Conopida: 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Conopida: 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Conopida conține compuși vegetali unici cu diverse beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Conopida conține mulți nutrienți

Conopida este foarte săracă în calorii, dar bogată în vitamine. De fapt, conține o parte din aproape toate vitaminele și mineralele necesare.

128 de grame de conopidă crudă conțin 25 de calorii și 3 grame de fibre. Acestea vin, de asemenea, cu cantități de vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, potasiu, mangan, magneziu și fosfor.

2. Conopida este bogată în fibre

Conopida este destul de bogată în fibre, ceea ce este benefic pentru sănătatea generală.

Există 3 grame de fibre în 128 de grame de conopidă. Aceasta reprezintă 10% din necesarul zilnic.

Fibrele sunt importante pentru că hrănesc bacteriile sănătoase din intestin. Acest lucru ajută la reducerea inflamației și la promovarea sănătății digestive.

Consumul de fibre suficiente poate ajuta la prevenirea afecțiunilor digestive precum constipația, diverticulita și boala inflamatorie intestinală (IBD).

Mai mult, studiile arată că o dietă bogată în legume bogate în fibre, cum ar fi conopida, este asociată cu un risc mai scăzut de apariție a mai multor boli. Acestea includ boli de inimă, cancer și diabet.

Fibrele pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea obezității, datorită capacității sale de a promova sațietatea și de a reduce aportul total de calorii.

3. Este o sursă bună de antioxidanți

Conopida este o sursă excelentă de antioxidanți, care protejează celulele de radicalii liberi nocivi și de inflamație.

Similar cu alte legume crucifere, conopida este deosebit de bogată în glucozinolați și izotiocianați. S-a demonstrat că aceste două grupuri de antioxidanți încetinesc creșterea celulelor canceroase.

În studiile pe eprubetă, glucozinolații și izotiocianații s-au dovedit a fi deosebit de protectori împotriva cancerului de colon, plămâni, sân și prostată.

Conopida conține, de asemenea, antioxidanții carotenoizi și flavonoizi. Aceștia au efecte anticancerigene și pot reduce riscul apariției mai multor alte boli, inclusiv boli de inimă.

În plus, conopida conține cantități mari de vitamina C, care acționează ca un antioxidant. Este bine cunoscută pentru efectele sale antiinflamatorii care pot stimula sănătatea imunitară și pot reduce riscul de boli de inimă și cancer.

4. Poate ajuta la pierderea în greutate

Conopida are mai multe proprietăți care pot ajuta la pierderea în greutate.

În primul rând, are un conținut scăzut de calorii, cu doar 25 de calorii la 128 de grame. Astfel, poate fi consumată în cantități mari fără a provoca creșterea în greutate.

De asemenea, poate servi ca înlocuitor cu conținut scăzut de calorii pentru alimente bogate în calorii, cum ar fi orezul și făina.

Fiind o sursă bună de fibre, conopida încetinește digestia și promovează senzația de sațietate. Acest lucru poate reduce automat numărul de calorii consumate pe parcursul zilei, un factor important în controlul greutății.

Conținutul ridicat de apă este un alt aspect favorabil pentru pierderea în greutate al conopidei. De fapt, 92% din greutatea sa este alcătuită din apă. Consumul multor alimente dense în apă și cu conținut scăzut de calorii este asociat cu pierderea în greutate.

5. Conopida este bogată în colină

Colina este un nutrient esențial de care mulți oameni au deficit.

128 de grame de conopidă conțin 45 mg de colină. Aceasta este aproximativ 11% din aportul adecvat pentru femei și 8% pentru bărbați.

Colina are mai multe funcții importante în organism.

Pentru început, joacă un rol major în menținerea integrității membranelor celulare. Aceasta prin sintetizarea ADN-ului și sprijinirea metabolismului.

Colina este, de asemenea, implicată în dezvoltarea creierului și producerea de neurotransmițători care sunt necesari pentru un sistem nervos sănătos. În plus, ajută la prevenirea acumulării colesterolului în ficat.

Cei care nu consumă suficientă colină pot avea un risc mai mare de boli hepatice și cardiace. Aceasta pe lângă tulburările neurologice precum demența și Alzheimer.

Nu multe alimente conțin colină. Conopida, împreună cu broccoli, este una dintre cele mai bune surse de nutrienți pe bază de plante.

6. Este bogată în sulforafan

Conopida conține sulforafan, un antioxidant amplu studiat.

Multe studii pe eprubete și pe animale au descoperit că sulforafanul este deosebit de util pentru suprimarea dezvoltării cancerului. El inhibă enzimele care sunt implicate în cancer și creșterea tumorii.

Potrivit unor studii, sulforafanul poate avea, de asemenea, potențialul de a opri creșterea cancerului prin distrugerea celulelor care sunt deja deteriorate.

Sulforafanul pare a fi cel mai protector împotriva cancerului de colon și de prostată. De asemenea, a fost studiat pentru efectele sale asupra multor alte tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân, leucemia, cel de pancreas și melanomul.

Cercetările arată că sulforafanul poate ajuta, de asemenea, la reducerea hipertensiunii arteriale și la menținerea arterelor sănătoase. Ambele sunt factori majori în prevenirea bolilor de inimă.

În cele din urmă, studiile pe animale sugerează că sulforafanul poate juca, de asemenea, un rol în prevenirea diabetului. Mai mult, poate reduce riscul de complicații induse de diabet, cum ar fi bolile de rinichi.

7. Este o alternativă cu conținut scăzut de carbohidrați la cereale și leguminoase

Conopida este incredibil de versatilă și poate fi folosită pentru a înlocui cerealele și leguminoasele din dietă.

Nu numai că este o modalitate fantastică de a crește aportul de legume. De asemenea, este util în special pentru cei care urmează diete cu conținut scăzut de carbohidrați.

Acest lucru se datorează faptului că conopida este semnificativ mai scăzută în carbohidrați decât cerealele și leguminoasele.

De exemplu, 128 de grame de conopidă conțin 5 grame de carbohidrați. În același timp, 195 de grame de orez conțin 45 de grame de carbohidrați. Aceasta este de nouă ori mai mare decât conținutul de carbohidrați din conopidă.

Iată câteva exemple de rețete care pot fi făcute cu conopidă în loc de cereale și leguminoase:

  • Orez cu conopidă. Înlocuiți orezul alb sau brun cu conopida care a fost rasă și apoi gătită.
  • Crusta de pizza cu conopida. Procesând conopida într-un robot de bucătărie și apoi transformând-o într-un aluat, puteți face o pizza delicioasă.
  • Hummus de conopidă. Nautul poate fi inlocuit cu conopida in retetele de hummus.
  • Piure de conopidă. În loc să faceți piure de cartofi, încercați un piure de conopidă cu conținut scăzut de carbohidrați, care este ușor de făcut.
  • Tortilla de conopidă. Combinați conopida piure cu ouă pentru a face tortilla cu conținut scăzut de carbohidrați, care pot fi folosite pentru wrapuri, coji de taco sau burritos.

Citetșe și Varza de Bruxelles: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto