Candidatul extremei dreapta a câștigat alegerile prezidențiale din Brazilia Actual

Candidatul extremei dreapta a câștigat alegerile prezidențiale din Brazilia

Jair Bolsonaro, candidatul extremei dreapta din Brazilia, a câștigat alegerile în cel de-al doilea tur de scrutin. Acesta s-a impus oarecum detașat, având 55,1 % dintre cele 99% de voturi numărate până în prezent. Brazilia a traversat, astfel, una dintre cele mai polarizante campanii prezidențiale din istoria sa democratică.

Al doilea candidat, stângistul Fernando Haddad, care a candidat din partea partidului muncitorilor, a obținut 44,9% dintre voturile valabil exprimate.

Victoria lui Bolsonaro reprezintă o turnură ideologică neașteptată în națiunea din America de Sud, care adaugă o victorie a dreptei în regiune.

Ziua votului a fost în mare parte liniștită, au declarat reprezentanții Autorității de Supraveghere a Procesului Electoral din Brazilia.

După aflarea rezultatului, simpatizanții lui Bolsonaro s-au adunat în fața locuinței sale din cartierul Barra da Tijuca a orașului Rio de Janeiro, unde au scandat pentru învingător, au fluturat steaguri ale Braziliei și au aprins artificii.

În discursul victoriei, noul președinte ales al Braziliei a declarat că nu a avut niciodată dubii cu privire la victorie și a mulțumit divinității pentru că a scăpat cu viață după tentativa de asasinat cu care s-a confruntat în timpul campaniei electorale.

„Nu putem continua să firtăm cu comunismul”, a spus Bolsonaro. „Vom schimba destinul Braziliei”, a subliniat acesta.

Fostul căpitan în cadrul armatei braziliene a mai declarat că va apăra „constituția, democrația și libertatea”, adăugând că „aceasta nu este o promisiune venită din partea unui partid politic, ci din partea unui bărbat adevărat. Este o mărturie depusă în fața lui Dumnezeu”.

De partea cealaltă, în discursul învinsului, omul politic de stânga Fernando Haddad a spus susținătorilor săi să nu se teamă și că, din acest moment, partidul său are uriașa sarcină de a apăra „gândurile și libertățile celor 45 de milioane de brazilieni care au ales să își ofere votul pentru noi”.

Haddad este candidatul Partidului Muncitorilor (de stânga) și a intrat în cursă după ce președintele Luiz Inacio da Silva a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru fapte de corupție deosebit de grave. Acesta a fost anunțat drept candidat mai dereme pe parcursul acestui an.