Franța interzice telefoanele mobile în școli și licee Actual

Franța interzice telefoanele mobile în școli și licee

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a respectat una din promisiunile făcute în campania electorală și a interzis telefoanele mobile în școli și licee.

Parlamentul francez a adoptat, luni, o lege care interzice utilizarea oricărui aparat cu acces la internet (telefon, tabletă, ceas) în școli și licee, atât în interiorul sălilor de curs, cât și în afara acestora, măsură care va intra în vigoare începând cu noul an școlar. Decizia a fost criticată dur de opoziție, care consideră că această nouă lege nu va schimba nimic și este, de fapt, o simplă manevră de imagine din partea partidului aflat la putere, La République En Marche. Pe lângă aceștia, proiectul de lege a mai fost susținut de mişcarea democrată MoDem şi de independenţi.

Copiilor li se va permite să își aducă telefoanele, tabletele sau orice alt dispozitiv conectat la internet, dar nu vor avea acces la ele, nici măcar în timpul pauzelor, decât după terminarea cursurilor, indiferent unde au loc acestea. Singurele excepții vor fi cele în scop educațional. De asemenea, copiii cu dizabilități se vor putea folosi de telefoanele mobile.

Decizia luată luni nu este nouă. Folosirea telefoanelor în timpul orelor de curs era interzisă încă din 2010, conform Codului Educației din Franța. În instituțiile de învățământ în care telefoanele mobile au fost interzise, profesorii spun că se simte o diferență. Însă, elevii nu sunt de aceeași părere.

Dar, odată cu noua lege, elevii vor fi nevoiți să își lase dispozitivele electronice în genți ori să le închidă pentru a nu deranja orele de curs. Totuși, legea nu prevede niciun tip de sancțiune pentru cei care o încalcă. În Franța, cifrele arată că peste 90% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani dețin un telefon mobil.

(sursă foto: fatherly)