Câtă protecție oferă cu adevărat măștile împotriva COVID-19? Actual

Câtă protecție oferă cu adevărat măștile împotriva COVID-19?

O echipă a Universităţii din Tokyo a arătat care este protecţia oferită de măştile sanitare, precum şi de cele din pânză împotriva noului coronavirus.

Potrivit declaraţiilor acordate postului public de televiziune NHK de Yoshihiro Kawaoka, de la Institutul de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Tokyo, nu s-au realizat anterior alte experimente similare în cadrul cărora să se folosească virusuri reale.

Experimentul a costat în folosirea a două capete de manechine așezate în fața unei vitrine. În cazul unuia dintre acestea, s-a folosit un spray pentru a împrăştia virusul, iar pentru celălalt, un ventilator imitând respiraţia umană. Astfel, s-a simulat infecția cu noul coronavirus.

Receptorul care era protejat cu o mască din pânză a avut o reducere cuprinsă între 20 şi 40 % din absorbţia virusului şi între 47 şi 50 % în cazul măştii chirugicale obişnuite. În schimb, cu o mască N95, purtată corespunzător, reducerea a fost cuprinsă între 79 şi 90 %.

Când emiţătorul a folosit o mască, din pânză sau chirugicală de unică folosinţă, reducerea contagierii în cazul receptorului a fost de peste 70% pentru ambele cazuri, comparativ cu masca N95 plasată în mod corect, care a beneficiat de o protecţie de aproape 100%.

Cu toate acestea, Yoshihiro Kawaoka, şeful echipei care a condus experimentul, a avertizat că folosirea măştilor nu evită complet infectia cu noul coronavirus. Acesta a declarat: „Important este să nu avem prea multă încredere în măşti”.

Citește și: Primele studii Covid-19 care implică infectarea deliberată a voluntarilor

Sursă foto