Guava: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Guava: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Guava sunt arbori tropicali originari din America Centrală.

Fructele lor sunt de formă ovală, cu pielea verde deschis sau galben și conțin semințe comestibile. Mai mult, frunzele de guava sunt folosite ca ceai de plante, iar extractul de frunze ca supliment.

Fructele de guava sunt uimitor de bogate în antioxidanți, vitamina C, potasiu și fibre. Acest conținut remarcabil de nutrienți le oferă multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Poate ajuta la scăderea nivelului zahărului din sânge

Unele dovezi sugerează că guava poate îmbunătăți controlul glicemiei.

Mai multe studii pe eprubete și animale au constatat că extractul din frunzele fructului a îmbunătățit nivelul zahărului din sânge, controlul pe termen lung al zahărului din sânge și rezistența la insulină.

Aceasta este o veste bună pentru persoanele cu diabet sau pentru cei la risc.

Câteva studii care au implicat oameni au demonstrat, de asemenea, rezultate impresionante.

Un studiu efectuat pe 19 persoane a observat că consumul de ceai din frunze de guava a scăzut nivelul zahărului din sânge după masă. Efectele au durat până la două ore.

Un alt studiu efectuat pe 20 de persoane cu diabet de tip 2 a constatat că consumul de ceai din frunze de guava a redus nivelul zahărului din sânge după masă cu mai mult de 10%.

2. Guava poate spori sănătatea inimii

Frcutul poate ajuta la creșterea sănătății inimii în mai multe moduri.

Mulți oameni de știință cred că nivelurile ridicate de antioxidanți și vitamine din frunzele de guava pot ajuta la protejarea inimii de deteriorarea cauzată de radicalii liberi.

Se crede că nivelurile mai ridicate de potasiu și fibre solubile din guava contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii.

În plus, extractul de frunzele acesteia a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale, o scădere a colesterolului LDL „rău” și o creștere a colesterolului HDL „bun”.

Deoarece tensiunea arterială crescută și nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt legate de riscuri mai mari de boli de inimă și accident vascular cerebral, administrarea extractului de frunze de guava ar putea duce la beneficii valoroase.

Mai mult, fructul poate avea beneficii și pentru sănătatea inimii.

Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 120 de persoane a constatat că consumul de guava coaptă înainte de mese a cauzat o scădere generală a tensiunii arteriale cu 8-9 puncte. De asemenea, o reducere a colesterolului total cu 9,9% și o creștere a colesterolului HDL „bun” cu 8%.

Același efect a fost observat în alte câteva studii.

3. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor dureroase ale menstruației

Multe femei se confruntă cu dismenoree, simptome dureroase ale menstruației, cum ar fi crampe stomacale.

Există unele dovezi că extractul de frunze de guava poate reduce intensitatea durerii crampelor menstruale.

Un studiu efectuat pe 197 de femei care au prezentat simptome dureroase a constatat că administrarea zilnică a 6 mg de extract de frunze de guava a dus la o intensitate redusă a durerii. Pare a fi chiar mai puternic decât unele analgezice.

4. Poate beneficia sistemului digestiv

Guava este o sursă excelentă de fibre dietetice. Prin urmare, consumul de mai multe guave poate ajuta la mișcările sănătoase ale intestinului și poate preveni constipația.

Doar o guava poate furniza 12% din aportul zilnic recomandat de fibre.

În plus, extractul de frunze de guava poate beneficia sănătății digestive. Studiile sugerează că poate reduce intensitatea și durata diareei.

Mai multe studii au arătat, de asemenea, că extractul de frunze de guava este antimicrobian. Aceasta înseamnă că poate neutraliza microbii nocivi din intestin care pot provoca diaree.

5. Guava poate ajuta la scăderea în greutate

Guava este un aliment avantajos pentru pierderea în greutate.

Cu doar 37 de calorii într-un singur fruct și 12% din aportul zilnic recomandat de fibre, acestea sunt o gustare plină, cu conținut scăzut de calorii.

Și spre deosebire de alte gustări cu conținut scăzut de calorii, acestea sunt pline de vitamine și minerale.

6. Poate avea un efect anticancerigen

Extractul de frunze de guava s-a dovedit a avea un efect anticancerigen. Studiile pe eprubete și pe animale arată că extractul său preveni și chiar opri creșterea celulelor canceroase.

Acest lucru se datorează probabil nivelului ridicat de antioxidanți puternici. Aceștia împiedică radicalii liberi să dăuneze celulelor, una dintre principalele cauze ale cancerului.

Un studiu cu eprubete a constatat că uleiul de frunze de guava a fost de patru ori mai eficient în oprirea creșterii celulelor canceroase decât anumite medicamente pentru cancer.

Deși rezultatele experimentelor cu eprubete sunt promițătoare, nu înseamnă că acest extract de frunze ajută la tratarea cancerului la oameni. Sunt necesare studii suplimentare înainte de a putea face orice revendicări.

7. Guava poate ajuta la creșterea imunității

Nivelurile scăzute de vitamina C sunt legate de un risc crescut de infecții și boli.

Guava este o modalitate fantastică de a obține acest nutrient, deoarece este una dintre cele mai bogate surse alimentare de vitamina C.

De fapt, doar un fruct furnizează aproximativ dublul aportului zilnic de referință pentru vitamina C. Aceasta este aproape de două ori cantitatea din consumul unei portocale.

Vitamina C joacă un rol important în menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Deși nu s-a dovedit că previne răceala obișnuită, s-a demonstrat că vitamina C îi reduce durata.

Este, de asemenea, asociată cu beneficiile antimicrobiene. Ajută la eliminarea bacteriilor și a virușilor răi care pot duce la infecții.

Deoarece vitamina C poate fi eliminată cu ușurință din corp, este important să obțineți suficient în mod regulat prin dietă.

8. Guava poate fi bună pentru piele

Gama largă de vitamine și antioxidanți într-o guava poate face minuni pentru piele. Antioxidanții săi pot proteja pielea de daune. Acest lucru poate încetini procesul de îmbătrânire, ajutând la prevenirea ridurilor.

Mai mult, extractul de frunze de guava poate chiar ajuta la tratarea acneei atunci când este aplicat direct pe piele.

Un studiu cu eprubete a constatat că extractul de frunze de guava a fost eficient în uciderea bacteriilor care cauzează acnee. Acest lucru se datorează probabil proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatoare.

Citește și Menta: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto