Primul medicament care s-a dovedit eficient împotriva Covid-19 Actual

Primul medicament care s-a dovedit eficient împotriva Covid-19

Un medicament ieftin și disponibil pe scară largă poate ajuta la salvarea vieților pacienților grav bolnavi de coronavirus.

Medicamentul care ar reduce moartea din cauza noului coronavirus este dexametazona. Acesta a fost folosit încă de la începutul anilor 1960 pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă și astmul. 

Medicamentul face parte din cel mai mare proces din lume care testează tratamentele existente pentru a vedea dacă acestea funcționează și pentru coronavirus. Dacă ar fi fost folosit pentru a trata pacienții din Marea Britanie încă de la începutul pandemiei, s-ar fi putut salva până la 5.000 de vieți, spun cercetătorii.

Premierul Boris Johnson a declarat că este un moment de sărbătorit „o realizare științifică britanică remarcabilă”, adăugând: „Am luat măsuri pentru a ne asigura că avem suficiente provizii, chiar și în cazul unui al doilea vârf”.

În cadrul procesului, condus de o echipă de la Universitatea Oxford, aproximativ 2.000 de pacienți cu Covid-19, administrându-le tablete orale celor care aveau o formă mai ușoară a bolii (sub administrare de oxigen) și injecții intravenoase celor care au făcut o formă mai gravă (aflați pe ventilatoare mecanice). S-a constatat că riscul de deces a scăzut cu o treime pentru pacienții în stare gravă, iar pentru cei cărora li se administra oxigen incidența decesului a scăzut cu o cincime.

Cercetătorul șef, prof. Peter Horby, a declarat: „Acesta este singurul medicament de până acum care s-a dovedit că reduce mortalitatea – și îl reduce semnificativ. Este un progres major”.

Cercetătorul principal Prof. Martin Landray , a declarat pentru BBC: “Există un beneficiu foarte clar. Tratamentul durează până la 10 zile și costă aproximativ 5 lire sterline pe pacient. Deci, în esență, costă 35 de lire sterline pentru a salva o viață. Iar dexametazona este un medicament disponibil la nivel global.”

Cercetătorii spun că oamenii nu ar trebui să cumpere medicamentul pentru a-l lua acasă. Dexametazona nu pare să ajute persoanele cu simptome ușoare de coronavirus, ci doar pe cele care dezvoltă dificultăți de respirație.

Citește și: Nivelul de vitamina D ar putea avea un rol în ratele de mortalitate cauzate de COVID-19

Sursă foto