Menta: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Menta: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Menta este un ingredient popular în mai multe alimente și băuturi. Variază de la ceaiuri și băuturi alcoolice la sosuri, salate și deserturi.

În timp ce consumul plantei oferă unele beneficii pentru sănătate, cercetările arată că mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale mentei provin din aplicarea acesteia pe piele, inhalarea aromei sau luarea acesteia sub formă de capsulă. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Menta este bogată în nutrienți

Deși nu se consumă de obicei în cantități mari, menta conține o cantitate echitabilă de substanțe nutritive. Conține vitamina A, fier, mangan și folat.

Menta este o sursă deosebit de bună de vitamina A, o vitamină liposolubilă, critică pentru sănătatea ochilor și vederea nocturnă.

Este, de asemenea, o sursă puternică de antioxidanți, mai ales în comparație cu alte ierburi și condimente. Antioxidanții ajută la protejarea organismului de stresul oxidativ, un tip de deteriorare a celulelor cauzată de radicalii liberi.

2. Poate ameliora sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil (SII) este o tulburare frecventă a tractului digestiv. Se caracterizează prin simptome digestive precum dureri de stomac, gaze, balonare și modificări ale obiceiurilor intestinale.

Tratamentul pentru SII include adesea modificări dietetice și administrarea de medicamente. Totuși, cercetările arată că luarea uleiului de mentă ca remediu pe bază de plante ar putea fi, de asemenea, utilă.

Uleiul de mentă conține un compus numit mentol. Se crede că acesta ajută la ameliorarea simptomelor SII prin efectele sale relaxante asupra mușchilor tractului digestiv.

O revizuire a nouă studii a constatat că administrarea capsulelor de ulei de mentă a îmbunătățit simptomele SII semnificativ.

Un studiu a constatat că 75% dintre pacienții care au luat ulei de mentă timp de patru săptămâni au prezentat îmbunătățiri ale simptomelor SII, comparativ cu 38% dintre pacienții din grupul placebo.

Aproape toate cercetările care arată ameliorarea simptomelor SII au folosit capsule de ulei, nu frunze de mentă crude.

3. Poate ajuta la ameliorarea indigestiei

Menta poate fi eficientă în ameliorarea altor probleme digestive, cum ar fi stomacul supărat și indigestia.

Indigestia poate apărea atunci când alimentele stau prea mult timp în stomac înainte de a trece în restul tractului digestiv.

Studii multiple au arătat că alimentele trec mai repede prin stomac atunci când se ia ulei de mentă cu mesele. Acest lucru ar putea ameliora simptomele de indigestie.

Un studiu clinic efectuat la persoanele cu indigestie a arătat că o combinație de ulei de mentă și ulei de chimen luate în capsule a avut efecte similare cu medicamentele utilizate pentru tratarea indigestiei. Acest lucru a contribuit la îmbunătățirea durerilor de stomac și a altor simptome digestive.

Asemenea SII, studiile care subliniază capacitatea mentei de a ameliora indigestia au folosit ulei de mentă, nu frunze.

4. Menta ar putea îmbunătăți funcția creierului

Pe lângă ingerarea mentei, există afirmații că inhalarea aromei uleiurilor esențiale din plantă ar putea oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției creierului.

Un studiu care a inclus 144 de adulți tineri a demonstrat că mirosul aromei uleiului de mentă timp de cinci minute înainte de testare a produs îmbunătățiri semnificative ale memoriei.

Un alt studiu a constatat că mirosul acestor uleiuri la volan a crescut vigilența și a scăzut nivelul de frustrare, anxietate și oboseală.

Cu toate acestea, nu toate studiile sunt de acord că uleiul de mentă ar putea beneficia funcției creierului. Un studiu a constatat că, deși aroma uleiului a fost revigorantă și a dus la mai puțină oboseală, nu a avut niciun efect asupra funcției creierului.

5. Poate scădea durerea de alăptare

Mamele care alăptează se confruntă de obicei cu sfarcurile dureroase și crăpate, ceea ce poate face alăptarea dureroasă și dificilă.

Studiile au arătat că aplicarea mentei pe piele poate ajuta la ameliorarea durerii asociate alăptării.

În aceste studii, mamele au aplicat diferite forme de mentă în zona din jurul mamelonului după fiecare hrănire. S-a folosit un ulei esențial singur sau amestecat cu gel sau apă.

Un studiu a arătat că aplicarea apei cu mentă după alăptare a fost mai eficientă decât aplicarea laptelui matern exprimat în prevenirea crăpăturilor mamelonului și areolei. Acest lucru a dus la o durere mai mică a mamelonului.

Un alt studiu a arătat că doar 3,8% dintre mamele care au aplicat un gel de mentă au prezentat fisuri la nivelul mamelonului. Aceasta fiind comparată cu 6,9% dintre cele care au utilizat lanolină și 22,6% dintre cele care au utilizat un placebo.

Un studiu suplimentar a arătat că atât durerea, cât și severitatea fisurilor mamelonare au scăzut la mamele care au aplicat ulei esențial de mentol după fiecare hrănire.

6. Menta îmbunătățește simptomele răcelii

Multe tratamente fără prescripție medicală pentru răceală și gripă conțin mentol, un compus primar în uleiul de mentă.

Mulți oameni cred că mentolul este un decongestionant nazal eficient și poate îmbunătăți fluxul de aer și respirația.

Cu toate acestea, mai multe studii arată că mentolul nu are funcție decongestionantă. Acestea fiind spuse, cercetările arată că mentolul poate îmbunătăți subiectiv respirația nazală.

Aceasta înseamnă că, deși mentolul nu funcționează ca un decongestionant, poate face oamenii să simtă că respiră mai ușor pe nas.

Acest lucru poate oferi cel puțin o ușurare celor afectați de o răceală sau de gripă.

7. Poate masca respirația rea

Guma de mestecat cu aromă de mentă și mentele pentru respirație sunt unele dintre primele lucruri pe care oamenii le caută când încearcă să prevină sau să scape de respirația urât mirositoare.

Experții sunt de acord că majoritatea acestor produse pot masca respirația urât mirositoare timp de câteva ore. Cu toate acestea, ele doar o acoperă și nu reduc bacteriile sau alți compuși care o provoacă.

Pe de altă parte, consumul de ceai de mentă și mestecarea frunzelor proaspete poate să mascheze respirația urât mirositoare și să distrugă bacteriile. Acest lucru, deoarece studiile cu eprubete au evidențiat efectele antibacteriene ale uleiului de mentă.

Citește și Yoga: Top 12 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto