dacă nu este tratat.

Se consideră că scorțișoara extrasă din soiurile de Cassia ajută la combaterea HIV-1, cea mai frecventă tulpină a virusului HIV la om.

Un studiu de laborator privind celulele infectate cu HIV a constatat că scorțișoara a fost cel mai eficient tratament dintre toate cele 69 de plante medicinale studiate. Sunt necesare studii umane pentru a confirma aceste efecte.

Citește și Avocado: Top 10 beneficii pe care le poate avea asupra sănătății.

Sursă foto