Filmele psihologice sunt captivante prin modul în care se joacă cu mintea ta. Acest gen de filme îți pune mintea în mișcare și te provoacă să descoperi subtilități care te fac să spui „wow”. Filmele psihologice sunt impresionante și de cele mai multe ori prezintă povești terifiante. La final, rămâi fără cuvinte și cu semne de întrebare pe care chiar tu le vei descifra.
Citește și 8 filme bune inspirate din evenimente reale.
Ești pregătit să pătrunzi cu mintea deschisă în universul filmelor psihologice? Iată care sunt top 10 cele mai bune filme psihologice din toate timpurile pe care merită să le vezi.
1. The Shawshank Redemption (1994)
The Shawshank Redemption (Închisoarea îngerilor) este o dramă psihologică cu Morgan Freeman și Tim Robbins. Acțiunea filmului îl are în prim plan pe Andy Dufresne, un tânăr bancher, care este condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea soției și a amantului acesteia, deși se declară nevinovat. În închisoare, Andy îl întâlnește pe Red, un bărbat de culoare, închis de 20 de ani. Andy va pune la cale un ingenios plan de evadare și de pedepsire a directorului închisorii.
Filmul „The Shawshank Redemption” este unul spectaculos și plin de pilde educative. Închisoarea ajunge să fie prezentată ca un loc oarecare, cu oameni buni și răi, un loc cu care te obișnuiești, locul care devine „acasă” pentru unii din ei.
2. One Flew over the Cuckoo’s Nest (1975)
Filmul este o adaptare după romanul „Zbor deasupra unui cuib de cuci” al lui Ken Kesey și îl are în rolul principal pe Jack Nicholson. Filmul face parte din cele mai bune filme din istoria cinematografiei Americane și este cu siguranță unul dintre cele mai bune filme psihologice.
Patrick McMurphy este transferat dintr-o închisoare, într-un spital de boli mintale. Din dorința de a destinde puțin atmosfera apăsătoare din ospiciu, McMurphy îi corupe pe colegii lui la jocuri de cărți și de baschet, reușind astfel să îi scoată din starea lor generală de letargie. Complicațiile continuă la o petrecere dată de McMurphy care se sfârșește tragic: un pacient se sinucide. Neînțelegerile și conflictele dintre el și asistenta Ratched se extind, având consecințe asupra tuturor pacienților.
3. The Silence of the Lambs (1991)
Topul celor mai bune filme psihologice continuă cu „The Silence of the Lambs” (Tăcerea mieilor), un film premiat cu 5 oscaruri. Povestea filmului este bazată pe romanul cu același titlu al scriitorului american Thomas Harris. Agenta FBI Clarice Starling primește de investigat un caz extrem de dificil, Buffalo Bill. Acesta este un criminal care are drept victime femei, din care desprinde bucăți de piele. Pentru a putea rezolva acest caz, Clarice Starling alege să apeleze la Hannibal Lecter, un criminal periculos, de profesie psihiatru, care își devora victimele. Hannibal acceptă propunerea lui Clarice cu condiția ca aceasta să îi dezvăluie de fiecare dată câte un amănunt personal. Duelul verbal dintre cei doi este unul de o anvergură psihologică fascinantă, care te captivează.
4. The Pianist (2002)
În regia lui Roman Polanski, Pianistul este un film bazat pe povestea reală a strălucitului pianist polonez W. Szpillmann, care din cauza originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea.
5. Momento (2000)
Este un thriller psihologic american, scris și regizat de Christopher Nolan. Povestea îl are în centru pe Leonard Shelby, un bărbat care, ca urmare a unei accidentări, a fost diagnosticat cu amnezie anterogradă (incapacitatea de a forma noi amintiri) și are pierderi de memorie pe termen scurt. El caută persoanele care l-au atacat și i-au ucis soția, folosind un sistem complex de fotografii Polaroid și tatuaje pentru a urmări informațiile pe care nu și le amintește.
Filmul este prezentat în două fire narative diferite care se intercalează în timpul filmului: scene alb-negru cu desfășurarea cronologică a evenimentelor și o serie de secvențe color afișate în ordine inversă. Cele două secvențe se întâlnesc la sfârșitul filmului, producând o narațiune completă și coezivă.
6. A Beautiful Mind (2001)
Filmul „A beautiful mind” (O minte sclipitoare) este o dramă umană inspirată din viața lui John Forbes Nash Jr., un matematician sclipitor care a suferit de schizofrenie. Chipeșul și excentricul Nash face o descoperire în tinerețe, fiind pe punctul afirmării internaționale. Ascensiunea sa rapidă își schimbă dramatic cursul când geniul său nativ este sufocat de o boală incurabilă. Trecând peste încercări dificile Nash revine în activitate datorită soției sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfător și primește premiul Nobel în 1994. Ca orice legendă vie, Nash a continuat să își desfășoare munca.
7. Shutter Island (2010)
Un alt film care merită să facă parte din clasamentul celor mai bune filme psihologice este Shutter Island. Agentul Teddy Daniels ajunge împreună cu partenerul său Chuck pe mica insulă Shutter, unde se află un ospiciu pentru tratarea condamnaților cu tulburări mentale. Cei doi investighează evadarea unei criminale, dar nimic în acest ospiciu nu este ceea ce pare. Pe măsură ce Teddy și Chuck se apropie de adevăr, cei doi încep să se teamă că nu vor mai părăsi niciodată Shutter Island, presupunând că cineva încearcă să-i facă să-și piardă mințile.
8. Black Swan (2010)
Este un thriller psihologic plasat în lumea baletului din New York. Filmul „The Black Swan” (Lebăda neagră) o are ca protagonistă pe Natalie Portman în rolul Ninei, o dansatoare care se trezește prinsă într-o joc de intrigi competitive cu noua rivală. Nina își descoperă interiorul întunecat și senzual pe care nu îl anticipase.
9. The Butterfly Effect (2004)
Evan este un student care își pierde cunoștința și nu își mai amintește fragmente din întâmplările înfiorătoare din copilăria marcantă. Recitind fragmente din jurnalul scris în copilărie, acesta se întoarce în timp. Dorind să repare greșelile din trecut, Evan călătorește înapoi în copilărie și încearcă cu disperarea să modifice istoria. Schimbând cursul trecutului, Evan speră să rescrie prezentul. De fiecare dată când Evan schimbă ceva în trecut, își dă seama că acțiunile sale au consecințe neașteptate și dezastruoase, în prezent.
10. Cube (1997)
Un grup de oameni se trezesc prinși într-un labirint uriaș format din cuburi. Ei trebuie să lucreze împreună pentru a reuși să descopere misterul labirintului din care se poate ieși după un calcul matematic foarte complicat. Pericolul însă îi pândește la fiece pas, fiecare cub ascunzând un secret mortal.