Macron avertizează UE asupra pericolului naționalist Actual

Macron avertizează UE asupra pericolului naționalist

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat Europa asupra revenirii anilor 1930, din cauza răspândirii „bolii” naționaliste pe întregul continent. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu publicat joi.

Macron a avertizat, de asemenea, că Europa riscă să își piardă suveranitatea dacă va continua să fie amenințată și înghesuită astfel de puteri străine.

„Sunt uimit de similitudinile dintre vremurile în care trăim și cele dintre cele două mari războaie mondiale”, a spus președintele Franței în cotidianul Ouest-France, atenționând oamenii să fie atenție la amenințări.

„Într-o Europă divizată de frici, revenirea naționalismului, consecințele crizei economice, putem vedea foarte limpede tot ceea ce a marcat Europa între sfârșitul Primului Război Mondial și criza economică din anul 1929”, a fost citat spunând liderul european.

„Trebuie să purtăm asta în minte, să avem gânduri limpezi și să știm exact ce avem de făcut și ce trebuie să facem pentru a riposta acestor mișcări”, a mai completat Macron.

Macron, care se va afla într-o vizită de o săptămână în nordul și estul Franței pentru a marca centenarul sfârșitului Primului Război Mondial, a criticat recent membrii Uniunii Europene pentru că aceștia ar fi renunțat la principiile pe care a fost clădită coaliția. Acesta a menționat Ungaria și Polonia, ale căror guverne naționaliste s-au aflat în conflict cu Bruxelles-ul, precum și Italia, care este condusă de un guvern populist, format inclusiv din câteva partide și figuri de extremă dreapta.

„Europa se confruntă cu riscul de a fi ruptă de „lepra” naționalistă și de a deveni vulnerabilă în fața celorlalte puteri ale lumii. Și, automat, de a-și pierde suveranitatea”, a atras atenția președintele francez.

Emmanuel Macron, care a pierdut teren în ultima perioadă din punct de vedere al imaginii în Franța, se poziționează drept campionul politicilor centriste, având o abordare multilaterală în campania alegerilor parlamentare europene ce urmează în numai șapte luni. Totodată, acesta a mai declarat că este de așteptat ca lupta în cadrul acestor alegeri să se ducă, pe întregul continent, între progresiști și naționaliști.

foto