Meditația: Top 11 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Meditația: Top 11 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Meditația este procesul obișnuit de a vă antrena mintea să vă concentrați și să vă redirecționați gândurile.

Mulți oameni cred că este o modalitate de a reduce stresul și de a dezvolta concentrarea.

Oamenii folosesc, de asemenea, practica pentru a dezvolta alte obiceiuri și sentimente benefice. Acestea pot fi o dispoziție și o perspectivă pozitive, autodisciplină, un somn sănătos și chiar o toleranță crescută la durere.

Popularitatea meditației crește pe măsură ce mai mulți oameni descoperă numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Meditația reduce stresul

Reducerea stresului este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii încearcă meditația.

O analiză a concluzionat că meditația este la înălțimea reputației sale pentru reducerea stresului.

În mod normal, stresul mental și fizic determină niveluri crescute ale cortizolului hormonului stresului. Acest lucru produce multe dintre efectele nocive ale stresului, cum ar fi eliberarea de substanțe chimice inflamatorii numite citokine.

Aceste efecte pot perturba somnul, pot promova depresia și anxietatea, pot crește tensiunea arterială și pot contribui la oboseală și gândire tulbure.

Într-un studiu de 8 săptămâni, un stil de meditație numit „meditație conștientă” a redus răspunsul inflamației cauzat de stres.

În plus, cercetările au arătat că meditația poate îmbunătăți și simptomele afecțiunilor legate de stres. Acestea includ sindromul intestinului iritabil, tulburarea de stres post-traumatic și fibromialgia.

2. Controlează anxietatea

Meditația poate reduce nivelul de stres, ceea ce se traduce prin mai puțină anxietate.

O meta-analiză care include aproape 1.300 de adulți a constatat că meditația poate reduce anxietatea. Acest efect a fost cel mai puternic la cei cu cele mai ridicate niveluri de anxietate.

De asemenea, un studiu a constatat că 8 săptămâni de meditație conștientă au contribuit la reducerea simptomelor de anxietate la persoanele cu tulburare de anxietate generalizată. Acest lucru, împreună cu creșterea declarațiilor de sine pozitive și îmbunătățirea reactivității la stres.

Un alt studiu efectuat pe 47 de persoane cu durere cronică a constatat că finalizarea unui program de meditație de 8 săptămâni a dus la îmbunătățiri vizibile ale depresiei, anxietății și durerii pe parcursul unui an.

Mai mult, unele cercetări sugerează că o varietate de exerciții de atenție și meditație pot reduce nivelul de anxietate.

De exemplu, yoga s-a dovedit a ajuta oamenii să reducă anxietatea. Acest lucru se datorează probabil beneficiilor atât din practica meditativă, cât și din activitatea fizică.

Meditația poate ajuta, de asemenea, la controlul anxietății legate de locul de muncă. Un studiu a constatat că angajații care au folosit o aplicație de meditație conștientă timp de 8 săptămâni au experimentat sentimente îmbunătățite de bunăstare și au scăzut stresul și efortul la locul de muncă, comparativ cu cei dintr-un grup de control.

3. Promovează sănătatea emoțională

Unele forme de meditație pot duce la îmbunătățirea imaginii de sine și la o perspectivă mai pozitivă asupra vieții.

O revizuire a tratamentelor a mai mult de 3.500 de adulți a constatat că meditația conștientă a îmbunătățit simptomele depresiei.

În mod similar, o revizuire a 18 studii a arătat că cei care practică meditație prezintă simptome reduse de depresie, comparativ cu cei din grupul de control.

Un alt studiu a constatat că persoanele care au finalizat un exercițiu de meditație au experimentat mai puține gânduri negative ca răspuns la vizualizarea imaginilor negative, comparativ cu cele dintr-un grup de control.

Substanțele chimice inflamatorii numite citokine, care sunt eliberate ca răspuns la stres, pot afecta starea de spirit, ducând la depresie. O revizuire a mai multor studii sugerează că meditația poate reduce și depresia prin scăderea nivelului acestor substanțe chimice inflamatorii.

4. Meditația îmbunătățește conștiința de sine

Unele forme de meditație pot contribui la dezvoltarea unei înțelegeri mai puternice despre sine, ajutând la creșterea caracter.

Meditația de autoinvestigare își propune explicit să contribuie la dezvoltarea unei mai bune înțelegeri proprii și relaționări cu cei din jur.

Alte forme învață să recunoască gândurile care pot fi dăunătoare sau auto-învingătoare. Ideea este că, în timp ce se câștigă o mai mare conștientizare a obiceiurilor de gândire, ele pot fi direcționate către modele mai constructive.

O revizuire a 27 de studii a arătat că practicarea tai chi poate fi asociată cu o auto-eficacitate îmbunătățită. Acesta este un termen folosit pentru a descrie credința unei persoane în propria capacitate de a depăși provocările.

Într-un alt studiu, 153 de adulți care au folosit o aplicație de meditație conștientă timp de 2 săptămâni au experimentat sentimente reduse de singurătate și un contact social crescut în comparație cu cei dintr-un grup de control.

În plus, experiența în meditație poate cultiva abilități mai creative de rezolvare a problemelor.

5. Meditația prelungește durata atenției

Meditația cu atenție focalizată este ca ridicarea greutăților pentru durata atenției. Ajută la creșterea forței și rezistenței atenției.

De exemplu, un studiu a constatat că persoanele care au ascultat o înregistrare de meditație au avut atenție și precizie îmbunătățite în timp ce îndeplineau o sarcină, comparativ cu cele dintr-un grup de control.

Un studiu similar a arătat că persoanele care practică meditația în mod regulat gestionau mai bine la o sarcină vizuală și aveau o atenție mai mare decât cei fără experiență de meditație.

O analiză a concluzionat că meditația poate inversa tiparele din creier care contribuie la rătăcirea minții, îngrijorare și la atenție slabă.

Chiar și meditarea pentru o perioadă scurtă în fiecare zi poate aduce beneficii. Un studiu a constatat că meditația timp de doar 13 minute zilnic a sporit atenția și memoria după 8 săptămâni.

6. Poate reduce pierderea de memorie legată de vârstă

Îmbunătățirea atenției și claritatea gândirii pot ajuta la menținerea minții tinere.

Kirtan Kriya este o metodă de meditație care combină o mantră cu mișcarea repetitivă a degetelor pentru a focaliza gândurile. Studiile efectuate la persoane cu pierderi de memorie legate de vârstă au arătat că îmbunătățește performanța la testele neuropsihologice.

Mai mult, o analiză a găsit dovezi preliminare că mai multe stiluri de meditație pot crește atenția, memoria și rapiditatea mentală la voluntarii în vârstă.

Pe lângă combaterea pierderii normale a memoriei legate de vârstă, meditația poate îmbunătăți cel puțin parțial memoria la pacienții cu demență. De asemenea, poate ajuta la controlul stresului și la îmbunătățirea capacității de a face față a celor care au grijă de membrii familiei cu demență.

7. Meditația poate genera bunătate

Unele tipuri de meditație pot crește în special sentimentele și acțiunile pozitive față de sine și de ceilalți.

Metta este un tip de meditație cunoscut și sub numele de meditație de bunătate iubitoare. Ea începe cu dezvoltarea gândurilor și sentimentelor amabile față de sine.

Prin practică, oamenii învață să extindă această bunătate și iertare în exterior, mai întâi prietenilor, apoi cunoștințelor și, în cele din urmă, inamicilor.

O meta-analiză a 22 de studii asupra acestei forme de meditație a demonstrat capacitatea sa de a crește compasiunea oamenilor față de ei înșiși și de ceilalți.

Un studiu efectuat la 100 de adulți într-un program care a inclus meditație metta a constatat că aceste beneficii erau dependente de doză.

Cu alte cuvinte, cu cât oamenii petrec mai mult timp în practica săptămânală de meditație metta, cu atât trăiesc mai multe sentimente pozitive.

Un alt studiu realizat în 50 de studenți a arătat că practicarea meditației Metta de 3 ori pe săptămână a îmbunătățit emoțiile pozitive, interacțiunile interpersonale și înțelegerea celorlalți după 4 săptămâni.

Aceste beneficii par, de asemenea, să se acumuleze în timp cu practica meditației de bunătate iubitoare.

8. Poate ajuta la combaterea dependențelor

Disciplina mentală ce poate fi dezvoltată prin meditație poate ajuta la spargerea dependențelor. Asta prin creșterea autocontrolului și a conștientizării factorilor declanșatori ai comportamentelor dependente.

Cercetările au arătat că meditația poate ajuta la redirecționarea atenției, gestionarea emoțiilor și a impulsurilor și înțelegerea cauzelor din spatele dependenței lor.

Un studiu efectuat pe 60 de persoane care au primit tratament pentru tulburarea consumului de alcool a constatat că practicarea meditației transcendentale a fost asociată cu niveluri mai scăzute de stres, suferință psihologică, pofte și consum de alcool după 3 luni.

Meditația poate ajuta, de asemenea, la controlul poftelor alimentare. O revizuire a 14 studii a constatat că meditația conștientă a ajutat participanții să reducă consumul emoțional și excesiv.

9. Îmbunătățește somnul

Aproape jumătate din populație se luptă cu insomnie la un moment dat.

Un studiu a comparat programele de meditație conștientă și a constatat că persoanele care meditau au dormit mai mult și au îmbunătățit severitatea insomniei. Acest lucru a fost comparat cu cei care au avut o condiție de control nemedicată.

Specializarea în meditație poate ajuta la controlul sau redirecționarea gândurilor fugare care duc adesea la insomnie.

În plus, poate ajuta la relaxarea corpului, eliberând tensiunea și declanșând o stare pașnică în care este mai probabil somnul.

10. Ajută la controlul durerii

Percepția durerii este legată de starea sufletească și poate fi crescută în condiții de stres.

Unele cercetări sugerează că încorporarea meditației în rutină ar putea fi benefică pentru controlul durerii.

De exemplu, o revizuire a 38 de studii a concluzionat că meditația conștientă ar putea reduce durerea, îmbunătăți calitatea vieții și reduce simptomele depresiei la persoanele cu durere cronică.

O meta-analiză a studiilor care au înscris aproape 3.500 de participanți a concluzionat că meditația a fost asociată cu scăderea durerii.

Meditatorii și non-meditatorii au experimentat aceleași cauze ale durerii, dar meditatorii au arătat o capacitate mai mare de a face față durerii și chiar au experimentat o senzație redusă de durere.

11. Poate scădea tensiunea arterială

Meditația poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea fizică prin reducerea tensiunii asupra inimii.

În timp, hipertensiunea arterială face inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele, ceea ce poate duce la o funcție slabă a inimii.

Hipertensiunea arterială contribuie, de asemenea, la ateroscleroză sau la îngustarea arterelor, ceea ce poate duce la infarct și accident vascular cerebral.

O meta-analiză a 12 studii care au înscris aproape 1000 de participanți a constatat că meditația a contribuit la reducerea tensiunii arteriale. Acest lucru a fost mai eficient în rândul voluntarilor mai în vârstă și a celor care au avut tensiune arterială mai mare înainte de studiu.

O analiză a concluzionat că mai multe tipuri de meditație au produs îmbunătățiri similare ale tensiunii arteriale.

În parte, meditația pare să controleze tensiunea arterială prin relaxarea semnalelor nervoase care coordonează funcția inimii, tensiunea vaselor de sânge și răspunsul de „luptă sau fugă” care crește vigilența în situații stresante.

Citește și Yoga: Top 12 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto