Citricele: Top 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Citricele: Top 7 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Citricele dulci, viu colorate, aduc o explozie de soare în zilele de iarnă. Dar citricele nu sunt doar aromate și frumoase, ci sunt și bune pentru sănătatea ta. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Sunt bogate în vitamine și compuși vegetali

Citricele sunt o sursă excelentă de vitamina C, un nutrient care întărește sistemul imunitar și menține pielea netedă și elastică.

Doar o portocală medie are toată vitamina C necesară într-o zi.

Citricele au, de asemenea, cantități bune de alte vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect, inclusiv vitamine B, potasiu, fosfor, magneziu și cupru.

Sunt bogate în compuși vegetali care au diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antiinflamatorii și antioxidante.

Acești compuși includ peste 60 de soiuri de flavonoide, carotenoide și uleiuri esențiale și sunt responsabili de multe dintre beneficiile pentru sănătate ale citricelor.

2. Sunt o sursă bună de fibre

Citricele sunt o sursă bună de fibre. Doar o ceașcă de segmente portocalii conține 4 grame de fibre.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, este recomandat să consumați 14 grame de fibre pentru fiecare 1.000 de calorii pe care le consumați.

Fibrele au mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății digestive și facilitarea pierderii în greutate.

Portocalele sunt deosebit de bogate în fibre solubile, genul de fibre care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Comparativ cu alte fructe și legume, citricele sunt unice prin faptul că au un raport mai mare de fibre solubile la insolubile.

3. Citricele sunt scăzute în calorii

Pentru a ține cont de aportul de calorii, citricele sunt o alegere bună.

Au un conținut scăzut de calorii, dar conținutul lor de apă și fibre ajută senzația de sațietate.

Iată câte calorii conțin principalele tipuri de citrice:

1 clementină mică: 35 de calorii

1 portocaliu mediu: 62 de calorii

1/2 grapefruit roz: 52 de calorii

1/2 grapefruit alb: 39 calorii

Suc de la 1 lămâie: 12 calorii

Un studiu din 2015 care a analizat obiceiurile alimentare și greutatea oamenilor de peste 24 de ani a constatat că consumul de citrice este legat de pierderea în greutate.

4. Pot reduce riscul de pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sunt cristale minerale dureroase.

Se pot forma atunci când urina este foarte concentrată sau când există cantități mai mari decât cele normale de minerale care formează pietre în urină.

Un tip de piatră la rinichi este cauzat de nivelurile scăzute de citrat în urină.

Multe fructe și legume, în special citrice, pot crește nivelul citratului în urină, scăzând riscul de calculi renali.

Consumul de sucuri și fructe citrice pot oferi o alternativă naturală suplimentelor de citrat de potasiu.

5. Citricele pot ajuta la lupta sau la protecția împotriva cancerului

Multe studii au legat citricele de un risc redus de anumite tipuri de cancer.

Într-un studiu, persoanele care au consumat zilnic un grapefruit sau au băut zilnic o porție de suc de grepfrut au avut un risc mai scăzut de cancer pulmonar.

Alte studii au sugerat că citricele pot proteja, de asemenea, împotriva cancerelor esofagiene, stomacale, mamare și pancreatice.

Aceste fructe conțin o serie de compuși vegetali, inclusiv flavonoizi, care pot ajuta la protejarea împotriva cancerului.

Unele dintre aceste flavonoide acționează ca antioxidanți și pot bloca expresia anumitor gene care sunt responsabile de unele boli degenerative, inclusiv de cancer.

Citricele pot ajuta, de asemenea, la combaterea cancerului prin suprimarea tumorilor, blocarea formării de noi tipuri de cancer și prin inactivarea agenților cancerigeni.

6. Conțin substanțe nutritive care stimulează sănătatea inimii

Consumul de citrice ar putea fi bun pentru inimă.

Un studiu japonez a constatat că persoanele care au consumat cantități mai mari din aceste fructe au avut rate mai mici de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Mai mult, o revizuire din 2017 sugerează că grepfruturile sunt legate de o scădere a tensiunii arteriale sistolice.

Mai mulți compuși din citrice pot îmbunătăți markerii sănătății inimii.

De exemplu, fibrele lor solubile și flavonoidele pot îmbunătăți nivelul colesterolului prin creșterea colesterolului HDL „bun” și scăderea colesterolului LDL „rău” și a trigliceridelor.

Multe dintre flavonoidele din citrice, inclusiv unul numit naringin, sunt antioxidanți puternici care beneficiază inimii în mai multe moduri.

7. Citricele pot proteja creierul

Flavonoidele din citrice pot ajuta la îndepărtarea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, care rezultă din descompunerea celulelor din sistemul nervos.

Parțial, aceste boli sunt cauzate de inflamație.

Flavonoidele găsite în citrice au capacități antiinflamatorii despre care ajută la prevenirea lanțului de evenimente care determină deteriorarea sistemului nervos.

S-a demonstrat că tipuri specifice de flavonoide, inclusiv hesperidină și apigenină, protejează celulele creierului și îmbunătățesc funcția creierului în șoareci și studii cu eprubete.

Mai multe studii la adulți în vârstă au arătat, de asemenea, că sucurile de citrice pot spori funcția creierului.

Citește și Semințele de cânepă: Top 6 beneficii pe care le aduc sănătății.

Sursă foto