Oțetul de cocos: 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Oțetul de cocos: 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Oțetul de cocos este un aliment de bază în bucătăria din Asia de Sud-Est și India, câștigând rapid popularitate în Occident.

Este făcut din seva florilor de cocos. Această seva fermentează timp de 8-12 luni, transformându-se în mod natural în oțet.

Se spune că oțetul de nucă de cocos oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, digestie îmbunătățită, un sistem imunitar mai puternic și o inimă mai sănătoasă. Citește mai departe pentru a afla cum.

1. Oțetul de cocos conține probiotice, polifenoli și nutrienți

Oțetul de cocos este adesea prezentat ca o sursă bogată de mulți nutrienți, deoarece seva folosită pentru a-l produce este bogată în vitamina C și potasiu. Seva mai conține colină, vitamine B, fier, cupru, bor, magneziu, mangan, fosfor, potasiu și zinc.

Cercetările arată în continuare că oțetul de cocos oferă o gamă largă de polifenoli. Aceștia sunt compuși vegetali benefici care pot proteja împotriva afecțiunilor precum diabetul și bolile de inimă.

În plus, datorită procesului de fermentație de 8 până la 12 luni, oțetul de cocos este, de asemenea, o sursă de bacterii benefice intestinului cunoscute sub numele de probiotice.

Acestea fiind spuse, lipsesc cercetările privind modul în care fermentația afectează conținutul de vitamine și minerale al oțetului.

2. Poate reduce glicemia și poate ajuta la combaterea diabetului

Oțetul de cocos poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și poate oferi o anumită protecție împotriva diabetului de tip 2.

La fel ca oțetul de mere, oțetul de cocos conține acid acetic, principalul compus activ din oțet. Mai multe studii raportează că acesta poate ajuta la scăderea creșterilor de zahăr din sânge după o masă bogată în carbohidrați.

Cercetările arată, de asemenea, că oțetul poate reduce nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină cu până la 34%.

Efectele de scădere a zahărului din sânge ale oțetului apar cel mai puternic atunci când este ingerat în timpul meselor.

Oțetul de cocos poate oferi beneficii similare cu alte tipuri de oțet. Cu toate acestea, niciun studiu nu a analizat efectele directe ale acestui tip de oțet asupra nivelului de zahăr din sânge sau asupra riscului de diabet. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte.

3. Oțetul de cocos poate ajuta la pierderea în greutate

Oțetul de cocos poate ajuta, de asemenea, la pierderea greutății nedorite.

Nu numai că nu conține calorii, dar conține și acid acetic. S-a demonstrat că acest compus ajută la reducerea foametei și la păstrarea senzației de sațietate pentru mai mult timp.

Mai multe studii pe animale leagă acidul acetic de scăderea apetitului. Acest compus poate, de asemenea, să dezactiveze genele de depozitare a grăsimilor și să le activeze pe cele de ardere a grăsimilor.

Mai mult, cercetările efectuate pe oameni arată că consumul de oțet în timpul meselor poate ajuta la păstrarea senzației de sațietate pentru mai mult timp.

Într-un studiu, persoanele care au adăugat oțet la o masă au mâncat cu până la 275 de calorii mai puține în restul zilei. Acest lucru în comparație cu cei care nu au adăugat oțet.

Un mic studiu mai arată că ingerarea de oțet în timpul meselor poate încetini rata la care stomacul se golește. Acest lucru poate duce la creșterea sentimentelor de sațietate.

Cercetările leagă, de asemenea, oțetul de pierderea în greutate.

Într-un studiu de 12 săptămâni, participanții au consumat 15-30 ml de oțet pe zi. După aceasta, au slăbit până la 1,7 kg și și-au redus grăsimea corporală cu până la 0,9%. În comparație, participanții din grupul de control au câștigat 0,4 kg.

Lipsesc studii în special privind oțetul de cocos. Cu toate acestea, deoarece conține același compus activ ca și alte tipuri de oțet, poate acționa în același mod.

4. Oțetul de cocos poate îmbunătăți sănătatea inimii

Oțetul de cocos poate îmbunătăți sănătatea inimii. În parte, acest lucru se poate datora conținutului de potasiu al sevei de cocos folosită pentru a face acest tip de oțet. Potasiul este un mineral asociat cu scăderea tensiunii arteriale și un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Studiile pe animale arată în continuare că oțetul poate reduce trigliceridele și nivelul de colesterol LDL „rău” în timp ce crește colesterolul „bun” HDL.

În plus, studiile pe șobolani observă că oțetul poate reduce tensiunea arterială. Acesta este un factor de risc major pentru bolile de inimă.

Un studiu pe animale în special asupra oțetului de cocos a raportat că poate reduce inflamația, greutatea corporală și nivelul colesterolului. Toate acestea pot contribui la o inimă mai sănătoasă.

La oameni, cercetările arată că administrarea a 15-30 ml de oțet pe zi poate ajuta la reducerea grăsimii abdominale și a nivelurilor de trigliceride din sânge. Acești doi sunt factori de risc suplimentari pentru boli de inimă.

Un studiu observațional remarcă faptul că femeile care au mâncat de 5-6ori pe săptămână salate cu dressing din ulei și oțet aveau până la 54% mai puține șanse de a dezvolta boli de inimă.

5. Poate îmbunătăți digestia și imunitatea

Oțetul de cocos poate contribui la un intestin și un sistem imunitar sănătos.

În parte, asta se datorează faptului că oțetul de nucă de cocos este obținut lăsând seva florii de cocos să fermenteze timp de 8-12 luni. Acest proces dă naștere în mod natural la probiotice, bacterii benefice pentru sănătatea intestinului.

În plus, oțetul de cocos conține acid acetic, un compus care poate ajuta la combaterea virușilor și bacteriilor. De exemplu, acidul acetic este eficient împotriva bacteriilor E. coli, o cauză binecunoscută a intoxicațiilor alimentare.

Pentru ca asta să funcționeze, pur și simplu adăugați puțin oțet în apă și înmuiați fructele și legumele proaspete în diluție timp de aproximativ două minute. Un studiu a arătat că această metodă simplă de spălare poate reduce bacteriile cu până la 90% și virușii cu până la 95%.

Oțetul de cocos poate fi, de asemenea, eficient în prevenirea creșterii G. vaginalis, o cauză majoră a infecțiilor vaginale. Cu toate acestea, acest beneficiu a fost observat într-un studiu pe eprubete. Prin urmare, nu este încă clar cum să folosiți oțetul pentru a obține acest beneficiu în viața reală.

Acest oțet este, de asemenea, promovat pentru a stimula sistemul imunitar datorită conținutului său potențial de nutrienți. Seva folosită pentru a face oțet de cocos este o sursă excelentă de fier și vitamina C, doi nutrienți legați de un sistem imunitar mai puternic.

Cu toate acestea, nu este clar cât de mult din vitamina C rămâne în oțet după fermentare. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține această afirmație.

Citește și Uleiul de cocos: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto