Anghinarea: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Anghinarea: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Anghinarea provine din Marea Mediterană și a fost folosită de secole pentru potențialele sale proprietăți medicinale. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Anghinarea este încărcată cu nutrienți

Anghinarea este plină de substanțe nutritive puternice. O anghinare medie gătită (120 de grame) conține 14,3 grame de carbohidrați, 6,8 grame de fibre, 3,5 grame de proteine și 0,4 grame de grăsimi. De asemenea, vitamina C, vitamina K, tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, folat, fier, magneziu, Fosfor, potasiu, calciu și zinc.

Acești ciulini delicioși vin cu doar 60 de calorii pe anghinare medie și aproximativ 4 grame de proteine, peste medie pentru un aliment pe bază de plante.

În plus, anghinarea se clasează printre cele mai bogate în antioxidanți dintre toate legumele.

2. Poate ajuta la controlul colesterolului

Extractul de frunze de anghinare poate avea un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol.

O analiză amplă la peste 700 de persoane a constatat că suplimentarea zilnică cu extract de frunze de anghinare timp de 5-13 săptămâni a dus la o reducere a colesterolului LDL „rău”.

Un studiu efectuat pe 143 de adulți cu colesterol ridicat a arătat că extractul de frunze de anghinare prelevat zilnic timp de șase săptămâni a dus la o scădere cu 18,5% și, respectiv, cu 22,9% a colesterolului LDL total și „rău”, respectiv.

În plus, un studiu pe animale a raportat o reducere cu 30% a colesterolului LDL „rău” și o reducere cu 22% a trigliceridelor după consumul regulat de extract de anghinare.

Mai mult, consumul regulat de extract de anghinare poate crește colesterolul HDL „bun” la adulții cu colesterol ridicat.

Extractul de anghinare afectează colesterolul în două moduri principale.

În primul rând, anghinarea conține luteolină, un antioxidant care previne formarea colesterolului.

În al doilea rând, extractul de frunze de anghinare încurajează organismul să proceseze colesterolul mai eficient. Aceasta duce la niveluri generale mai scăzute.

3. Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale

Extractul de anghinare poate ajuta persoanele cu tensiune arterială crescută.

Un studiu efectuat pe 98 de bărbați cu hipertensiune arterială a constatat că consumul zilnic de extract de anghinare timp de 12 săptămâni a redus tensiunea arterială diastolică și sistolică cu o medie de 2,76 și respectiv 2,85 mmHg.

Nu se înțelege pe deplin cum extractul de anghinare reduce tensiunea arterială.

Studiile pe eprubete și pe animale indică faptul că extractul de anghinare promovează enzima eNOS. Aceasta joacă un rol în lărgirea vaselor de sânge.

În plus, anghinarea este o sursă bună de potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

4. Anghinarea poate îmbunătăți sănătatea ficatului

Extractul de frunze de anghinare poate proteja ficatul de daune și poate promova creșterea de țesut nou.

De asemenea, crește producția de bilă. Acest lucru ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din ficat.

Într-un studiu, extractul de anghinare dat șobolanilor a avut ca rezultat mai puține leziuni hepatice, niveluri mai ridicate de antioxidanți și o funcție hepatică mai bună după o supradoză indusă de medicamente. Aceasta în comparație cu șobolanii cărora nu li s-a dat extract de anghinare.

Studiile la om arată, de asemenea, efecte pozitive asupra sănătății ficatului.

De exemplu, un studiu efectuat la 90 de persoane cu boli ale ficatului gras non-alcoolic a arătat că consumul zilnic de 600 mg de extract de anghinare timp de două luni a dus la îmbunătățirea funcției hepatice.

Într-un alt studiu la adulții obezi cu boli de ficat gras non-alcoolic, administrarea zilnică a extractului de anghinare timp de două luni a dus la reducerea inflamației hepatice și la depunerea redusă a grăsimilor.

Oamenii de știință cred că anumiți antioxidanți găsiți în anghinare, cinarină și silimarină, sunt parțial responsabili de aceste beneficii.

5. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Anghinarea este o sursă excelentă de fibre. Poate ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv, promovând bacteriile intestinale prietenoase, reducând riscul anumitor tipuri de cancer intestinal și ameliorând constipația și diareea.

Anghinarea conține inulină, un tip de fibră care acționează ca un prebiotic.

Într-un studiu, 12 adulți au experimentat o îmbunătățire a bacteriilor intestinale când au consumat un extract de anghinare conținând inulină în fiecare zi timp de trei săptămâni.

Extractul de anghinare poate oferi, de asemenea, ameliorarea simptomelor de indigestie, cum ar fi balonarea, greața și arsurile la stomac.

Un studiu efectuat pe 247 de persoane cu indigestie a stabilit că consumul zilnic de extract de frunze de anghinare timp de șase săptămâni a redus simptomele. De exemplu, a redus flatulența și sentimentele inconfortabile de sațietate. Asta în comparație cu cei care nu au luat extract de frunze de anghinare.

Cynarina este un compus natural în anghinare. Ea poate provoca aceste efecte pozitive stimulând producția de bilă, accelerând mișcarea intestinului și îmbunătățind digestia anumitor grăsimi.

6. Poate ușura simptomele sindromului intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil (SII) este o afecțiune care afectează sistemul digestiv. Poate provoca dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, constipație și flatulență.

Într-un studiu efectuat la persoanele cu SII, consumul zilnic de extract de frunze de anghinare timp de șase săptămâni a contribuit la ameliorarea simptomelor. Mai mult, 96% dintre participanți au evaluat extractul la fel de eficient, dacă nu chiar mai bun decât alte tratamente SII, cum ar fi antidiareice și laxative.

Un alt studiu efectuat pe 208 de persoane cu SII a descoperit că 1-2 capsule de extract de frunze de anghinare, consumate zilnic timp de două luni, au redus simptomele cu 26% și au îmbunătățit calitatea vieții cu 20%.

Extractul de anghinare poate ameliora simptomele în mai multe moduri.

Anumiți compuși din anghinare au proprietăți antispastice. Acest lucru înseamnă că pot ajuta la oprirea spasmelor musculare frecvente în SII, la echilibrarea bacteriilor intestinale și la reducerea inflamației.

7. Anghinarea poate ajuta la scăderea zahărului din sânge

Anghinarea și extractul de frunze de anghinare pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Un studiu efectuat la 39 de adulți supraponderali a constatat că consumul zilnic de fasole și extract de anghinare zilnic timp de două luni a scăzut nivelul zahărului din sânge în repaus comparativ cu grupul de control.

Cu toate acestea, nu este clar cât de mult din acest efect s-a datorat extractului de anghinare în sine.

Un alt mic studiu a indicat faptul că consumul de anghinare fiartă la o masă a redus nivelul zahărului din sânge și al insulinei la 30 de minute după masă. Acest efect a fost observat doar la adulții sănătoși care nu aveau sindrom metabolic.

Modul în care extractul de anghinare reduce glicemia nu este pe deplin înțeles.

Acestea fiind spuse, s-a demonstrat că extractul de anghinare încetinește activitatea alfa-glucozidazei, o enzimă care descompune amidonul în glucoză, putând avea un impact asupra zahărului din sânge.

8. Poate avea efecte anticanceroase

Studiile pe animale și eprubete observă că extractul de anghinare a afectat creșterea cancerului.

Anumiți antioxidanți, inclusiv rutina, quercetina, silimarina și acidul galic, din anghinare sunt considerați responsabili de aceste efecte anticanceroase.

De exemplu, silymarin a fost găsit pentru a ajuta la prevenirea și tratarea cancerului de piele în studiile pe animale și eprubete.

Citește și Plantele de interior: Top 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto