Dușurile reci: 4 beneficii pentru sănătate ale acestui obicei Magazin

Dușurile reci: 4 beneficii pentru sănătate ale acestui obicei

Dușurile reci sunt orice dușuri cu o temperatură a apei sub 21°C. Acestea pot avea beneficii pentru sănătate. Terapia cu apă (numită și hidroterapie) a fost folosită de secole pentru a profita de tendința organismului de a se adapta la condiții mai dure. Drept urmare, corpul devine mai rezistent la stres.

Dușurile reci nu reprezintă o sursă principală de tratament pentru nicio afecțiune. Dar acestea pot ajuta la îmbunătățirea ameliorării simptomelor și a bunăstării generale. Citește mai departe pentru a afla cum.

1. Dușurile reci cresc endorfinele

Depresia afectează o mare parte a populației, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Multe medicamente tratează depresia, în funcție de gravitatea sau durata simptomelor.

O metodă holistică de tratament care câștigă popularitate este hidroterapia. Luând un duș rece până la 5 minute, de 2 sau 3 ori pe săptămână. S-a demonstrat că ajută la ameliorarea simptomelor depresiei într-un studiu clinic.

Pentru persoanele cu depresie, dușurile reci pot funcționa ca un fel de terapie ușoară cu electroșocuri. Apa rece trimite multe impulsuri electrice către creier. Ele șochează sistemul pentru a spori vigilența, claritatea și nivelurile de energie.

De asemenea, sunt eliberate endorfine, care sunt uneori numite hormoni ai fericirii. Acest efect duce la sentimente de bunăstare și optimism.

2. Ajută la îmbunătățirea metabolismului

Grăsimea albă este grăsimea pe care o asociem cu condiții precum obezitatea și bolile de inimă, dar suntem cu toții născuți cu grăsime brună.

Cercetătorii au descoperit că grăsimea brună joacă un rol important în sănătatea adulților. Nivelurile sănătoase de grăsime brună indică, de asemenea, că grăsimea albă va fi la un nivel sănătos. Grăsimea brună este activată prin expunerea la temperaturi scăzute.

Persoanele obeze nu pot începe pur și simplu să facă dușuri reci pentru a slăbi fără a schimba alte obiceiuri de viață. Dar dușurile reci de 2 sau 3 ori pe săptămână pot contribui la creșterea metabolismului.

Dușurile reci pot ajuta la combaterea obezității în timp. Cercetările despre modul exact în care îi ajută pe oameni să slăbească nu sunt clare.

Totuși, arată că apa rece poate uniformiza anumite niveluri hormonale și poate vindeca sistemul gastro-intestinal. Aceste efecte se pot adăuga capacității dușului rece de a duce la pierderea în greutate.

3. Dușurile reci îmbunătățesc circulația

Se poate simți inconfortabil să ne scufundăm corpul în apă rece, dar poate fi și revigorant. Acest lucru se datorează faptului că apa mai rece decât temperatura naturală a corpului face ca organismul să lucreze puțin mai mult pentru a-și menține temperatura centrală.

Când sunt luate în mod regulat, dușurile reci pot face sistemul circulator mai eficient. Unii oameni mai raportează că pielea lor arată mai bine ca urmare a dușurilor reci. Acest lucru se datorează probabil unei circulații mai bune.

Sportivii cunosc acest beneficiu de ani de zile. Dar s-au văzut doar recent date care susțin apa rece pentru vindecare după un accident sportiv.

Este același motiv pentru care gheața scade inflamația cu o vânătaie sau când un mușchi este rupt. Aducând temperatura unei zone a corpului în jos, se accelerează livrarea de sânge mai cald, proaspăt oxigenat în acea zonă. Și asta accelerează timpul de recuperare.

Unele persoane pot beneficia de dușuri reci ca o modalitate de a-și ajuta sângele să se miște mai repede prin corp. Acestea includ persoanele cu circulație slabă, hipertensiune arterială și diabet.

4. Ajută la combaterea bolilor comune

Corpurile noastre sunt concepute pentru a deveni rezistente la elementele la care suntem expuși.

De exemplu, leucocitele ajută la combaterea infecțiilor din organism. Șocul apei reci din fluxul sanguin stimulează leucocitele. Prin urmare,  dușurile reci pot ajuta la rezistența la boli obișnuite, cum ar fi răcelile și gripa.

Un studiu a indicat chiar că dușurile reci ar putea face corpul mai rezistent la anumite tipuri de cancer.

Citește și Napii: Top 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto