Zeci de morți în Alabama în urma tornadelor Actual

Zeci de morți în Alabama în urma tornadelor

Cel puțin 23 de oameni, dintre care și copii, au murit după o tornadă ce a avut loc de-a lungul sud-estului statului Alabama, din Statele Unite ale Americii. Autoritățile au anunțat că este de așteptat ca numărul persoanelor decedate să crească.

Tornada, de o intensitate excepțională, a distrus mai multe turnuri de telecomunicații și a avariat serios mai multe clădiri din statul american, conform anunțurilor făcute de autoritățile americane. „În acest moment, numărul victimelor a ajuns la 23. Din nefericire, cred că acesta va deveni mai mare în curând”, a declarat șeriful Jay Jones. Totodată, mai mulți oameni au fost transportați la spital în stare gravă: „Încă scoatem oameni de sub dărâmături”.

Odată cu lăsarea nopții, echipajele de intervenție care conduc operațiunea de salvare au fost nevoite să întrerupă căutările, din cauza condițiilor mult prea periculoase.

Serviciul Național de Meteorologie din Statele Unite a emis mai multe avertizări de tornadă pentru diferite părți ale regiunii vizate pentur locuitorii din zonă: „Adăpostiți-vă acum! Mutați-vă la subsol sau într-o cameră de la cel mai jos etaj al unei clădiri stabile. Evitați ferestrele!”.

Se spune în comunicări că prima tornadă care a lovit regiunea a avut o rafală de vânt de 218 kilometri pe oră, echivalentul a 135 de mile pe oră. Fenomenele extreme au lăsat peste 6000 de locuințe din Alabama fără energie electrică, în timp ce alte 16000 au fost afectate în apropiere de statul vecin, Georgia.

Guvernatoarea din statul Alabama, Kay Ivey, a avertizat rezidenții pe Twitter că este foarte posibil ca vremea să se înrăutățească în perioada următoare: „Inimile noastre sunt lângă cei care și-au pierdut viața în furtuna ce a lovit Lee County astăzi. Ne rugăm pentru familiile îndurerate ale acestora și pentru toți cei care au fost afectați de această calimitate naturală”. Totodată, aceasta a mai declarat că va prelungi starea de urgență din statul Alabama ce a fost decretată în urmă cu o lună din cauza inundațiilor.