Vremea rece a început să își facă simțită prezența, iar organismul nostru are nevoie de aliați puternici pentru a lupta cu virușii care ne pândesc la orice pas. Pentru a preveni răceala, trebuie să ne încărcăm cu vitamine și minerale luate din alimente sau din suplimente alimentare.
Descoperiți vitaminele care ne apără sistemul imunitar:
Vitamina C
Celebra Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva gripei și a răcelii. De asemenea, vitamina C ajută la creşterea producţiei de colagen, contribuind la menţinerea ţesuturilor, ligamentelor, cartilagiilor şi tendoanelor. Citricele sunt o sursă bogată de vitamina C, așa că nu ezitați să consumați portocale, mandarine, lămâi sau grepfrut. Vitamina C se mai întâlnește și în kiwi, papaya, măceșe, căpșune, coacăze, conopidă, broccoli, spanac și ardei iute.
Vitamina A
La fel ca vitamina C, vitamina A are proprietăți antioxidante și stimulează sistemul imunitar. Protejează împotriva radicalilor liberi și totodată, ajută refacerea țesuturilor, menținând sănătatea ochilor. Vitamina A se întâlnește în lapte, gălbenuș de ou, hering, ton, sardine, ficat, morcovi, roșii, legume cu frunze verzi, mango și caise.
Vitaminele B
Complexul de vitamine B contribuie la protejarea organismului împotriva diferitelor afecțiuni. Și în cazul sezonului rece vitaminele B ajută la menținerea unei stări de bine. Vitaminele B6 și B12 combat tulburările de dispoziție asociate luminozității scăzute, manifestate prin depresia sezonieră. În schimb, vitaminele B7 și B8 au grijă de sănătatea pielii, a părului și a unghiilor care sunt amenințate de temperaturile scăzute.
Vitaminele din complexul B se întâlnesc în fructele cu coajă lemnoasă (nuci, alune, fistic, arahide, nuci caju, nuci de Macadamia etc), leguminoase (linte, năut, mazăre, fasole), legume cu frunze verzi, semințe, ouă, lactate, carne roșie și fructe de mare.
Mineralele care ne păzesc organismul de viruși:
Fierul
Se ocupă de formarea globulelor roșii care duc oxigenul către celulele organismului. Cantitatea optimă de fier asigură energie, vitalitatea și o mai bună activitate a creierului. În schimb, nivelul redus de fier poate cauza anemie. Fierul se întâlnește în carne roșie, cereale, ouă, fasole, linte și fructe confiate.
Seleniul
Seleniul este un mineral esențial care se regăsește în structura enzimelor și protejează organismul împotriva bolilor. Acesta întărește sistemul imunitar si apără corpul împotriva cancerului. Seleniul se găsește în cereale, carne, pește și nuci de Brazilia.