Alimente care înlocuiesc carnea. 7 alternative bogate în proteine Magazin

Alimente care înlocuiesc carnea. 7 alternative bogate în proteine

Consumul de carne a împărțit oamenii în două tabere: cei care consideră că nu trebuie să lipsească din alimentație și cei care îi văd doar efectele negative pe termen lung. Pentru persoanele care s-au hotărât să renunțe la carne, am creat o listă cu alimente care înlocuiesc carnea, asigurând în același timp aportul necesar de proteine.

Dieta vegetariană este o alternativă sănătoasă dacă alimentele consumate pot acoperi întreg spectrul de nutrienți necesari. Prin urmare, proteinele animale pot fi înlocuite cu proteine vegetale.

Cantitatea medie de proteine de care o femeie are nevoie este de 45 de grame de proteine pe zi, în timp ce un bărbat are nevoie de 55 de grame de proteine zilnic.

Alimente care înlocuiesc carnea

Tofu

Alimente care înlocuiesc carnea. Tofu
Sursă foto

Cea mai cunoscută alternativă la carne este tofu. Este recomandat în dietele de slăbit pentru că este o sursă bogată de proteine, având în același timp un număr mic de calorii. Tofu conține 7 grame de proteine la fiecare 100 g. Pe lângă asta, tofu este ușor de gătit și poate fi folosit în diverse feluri de mâncare.

Tempeh

Alimente care înlocuiesc carnea. Tempeh
Sursă foto

Tempeh este un aliment obținut din soia fermentată, fiind un aliment potrivit pentru sistemul digestiv. Tempehul are gust de mix de semințe, iar 100 de grame de tempeh conține 11 grame de proteine.

Linte

Linte beneficii
Sursă foto

Lintea conține proteine în proporție de 25%, iar printre nutrienții principali se numără complexul de vitamine B, magneziu, zinc și potasiu. Pe lângă toți acești nutrienți, lintea este bogată în polifenoli precum procianidină și flavanoli, care au puternice proprietăți antioxidante și neuroprotectoare.

Fulgi de ovăz

Alimente care înlocuiesc carnea. Fulgi de ovăz
Sursă foto

Fulgii de ovăz sunt o sursă de fier și zinc. Alături de morcovi sau dovlecel, fulgii de ovăz se pot folosi în compoziții pentru burgeri sau chiftele. De asemenea, fulgii de ovăz sunt sănătoși și ajută în pierderea kilogramelor în plus.

Lupin

Lupin beneficii
Sursă foto

Lupinele fac parte din categoria leguminoaselor și sunt bogate în proteine. Cel mai simplu mod de a include lupinul în dietă este sub formă de făină. Făina de lupin are o cantitate de proteine vegetale cu mult mai mare decât făina de grâu și de aceea este recomandată în alimentația zilnică. 

Quinoa

Quinoa beneficii
Sursă foto

Quinoa face parte din lista cu alimente care înlocuiesc carnea. Quinoa are un conținut ridicat de fibre alimentare, benefice pentru o digestie bună. Aceasta poate fi substitut pentru paste sau orez și are un gust excelent în supe sau salate. De asemenea, quinoa este bogată în vitaminele A, B, C și E, importante în funcționarea metabolismului.

Năut

Sursă foto

Năutul conține mai multe proteine decât orice tip de carne. Boabele de năut sunt bogate în complexul de vitamine B și în minerale precum: calciul, potasiul, molibdenul, fosforul, fierul, zincul și magneziul. Totodată, fibrele solubile din năut ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge.

Citește și 5 alimente care elimină retenția de apă din organism.