Ghimbirul: Top 11 beneficii pe care le poate aduce sanatății Magazin

Ghimbirul: Top 11 beneficii pe care le poate aduce sanatății

Ghimbirul este o planta cu flori cu origini în Asia de Sud-Est. Este printre cele mai sănătoase (și mai delicioase) condimente de pe planetă.

Aparține familiei Zingiberaceae și este înrudit cu turmericul, cardamomul și galangalul. Ghimbirul poate fi folosit proaspăt, uscat, sub formă de pudră, ca ulei sau ca suc. 

Este un ingredient foarte comun în rețete. Uneori se adaugă produselor alimentare și produselor cosmetice. 

Ghimbirul este încărcat cu substanțe nutritive și compuși bioactivi care au beneficii puternice pentru corp și creier.

Citește mai departe pentru a afla cum această plantă este benefică sănătății tale.

1. Conține gingerol, care are proprietăți medicinale puternice

Gingerolul are efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice. De exemplu, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, rezultatul unei cantități excesive de radicali liberi în organism.

Este folosit pentru a ajuta digestia, pentru a reduce greața și pentru a combate gripa și răceala.

2. Ghimbirul poate trata multe cazuri de greață

Doar 1-1,5 grame de ghimbir pot ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de greață, inclusiv greața legată de chimioterapie, greața după operație și greața de dimineață, în cazul femeilor gravide.

3. Ghimbirul poate ajuta la pierderea în greutate

Conform studiilor efectuate pe animale și oameni, ghimbirul poate afecta măsurătorile legate de greutate. Acestea includ greutatea corporală și raportul talie-șold.

Capacitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate poate fi legată de anumite mecanisme, cum ar fi potențialul său de a ajuta la arderea caloriilor sau la reducerea inflamației.

4. Poate ajuta la osteoartrită

Osteoartrita este o problemă comună de sănătate.

Implică deteriorarea articulațiilor din corp, ducând la simptome precum dureri articulare și rigiditate.

Există unele studii care arată că ghimbirul este eficient în reducerea simptomelor osteoartritei, în special osteoartritei genunchiului.

5. Poate reduce drastic zaharurile din sânge și poate micșora riscul de boli cardiace

Această zonă de cercetare este relativ nouă, dar ghimbirul poate avea puternice proprietăți antidiabetice. Într-un studiu din 2015 realizat pe 41 de participanți cu diabet zaharat de tip 2, 2 grame de pudră de ghimbir pe zi au redus glicemia cu 12%.

6. Ghimbirul poate ajuta la tratarea indigestiei cronice

Indigestia cronică este caracterizată prin dureri recurente și disconfort în partea superioară a stomacului.

Se crede că golirea întârziată a stomacului este un factor principal al indigestiei. S-a demonstrat în diverse studii că ghimbirul accelerează golirea stomacului.

7. Poate reduce semnificativ durerile menstruale

Ghimbirul pare a fi foarte eficient împotriva durerilor menstruale atunci când este luat la începutul perioadei menstruale. Studiile au concluzionat că ghimbirul este la fel de eficient ca medicamentele precum acidul mefenamic și acetaminofenul / cofeina / ibuprofenul

8. Gimbirul poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol

Într-un studiu din 2018 realizat pe 60 de persoane cu hiperlipidemie, cele 30 de persoane care au primit 5 grame de pudră de ghimbir în fiecare zi au văzut nivelul lor de colesterol LDL (rău) scăzând cu 17,4% pe o perioadă de 3 luni. 

Într-un studiu mai vechi din 2008, persoanele care au primit 3 grame de pudră de ghimbir (sub formă de capsule) în fiecare zi au văzut, de asemenea, reduceri semnificative în colesterol. Nivelul lor de colesterol LDL (rău) a scăzut cu 10% în 45 de zile.

Nivelurile elevate de colesterol LDL sunt asociate cu riscul de boli cardiace, așadar ghimbirul este recomandat celor cu o predispoziție genetică sau cu probleme cu inima.

9. Conține o substanță care poate ajuta la prevenirea cancerului

Ghimbirul conține substanța gingerol, care pare să aibă efecte protectoare împotriva cancerului. 

Există unele dovezi, deși limitate, că ghimbirul poate fi eficient împotriva altor tipuri de cancer gastrointestinal, cum ar fi cancerul pancreatic și cancerul hepatic.

Poate fi eficient și împotriva cancerului de sân și a cancerului ovarian. În general, este nevoie de mai multe cercetări.

10. Poate îmbunătăți funcția creierului și proteja împotriva bolii Alzheimer

Stresul oxidativ și inflamația cronică pot accelera procesul de îmbătrânire.

Se crede că aceștia se numără printre factorii cheie ai bolii Alzheimer și al declinului cognitiv cauzat de vârstă.

Unele studii pe animale sugerează că antioxidanții și compușii bioactivi din ghimbir pot inhiba reacțiile inflamatorii care apar în creier.

Există unele dovezi că ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea directă a funcției creierului. Într-un studiu din 2012 cu femei sănătoase de vârstă mijlocie, s-a demonstrat că dozele zilnice de extract de ghimbir îmbunătățesc timpul de reacție și memoria.

11. Ghimbirul poate ajuta la combaterea infecțiilor

Ghimbirul poate lupta împotriva bacteriilor și virusurilor dăunătoare, care ar putea reduce riscul de infecții.

Potrivit unui studiu din 2008, este foarte eficient inclusiv împotriva bacteriilor orale asociate cu gingivita și parodontita. 

Citește și Ceaiul verde: Top 7 efecte pozitive asupra sănătății!

Sursă foto