Varza de Bruxelles: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Varza de Bruxelles: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Varza de Bruxelles este un membru al familiei de legume Brassicaceae și este strâns legată de verdeață, conopidă și muștar. Se laudă cu niveluri ridicate de mulți nutrienți și a fost legată de mai multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Varza de Bruxelles este bogată în nutrienți

Varza de Bruxelles are un conținut scăzut de calorii, dar bogat în fibre, vitamine și minerale. 78 de grame conțin 28 de calorii, 2 grame de proteine, 6 grame de carbohidrați și 2 grame de fibre. De asemenea, conține vitamina K, vitamina C, vitamina A, folat și mangan. 

Varza de Bruxelles este bogată în special în vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

De asemenea, are un conținut ridicat de vitamina C, un antioxidant care ajută la promovarea absorbției fierului și este implicat în repararea țesuturilor și funcția imunitară.

Mai mult, conținutul ridicat de fibre contribuie la regularitatea și sănătatea intestinului.

Pe lângă nutrienții de mai sus, varza de Bruxelles conține cantități mici de vitamina B6, potasiu, fier, tiamină, magneziu și fosfor.

2. Este bogată în antioxidanți

Varza de Bruxelles are multe beneficii pentru sănătate, dar se remarcă conținutul lor impresionant de antioxidanți.

Antioxidanții sunt compuși care reduc stresul oxidativ din celule și ajută la scăderea riscului de boli cronice.

Un studiu a constatat că, atunci când participanții au consumat zilnic aproximativ 300 de grame de varză de Bruxelles, deteriorarea celulelor cauzate de stresul oxidativ a scăzut cu 28%.

Varza de Bruxelles este deosebit de bogată în kaempferol. Acesta este un antioxidant studiat pe larg pentru numeroasele sale proprietăți de promovare a sănătății.

Studiile pe eprubete arată că kaempferolul poate reduce creșterea celulelor canceroase, ușura inflamația și îmbunătăți sănătatea inimii.

Consumul de varză de Bruxelles ca parte a unei diete bogate în fructe și legume poate ajuta la furnizarea de antioxidanți de care organismul are nevoie pentru a promova o sănătate bună.

3. Poate ajuta la protejarea împotriva cancerului

Unele studii sugerează că nivelurile ridicate de antioxidanți din varza de Bruxelles ar putea ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.

Există mai multe moduri posibile în care acest lucru poate funcționa.

Un studiu din 2008 a constatat că varza de Bruxelles ar putea proteja împotriva agenților cancerigeni sau a agenților care provoacă cancer și ar putea preveni deteriorarea oxidativă a celulelor.

Într-un alt studiu mic, consumul de varză de Bruxelles a crescut nivelul unor enzime de detoxifiere cu 15-30%.

Cercetătorii au emis ipoteza că ar putea duce la un risc scăzut de cancer colorectal, deși sunt necesare cercetări suplimentare.

De asemenea, antioxidanții din varza de Bruxelles pot neutraliza radicalii liberi. Aceștia sunt compuși formați prin stres oxidativ care contribuie la boli precum cancerul.

4. Este bogată în fibre

Doar 78 de grame de varză de Bruxelles fierte conțin 2 grame de fibre, îndeplinind până la 8% din necesarul zilnic de fibre.

Fibrele sunt o parte importantă a sănătății. Includerea unei cantități bune în dietă oferă multe beneficii pentru sănătate.

Fibrele promovează sănătatea digestivă, ajutând la hrănirea bacteriilor benefice din intestin.

Creșterea aportului de fibre a fost asociată și cu alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc redus de boli de inimă și un control îmbunătățit al zahărului din sânge.

Ghidurile actuale recomandă femeilor să consume cel puțin 25 de grame de fibre pe zi, în timp ce bărbații ar trebui să consume cel puțin 38 de grame de fibre pe zi.

5. Varza de Bruxelles este bogată în vitamina K

Varza de Bruxelles este o sursă bună de vitamina K. De fapt, doar 78 de grame de varză de Bruxelles fierte asigură 137% din necesarul zilnic de vitamina K.

Acest nutrient important joacă un rol vital în organism.

Este esențial pentru coagulare, formarea cheagurilor de sânge care opresc sângerarea.

Vitamina K poate juca un rol în creșterea oaselor. De asemenea, ar putea ajuta la protejarea împotriva osteoporozei, o afecțiune caracterizată prin pierderea progresivă a masei osoase.

De fapt, o revizuire a șapte studii a concluzionat că administrarea suplimentelor de vitamina K ar putea crește rezistența osoasă și scădea riscul fracturilor osoase la femeile aflate în postmenopauză.

6. Poate ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge

Pe lângă profilul lor impresionant de nutrienți și lista lungă de beneficii pentru sănătate, varza de Bruxelles poate contribui și la menținerea nivelului de zahăr din sânge constant.

Studii multiple au legat un aport crescut de legume crucifere, inclusiv varza de Bruxelles, de un risc scăzut de diabet.

Acest lucru este probabil deoarece varza de Bruxelles are un conținut ridicat de fibre, ceea ce ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Fibrele se mișcă încet prin corp nedigerate și încetinesc absorbția zahărului în sânge.

Varza de Bruxelles conține, de asemenea, acid alfa-lipoic. Este un antioxidant cercetat pe larg pentru efectele sale potențiale asupra glicemiei și insulinei.

Insulina este un hormon responsabil de transportul zahărului din sânge către celule pentru a menține nivelul zahărului din sânge sub control.

Într-un studiu, 12 pacienți cu diabet cărora li s-au administrat suplimente de acid alfa-lipoic au prezentat o sensibilitate crescută la insulină.

7. Conține acizi grași ALA Omega-3

Pentru cei care nu mănâncă pește sau fructe de mare, consumul de acizi grași omega-3 poate fi o provocare.

Alimentele vegetale conțin doar acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras omega-3 care este utilizat mai puțin eficient în corp decât grăsimile omega-3 din pește și fructe de mare.

Acest lucru se datorează faptului că organismul poate converti ALA în formele mai active de acizi grași omega-3 în cantități limitate.

Din acest motiv, ar fi necesar consumul unei cantități mai mari de acizi grași ALA omega-3 pentru a satisface nevoile zilnice de omega-3, în comparație cu obținerea de grăsimi omega-3 din pește sau fructe de mare.

Varza de Bruxelles este una dintre cele mai bune surse vegetale de acizi grași omega-3, cu 135 mg de ALA în fiecare porție de 78 de grame de varză de Bruxelles fiartă.

S-a demonstrat că acizii grași omega-3 reduc trigliceridele din sânge, încetinesc declinul cognitiv, reduc rezistența la insulină și scad inflamația.

8. Varza de Bruxelles poate reduce inflamația

Inflamația este un răspuns imun normal, dar inflamația cronică poate contribui la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă.

Unele studii cu eprubete au arătat că compușii găsiți în legumele crucifere precum varza de Bruxelles posedă proprietăți antiinflamatorii.

Un studiu amplu a constatat că un aport mai mare de legume crucifere a fost asociat cu niveluri mai scăzute de markeri inflamatori în sânge.

În plus, varza de Bruxelles are un conținut ridicat de antioxidanți. Acestea pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care pot provoca inflamații.

Mai multe studii pe eprubete și animale au descoperit că kaempferolul are proprietăți anti-inflamatorii puternic deosebite. Acesta este unul dintre principalii antioxidanți găsiți în varza de Bruxelles

Pe baza acestor constatări, o dietă bogată în legume crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles, poate reduce inflamația și reduce riscul de boli pro-inflamatorii.

9. Este bogată în vitamina C

Varza de Bruxelles furnizează 81% din necesarul zilnic de vitamina C în fiecare porție gătită de 78 de grame.

Vitamina C este importantă pentru creșterea și repararea țesuturilor din organism. De asemenea, acționează ca un antioxidant. Este implicată în producerea de proteine precum colagenul și poate chiar îmbunătăți imunitatea.

Un studiu cu peste 11.000 de participanți a constatat că vitamina C a redus severitatea răcelii comune, scăzând durata acesteia cu o medie de 8% la adulți.

Vitamina C poate crește, de asemenea, absorbția fierului non-hem, o formă de fier găsită în alimentele vegetale pe care organismul nu le poate absorbi la fel de ușor ca fierul din surse animale.

De fapt, un studiu a constatat că administrarea a 100 mg de vitamina C cu o masă a crescut absorbția fierului cu 67%.

Vitamina C se găsește în multe fructe și legume, dar această legumă este una dintre cele mai bune surse de legume disponibile.

Citește și Guava: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto