Taxe mai mari pentru persoanele fără copii din Germania Actual

Taxe mai mari pentru persoanele fără copii din Germania

Într-un interviu acordat publicației Sudwest Presse, ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a declarat că persoanele fără copii ar trebui să contribuie mai mult la sistemul public de pensii decât cei care și-au întemeiat o familie. El spune că este nevoie de o regândire a întregului sistem, numind-o o chestiune de corectitudine.

„În sistemul pay-as-you-go, persoanele în vârstă primesc bani de la tineri, chiar dacă aceștia sunt copiii altora”, este de părere Spahn. El a adăugat că, în calitate de persoană fără copii, este dispus să contribuie mai mult la sustenabilitatea sistemului.

Ministrul german al muncii, Hubertus Heil, a respins propunerea lui Spahn, motivând că este o idee menită să pedepsească persoanele care nu au copii, mai ales că există cazuri în care această decizie nu este una voluntară. Totuși, acesta a spus că sprijinul acordat familiilor poate proveni din altă parte, ca de exemplu o impozitare mai mare aplicată celor bogați.

În prezent, nu există diferențe în ceea ce privește contribuțiile la sistemul de pensii, însă persoanele fără copii din Germania, cu vârste cuprinse între 23 și 64 de ani, plătesc deja cu 0,25% mai mult pentru asigurarea de îngrijire pe termen lung decât persoanele asigurate care au copii.

„Părinții cresc viitori contribuabili și asigură sistemul pentru viitor”, a declarat ministrul german al sănătății.

Jens Spahn, în vârstă de 28 de ani, este unul dintre cei care vor să o înlocuiască pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ca lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), după ce și-a anunțat decizia de a candida la șefia partidului în timpul unei reuniuni cu ușile închise la Berlin.

(sursă foto: RTL)