Șofranul: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Șofranul: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Șofranul este recoltat manual din floarea Crocus sativus, cunoscută în mod obișnuit sub numele de „crocus șofran”. Termenul „șofran” se aplică structurilor filiforme a florii sau a stigmei.

A luat naștere în Grecia, unde a fost venerat pentru proprietățile sale medicinale. 

Oamenii mâncau șofran pentru a spori libidoul, pentru a stimula starea de spirit și pentru a îmbunătăți memoria. Citește mai departe pentru a afla mai multe beneficii pe care le poate aduce șofranul.

1. Șofranul conține antioxidanți puternici

Șofranul conține o varietate impresionantă de compuși vegetali care acționează ca antioxidanți. Aceste molecule protejează celulele împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.

Antioxidanții notabili ai șofranului includ crocină, crocetină, safranal și kaempferol.

Crocina și crocetina sunt pigmenții carotenoizi responsabili de culoarea roșie a șofranului. Ambii compuși pot avea proprietăți antidepresive. De asemenea, pot proteja celulele creierului împotriva deteriorării progresive, pot îmbunătăți inflamația, pot reduce pofta de mâncare și pot ajuta la pierderea în greutate.

Safranalul îi conferă șofranului gustul și aroma distinctă. Cercetările arată că poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit, a memoriei și a capacității de învățare. Acest lucru, precum și protejarea celulelor creierului împotriva stresului oxidativ.

Kaempferolul se găsește în petalele de flori de șofran. El a fost legat de beneficii pentru sănătate, cum ar fi inflamația redusă, proprietăți anticancerigene și activitatea antidepresivă.

2. Poate îmbunătăți starea de spirit și trata simptomele depresive

Șofranul este supranumit „condimentul soarelui”.

Acest lucru nu se datorează doar culorii sale distincte, ci și pentru că poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit.

Într-o revizuire a cinci studii, suplimentele de șofran au fost semnificativ mai eficiente decât placebo-urile în tratarea simptomelor depresiei ușoare până la moderate.

Alte studii au constatat că administrarea a 30 mg de șofran zilnic a fost la fel de eficientă ca fluoxetina, imipramina și Citalopramul. Acestea sunt tratamente convenționale pentru depresie. În plus, mai puține persoane au prezentat efecte secundare de la șofran comparativ cu alte tratamente.

Atât petalele de șofran, cât și stigmatul filiform par a fi eficiente împotriva depresiei ușoare până la moderate.

3. Șofranul poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Șofranul este bogat în antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători. Deteriorarea radicalilor liberi a fost legată de boli cronice, cum ar fi cancerul.

În studiile cu eprubete, s-a demonstrat că șofranul și compușii săi ucid selectiv celulele canceroase ale colonului sau suprima creșterea lor, lăsând în același timp celulele normale nevătămate.

Acest efect se aplică și pielii, măduvei osoase, prostatei, plămânilor, sânului, colului uterin și altor câteva celule canceroase.

Mai mult, studiile cu eprubete au descoperit că crocina poate face celulele canceroase mai sensibile la chimioterapie. Acesta este principalul antioxidant din șofran.

În timp ce aceste descoperiri din studiile cu eprubete sunt promițătoare, efectele anticancer ale șofranului sunt slab studiate la om și sunt necesare mai multe cercetări.

4. Poate reduce simptomele sindromului premenstrual

Sindromul premenstrual (PMS) este un termen care descrie simptomele fizice, emoționale și psihologice care apar înainte de începerea unei perioade menstruale.

Studiile arată că șofranul poate ajuta la tratarea simptomelor PMS.

La femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, administrarea zilnică a 30 mg de șofran a fost mai eficientă decât un placebo pentru simptome precum iritabilitate, dureri de cap, pofte și durere.

Un alt studiu a constatat că simplul miros de șofran timp de 20 de minute a contribuit la reducerea anxietății. De asemenea, a scăzut nivelul hormonului de stres cortizol.

5. Șofranul poate acționa ca afrodisiac

Afrodisiacele sunt alimente sau suplimente care ajută la creșterea libidoului.

Studiile au arătat că șofranul poate avea proprietăți afrodisiace. Acest lucru mai ales la persoanele care iau antidepresive.

O analiză a șase studii a arătat că administrarea șofranului a îmbunătățit semnificativ funcția erectilă, libidoul și satisfacția generală, dar nu și caracteristicile materialului seminal.

De exemplu, administrarea a 30 mg de șofran zilnic pe parcursul a patru săptămâni. Această a îmbunătățit semnificativ funcția erectilă față de un placebo la bărbații cu disfuncție erectilă asociată antidepresivului.

La femeile cu dorință sexuală scăzută datorită administrării de antidepresive, același tratament a redus durerea legată de sex și a crescut dorința și lubrifierea sexuală. Aceasta în comparație cu un placebo.

6. Poate reduce apetitul și ajută la pierderea în greutate

A lua gustări este un obicei comun care poate crește riscul de a câștiga greutate nedorită.

Potrivit cercetărilor, șofranul poate ajuta la prevenirea mâncării gustărilor prin reducerea poftei de mâncare.

Într-un studiu de opt săptămâni, femeile care luau suplimente de șofran s-au simțit mult mai pline. Au mâncat gustări mai rar și au slăbit semnificativ mai mult decât femeile din grupul placebo.

Într-un alt studiu de opt săptămâni, luarea unui supliment de extract de șofran a contribuit la reducerea semnificativă a poftei de mâncare. A redus indicele de masă corporală (IMC), circumferința taliei și masa totală de grăsime.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt siguri de modul în care șofranul reduce pofta de mâncare. O teorie este că șofranul ridică starea de spirit, ceea ce la rândul său reduce dorința de a mânca gustări.

7. Șofranul poate reduce factorii de risc ai bolilor de inimă

Studiile efectuate pe animale și eprubete indică faptul că proprietățile antioxidante ale șofranului pot reduce colesterolul din sânge. De asemenea, poate preveni înfundarea vaselor de sânge și a arterelor.

8. Șofranul poate reduce nivelul zahărului din sânge

Șofranul poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate crește sensibilitatea la insulină. Acest lucru a fost observat în studiile cu eprubete și la șoarecii cu diabet.

9. Șofranul poate îmbunătăți vederea

Șofranul pare să îmbunătățească vederea la adulții cu degenerescență maculară legată de vârstă (DMV). 

Protejează împotriva deteriorării radicalilor liberi, iar aceștia sunt legați de DMV.

10. Poate îmbunătăți memoria la adulții cu boala Alzheimer

Proprietățile antioxidante ale șofranului pot îmbunătăți memoria la adulții cu boala Alzheimer.

Citește și Yerba Mate: Ce este și ce beneficii poate aduce.

Sursă foto