Măslinele: 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Măslinele: 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Măslinele sunt un plus savuros la mese sau aperitive.

Au un conținut scăzut de carbohidrați, dar bogate în grăsimi sănătoase. Ele sunt, de asemenea, legate de mai multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Măslinele sunt foarte nutritive

Măslinele conțin 115-145 de calorii la 100 de grame, sau aproximativ 59 de calorii pentru 10 măsline.

100 de grame de măsline coapte, conservate, conțin 115 calorii, 80% apă, 0,8 grame de proteine, 6,3 grame de carbohidrați, 3,2 grame de fibre și 10,7 grame de grăsimi.

Din conținutul de 11-15% grăsimi din măsline, 74% este acid oleic, un acid gras mononesaturat. Este componenta principală a uleiului de măsline.

Acidul oleic este asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea inflamației și un risc redus de boli de inimă.

Măslinele sunt, de asemenea, o sursă bună de mai multe vitamine și minerale. Compușii lor benefici includ vitamina E, fier, cupru, calciu și sodiu.

2. Sunt bogate în compuși vegetali

Măslinele sunt bogate în mulți compuși vegetali, în special antioxidanți, inclusiv:

  • Oleuropeină. Acesta este cel mai abundent antioxidant din maslinele proaspete, necoapte. Este legat de multe beneficii pentru sănătate.
  • Hidroxitirosol. În timpul maturării măslinelor, oleuropeina este descompusă în hidroxitirosol. Este, de asemenea, un antioxidant puternic.
  • Tirosol. Cel mai răspândit în uleiul de măsline, acest antioxidant nu este la fel de puternic ca hidroxitirosolul. Cu toate acestea, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă.
  • Acidul oleanolic. Acest antioxidant poate ajuta la prevenirea leziunilor hepatice, la reglarea grăsimilor din sânge și la reducerea inflamației.
  • Quercetină. Acest nutrient poate scădea tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea inimii.

3. Au proprietăți antioxidante

S-a dovedit că antioxidanții din dietă reduc riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Măslinele sunt bogate în antioxidanți, cu beneficii pentru sănătate variind de la combaterea inflamației până la reducerea creșterii microorganismelor.

Un studiu a arătat că consumul unui reziduu pulpos din măsline a crescut semnificativ nivelurile sanguine de glutation. Glutationul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți din organism.

4. Pot îmbunătăți sănătatea inimii

Colesterolul din sânge și tensiunea arterială sunt factori de risc pentru boli de inimă.

Acidul oleic, principalul acid gras din măsline, este asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii. Poate regla nivelul de colesterol și poate proteja colesterolul LDL (rău) de oxidare.

În plus, unele studii arată că măslinele și uleiul de măsline pot reduce tensiunea arterială.

5. Măslinele pot îmbunătăți sănătatea oaselor

Osteoporoza se caracterizează prin scăderea masei osoase și a calității osoase. Poate crește riscul de fracturi.

Ratele de osteoporoză sunt mai mici în țările mediteraneene decât în restul Europei. Acest lucru a condus la speculații că măslinele ar putea proteja împotriva acestei afecțiuni.

S-a demonstrat că unii compuși vegetali găsiți în măsline și ulei de măsline ajută la prevenirea pierderii osoase în studiile pe animale.

Studiile umane lipsesc. Cu toate acestea, studiile pe animale și datele care leagă dieta mediteraneană de ratele scăzute de fracturi sunt promițătoare.

6. Pot ajuta la prevenirea cancerului

Măslinele și uleiul de măsline sunt consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană. Acolo, ratele de cancer și alte boli cronice sunt mai mici decât în alte țări occidentale.

Astfel, este posibil ca măslinele să contribuie la reducerea riscului de cancer.

Acest lucru se poate datora parțial conținutului lor ridicat de antioxidanți și acid oleic. Studiile pe eprubete arată că acești compuși perturbă ciclul de viață al celulelor canceroase la sân, colon și stomac.

Cu toate acestea, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma aceste rezultate. În acest moment, nu este clar dacă consumul de măsline sau ulei de măsline are vreun efect asupra cancerului.

Citește și Uleiul de măsline: Top 11 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto