10 minuni ale naturii din România Magazin

10 minuni ale naturii din România

Țara noastră este plină de locuri spectaculoase care merită vizitate. Pe lângă Castelul Bran și Sfinxul din Bucegi, România ne încântă cu adevărate minunății ale naturii.

Iată 10 locuri din România care te vor uimi prin frumusețea lor.

1. Lacul Albastru

Sursă foto

Situat în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie, Lacul Albastru este o arie protejată de interes naţional. Culoarea verde-albăstruie a apei este dată de sulfatul de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină din zonă. Lacul este situat la o altitudine de 500 m, la poalele Munților Gutâi, în apropierea drumului național DN18 care leagă municipiul Baia Mare de orașul Sighetu Marmației.

2. Peştera Scărişoara

Sursă foto

Este un loc spectaculos datorită celui mai mare gheţar subteran din România care se află în peșteră. Peștera Scărișoara este situată în comuna Scărişoara, judeţul Alba.

3. Vulcanii Noroioşi

Sursă foto

Este o arie protejată de interes naţional aflată pe raza comunei Berca din judeţul Buzău. Sunt singurii vulcani noroioşi miniaturali din Europa.

4. Peştera Focul Viu

Sursă foto

O adevărată comoară a Apusenilor, Ghețarul de la Focul Viu poartă acestă denumire datorită razelor de soare care pătrund în peşteră printr-o fereastră din tavan. Peștera este situată în apropiere de Vârful Piatra Galbenii şi Vârful Cuculeul de Fier, la o altitudine de 1.165 metri. Ghețarul de la Focul Viu poate fi vizitat relativ uşor, având acces atât din Bihor, cât şi din Alba.

5. Canionul Şapte Scări

Sursă foto

Este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munţilor Piatra Mare, în judeţul Braşov. Lungimea lor este de 160 metri cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din şapte trepte cu înalţimi între 2.5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări, afluent de stânga al Şipoaiei, este ridicat.

6. Cetăţile Ponorului

Sursă foto

Sunt situate pe platoul Padiş, în Munţii Bihorului. Peștera este formată dintr-o galerie de dimensiuni considerabile, de peste 2000 metri lungime, și este străbătută de un râu cu debit mare.

7. Cascada Duruitoarea

Sursă foto

Este un monument al naturii, fiind situată în Masivul Ceahlău, în judeţul Neamţ. Denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic şi continuu.

8. Grădina Zmeilor

Sursă foto

Este o arie protejată de interes naţional situată în judeţul Sălaj. Grădina Zmeilor este un ansamblu neregulat de stânci, cu denumiri reprezentative: Fata Cătanii, Zmeul şi Zmeoaica, Moşu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldaţii, Eva, Dorobanţul, Degeţelul, Sfinxul. Stâncile au forme bizare: turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase, și sunt dispuse la baza dealului „Dumbrava”.

9. Podul lui Dumnezeu

Sursă foto

Este cunoscut şi sub numele de Podul Natural. Se situează în centrul localităţii mehedinţene Ponoare, fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin, traversând Valea Pragului. Monumentul natural s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi uimește prin masivitate: 30 de metri lungime, 13 metri înălţime, 22 de metri lăţime şi 9 metri deschidere.

10. Cheile Nerei

Sursă foto

Alcătuiesc o arie protejată de interes național ce este situată în judeţul Caraş-Severin. Cheile Nerei sunt o formaţiune de tip chei de-a lungul râului Nera, între localităţile Sasca Montană şi Şopotu Nou. Distanța pe care se întind cheile este de circa 22 km, din care aproximativ 20 km de chei propriu-zise. Râul Nera străbate un defileu îngust, spectaculos și absolut sălbatic, formând cele mai lungi chei din România.