Napii (Brassicarapa) sunt o legumă rădăcinoasă și membru al familiei cruciferelor. Aceștia împreună cu alte legume, cum ar fi bok choy, varza de Bruxelles și kale.
Sunt una dintre cele mai importante culturi de legume din lume, deoarece sunt folosite pentru hrănirea atât a oamenilor, cât și a bovinelor.
Cele mai frecvente tipuri de nap sunt violet, roșu sau verzui la exterior și au un bec cu carne albă numit și rădăcină sau organ de stocare. Aceasta crește deasupra solului și are o piele netedă, fără cicatrici sau rădăcini laterale.
Atât rădăcinile, cât și frunzele, cunoscute și sub numele de napi, sunt comestibile.
Și, ca majoritatea legumelor crucifere, sunt lăudați pentru efectele lor de promovare a sănătății. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Napii sunt foarte hrănitori
Napii au un profil nutrițional excelent.
La fel ca alte legume crucifere, au un conținut scăzut de calorii, dar conțin multe vitamine și minerale.
O porție de 130 de grame de napi conține 36 de calorii, 8 grame de carbohidrați, 2 grame de fibre și 1 gram de proteine. De asemenea, conține vitamina C, folat, fosfor și calciu.
Cu toate acestea, frunzele conțin cantități de nutrienți și mai mari. 55 de grame de napi tăiați oferă 18 calorii, 4 grame de carbohidrați și 2 grame de fibre. De asemenea, conține vitamina K, vitamina C, provitamina A, folat și calciu.
2. Poate avea proprietăți anticancerigene
Napii conțin mai mulți compuși vegetali benefici asociați cu proprietăți de combatere a cancerului.
Pe lângă conținutul ridicat de vitamina C, care poate ajuta la prevenirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase, napii sunt bogați în glucozinolați.
Glucozinolații sunt un grup de compuși vegetali bioactivi care asigură, de asemenea, activitate antioxidantă. Acestea atenuează efectele stresului oxidativ care favorizează cancerul.
Numeroase studii au legat aporturi mai mari de glucozinolați cu un risc redus de diferite tipuri de cancer. Acestea includ cancerele pulmonare, de colon și rectale.
În plus, napii conțin cantități mari de flavonoide, în principal antocianine. Acestea sunt un alt tip de antioxidant cu efecte anticanceroase dovedite.
Antocianinele sunt prezente în fructele și legumele albastre și violete, cum ar fi napii. Consumul lor este legat de rate mai mici de boli cronice și degenerative.
3. Napii pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge
Gestionarea zahărului din sânge este esențială pentru sănătate, în special pentru cei care suferă de diabet. Studiile la animale sugerează că napii pot avea efecte antidiabetice.
Un studiu de 9 luni efectuat la șobolani pe o dietă bogată în zahăr a constatat că tratamentul cu 100 mg de nap pe kg de greutate corporală a scăzut nivelul zahărului din sânge și a crescut nivelurile de insulină. Aceasta în comparație cu grupul de control.
De asemenea, studiul a stabilit că extractul a ajutat la corectarea altor tulburări metabolice asociate diabetului, cum ar fi nivelul ridicat de colesterol din sânge și trigliceride.
Rezultate similare s-au găsit după testarea efectelor antidiabetice ale napilor.
Un studiu de 28 de zile efectuat la șobolani cu diabet a observat că cei hrăniți cu o doză zilnică de 200-400 mg de extract de frunze de nap pe kg au prezentat o scădere semnificativă a zahărului din sânge, precum și niveluri mai mici de colesterol total și LDL (rău).
Ambele studii sunt de acord că efectele antidiabetice ale napului și ale extractului de frunze de nap se pot datora multor factori. Acestea includ:
- degajare crescută a zahărului din sânge,
- scăderea producției de glucoză (zahăr) de către ficat,
- absorbție redusă a carbohidraților.
4. Poate oferi efecte antiinflamatorii
Inflamația este asociată cu multe boli cronice, cum ar fi artrita, cancerul și hipertensiunea arterială cauzate de întărirea arterelor.
Glucozinolații din napi se descompun în indoli și izotiocianați. Ambele sunt produse secundare bioactive cu proprietăți antiinflamatorii.
Un tip specific de indol în nap este arvelexina. Studiile sugerează că blochează compușii proinflamatori, cum ar fi oxidul nitric. Acesta este un tip de radical liber implicat în procesul de inflamație.
De exemplu, studiile pe eprubete și pe animale au descoperit că arvelexina a redus semnificativ inflamația și leziunile din celulele colonului uman și coloanele șoarecilor prin inactivarea unei căi inflamatorii.
5. Napii pot proteja împotriva bacteriilor dăunătoare
Glucosinolații de napi se descompun, de asemenea, în izotiocianați. Aceștia sunt un grup de compuși capabili să inhibe creșterea microbiană și bacteriană.
Studiile au descoperit că izotiocianatul combate bacteriile comune care cauzează boli, cum ar fi E. coli și S. aureus.
Un studiu cu eprubete a determinat că izotiocianații din legumele crucifere au avut un efect antibacterian de până la 87% împotriva tulpinilor de S. aureus rezistente la antibiotice.
Mai mult, având în vedere creșterea a cazurilor de rezistență bacteriană, cercetătorii au efectuat studii pe eprubete și pe animale pentru a evalua efectul potențial al combinării izotiocianaților cu antibiotice standard.
Rezultatele sugerează că împreună pot exercita un efect mai semnificativ în controlul creșterii bacteriene.
6. Pot ajuta la gestionarea greutății
Napii sunt legume cu conținut scăzut de calorii, fără amidon, cu un indice glicemic scăzut. Astfel, consumul lor are un efect minim asupra nivelului de zahăr din sânge.
Conform cercetărilor, aceste caracteristici susțin o greutate sănătoasă
7. Pot favoriza sănătatea oaselor
Vitamina K joacă un rol cheie în metabolismul osos. Studiile la animale sugerează că glucozinolații pot afecta, de asemenea, pozitiv formarea oaselor.
8. Napii pot proteja ficatul
S-a demonstrat că conținutul napilor de antociani și compuși sulfurați, cum ar fi glucozinolații, exercită efecte de protecție hepatică la șobolani cu toxicitate hepatică.
Citește și Șofranul: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății.