Bogată în fibre, minerale, antioxidanți și toți cei nouă aminoacizi esențiali, quinoa este unul dintre cele mai sănătoase și mai hrănitoare alimente de pe planetă. Citește mai departe pentru a afla și alte beneficii pe care quinoa le poate aduce sănătății.
1. Este foarte nutritivă
Quinoa a fost o cultură importantă pentru Imperiul Inca. Ei s-au referit la aceasta ca „mama tuturor cerealelor” și au crezut că este sacră.
A fost consumată de mii de ani în America de Sud și abia recent a devenit un aliment popular, ajungând chiar la statutul de superaliment.
Există trei tipuri principale: alb, roșu și negru.
Conține acizi grași omega-3, proteine, fibre, mangan, magneziu, fosfor, folat, cupru, fier, zinc, potasiu. De altfel, în 185 grame quinoa gătită se găsesc 222 de calorii, cu 39 de grame de carbohidrați și 4 grame de grăsime.
2. Conține compușii vegetali quercetină și kaempferol
S-a demonstrat că antioxidanții numiți flavonoizi oferă diferite beneficii pentru sănătate.
Două flavonoide care au fost deosebit de bine studiate sunt quercetina și kaempferolul, ambele găsite în cantități mari în quinoa.
De fapt, conținutul de quercetină din quinoa este chiar mai mare decât în alimentele tipice cu conținut ridicat de quercetină, cum ar fi merișoarele.
S-a demonstrat că aceste molecule importante au efecte antiinflamatoare, antivirale, anti-canceroase și antidepresive în studiile pe animale.
3. Quinoa este foarte bogată în fibre
Quinoa este mult mai bogată în fibre decât majoritatea cerealelor. Un studiu a descoperit 17-27 de grame de fibre la 185 de grame de quinoa. Majoritatea fibrelor sunt insolubile, dar 185 de grame de quinoa conțin încă 2,5 grame de fibre insolubile.
4. Nu conține gluten
O dietă fără gluten poate fi sănătoasă, atâta timp cât se bazează pe alimente care nu conțin gluten în mod natural.
Problemele apar atunci când oamenii mănâncă alimente fără gluten făcute cu amidon rafinat. Aceste alimente nu sunt mai bune decât omologii lor care conțin gluten, deoarece junk food-ul fără gluten este în continuare junk food.
Mulți cercetători văd quinoa ca un ingredient adecvat în dietele fără gluten pentru persoanele care nu doresc să renunțe la produsele de bază, cum ar fi pâinea și pastele.
Studiile au arătat că utilizarea de quinoa în loc de ingrediente tipice fără gluten, cum ar fi tapioca rafinată, cartofi, porumb și făină de orez poate crește dramatic valoarea nutrienților și a antioxidanților din dietă.
5. Quinoa are un conținut ridicat de proteine, cu toți aminoacizii esențiali
Proteinele sunt formate din aminoacizi, dintre care nouă sunt numiți esențiali, deoarece corpul tău nu îi poate produce și trebuie să îi obțină prin dietă.
Dacă un aliment conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, acesta este denumit proteină completă.
Quinoa conține cantități suficiente din toți aminoacizii esențiali. Din acest motiv, este o sursă excelentă de proteine. Are atât mai multe proteine, cât și mai bune decât majoritatea cerealelor. Cu 8 grame de proteine de calitate la 185 de grame, quinoa este o sursă excelentă de proteine pe bază de plante pentru vegetarieni și vegani.
6. Are un indice glicemic scăzut
Indicele glicemic este o măsură a vitezei cu care alimentele cresc nivelul zahărului din sânge.
Consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat poate stimula foamea și poate contribui la obezitate. Astfel de alimente au fost, de asemenea, legate de multe dintre bolile comune, cronice, occidentale, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Quinoa are un indice glicemic de 53, care este considerat scăzut. Cu toate acestea, este încă relativ bogat în carbohidrați.
7. Este bogată în minerale importante
Mulți oameni nu primesc suficient de mulți nutrienți importanți.
Acest lucru este valabil mai ales pentru unele minerale, în special magneziu, potasiu, zinc și, în cazul femeilor, fier. Quinoa este foarte bogată în toate cele 4 minerale, în special magneziu, 185 grame asigurând aproximativ 30% din doza zilnică recomandată.
8. Are efecte benefice asupra sănătății metabolice
Având în vedere conținutul său ridicat de nutrienți, are sens că quinoa ar putea îmbunătăți sănătatea metabolică.
Până în prezent, două studii, la om și, respectiv, la șobolani, au examinat efectele pe care quinoa le are asupra sănătății metabolice.
Studiul pe om a constatat că utilizând quinoa în loc de pâine și paste fără gluten tipice, a redus semnificativ nivelul zahărului din sânge, insulină și trigliceride.
Cercetările efectuate la șobolani au arătat că adăugarea de quinoa la o dietă bogată în fructoză a inhibat aproape complet efectele negative ale fructozei.
9. Quinoa este foarte bogată în antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care neutralizează radicalii liberi și pot ajuta la combaterea îmbătrânirii și a multor boli.
Un studiu, cercetând nivelurile de antioxidanți în cinci cereale, trei pseudo-cereale și două leguminoase, a constatat că quinoa avea cel mai mare conținut de antioxidanți din toate cele zece alimente.
Permiterea semințelor să încolțească pare să crească și mai mult conținutul de antioxidanți.
10. Quinoa poate ajuta la pierderea în greutate
Are un conținut ridicat de proteine, care poate crește metabolismul și reduce apetitul în mod semnificativ.
Cantitatea mare de fibre poate crește senzația de sațietate, scăzând aportul total de calorii.
Faptul că quinoa are un indice glicemic scăzut este o altă caracteristică importantă, deoarece alegerea unor astfel de alimente a fost asociată cu aportul redus de calorii.
Deși în prezent nu există niciun studiu care să analizeze efectele pe care quinoa le are asupra greutății corporale, pare o parte utilă a unei diete sănătoase de slăbit.
Citește și Semințele de chia: Top 9 beneficii pe care le pot aduce sănătății.