Putem ajunge în situația de a alege: virusul sau foametea Opinii

Putem ajunge în situația de a alege: virusul sau foametea

Klaus Iohannis a anunțat astăzi prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile. Președintele a fost extrem de tranșant în ceea ce privește situația de la nivel național și a eliminat din start posibilitatea relaxării măsurilor ce se aplică la această oră. Acum, sigur, argumentele lui Iohannis sunt valide și stau în picioare. Mai ales dacă ne raportăm la felul în care românii înțeleg să le aplice și să se raporteze la această problemă.

Problema e că nu a existat nicio referire la ce ne așteaptă după. Din nou, președintele a ales să sublinieze gravitatea situației și importanța pe care o are aplicabilitatea măsurilor de către populație. Nicio măsură economică, niciun gând despre ce facem după și cum ne vom reveni. Iohannis a menționat doar infuzia de capital și importanța continuării investițiilor în infrstructură și digitalizare… Adică nimic concret, nimic din ceea ce vor să audă milioanele de oameni care nu știu ce vor mâna mâine.

Prin vest, încep să se ia măsuri concrete referitoare la economie. Nemții bagă bani serioși în afacerile mici, austriecii, spaniolii și chiar italienii încep să dea drumul, încet, încet, economiei. Sigur, măsurile referitoare la populație rămân valabile, dar autoritățile nu se mulțumesc să interzică, ci se precoupă să procure și pâinea pentru a doua zi. Noi ce facem? Dăm drumul la motoare încet, încet, sau așteptăm până va fi prea târziu?

Virusul sau foametea?

Evident, ieșitul din casă și deschiderea parcurilor NU este o soluție. Oamenii trebuie să înțeleagă acest lucru și să se obișnuiască cu ideea că vor mai avea de așteptat. Dar oare nu ar fi mai bine să ne asigurăm că măsurile economice pe care le luăm vor avea efectele scontate? Altfel cum ne vom reveni de aici? De unde vor mai avea oamenii bani? Cât vor mai ține economiile acelora suficient de norocoși care le-au avut?

Problema este că după panica cauzată de coronavirus, ar putea urma alta, mai rea: panica provocată de foame. Autoritățile nu știu să atragă oamenii de partea lor. Bâlbele și ezitările de la nivel politic îndepărtează oamenii pe bună dreptate.

Da, trebuie să ne protejăm, trebuie să stăm acasă, să nu facem chefuri crunte de Paști… Să avem grijă de oamenii de lângă noi, dar să ne gândim și la viitor, că altfel ajungem în neplăcuta situație de a ne alege călăul: virusul sau foametea.

Citește și:
10 mituri despre COVID-19, explicate de OMS
Regina Elisabeta, mesaj istoric pe tema coronavirusului