Merele: Top 10 beneficii pe care le pot avea asupra sănătății Magazin

Merele: Top 10 beneficii pe care le pot avea asupra sănătății

Merele sunt unul dintre cele mai populare fructe – și din motive întemeiate. Sunt un fruct excepțional de sănătos, cu multe beneficii.

Citește mai departe pentru a afla beneficiile merelor.

1. Sunt nutritive

Merele sunt o sursă bună de fibre și vitamina C. De asemenea, conțin polifenoli, care pot avea numeroase beneficii pentru sănătate.

Pentru a profita la maximum de mere, nu le decojiți – coaja conține jumătate din fibre și mulți dintre polifenoli.

2. Merele pot fi bune pentru pierderea în greutate

Merele sunt bogate în fibre și apă – două calități care le fac sățioase. Cercetătorii consideră că merele sunt sățioase deoarece sunt puțin calorice, dar totuși oferă fibre și volum.

Mai mult, unii compuși naturali din ele pot favoriza pierderea în greutate.

Un studiu efectuat pe șoareci obezi a constatat că cei cărora li s-a administrat un supliment de mere măcinate și suc de mere concentrat au pierdut mai multă greutate și au avut niveluri mai scăzute de colesterol LDL „rău”, trigliceride și colesterol total decât grupul de control.

3. Pot beneficia inimii

Merele conțin fibre solubile, care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

De asemenea, conțin polifenoli, care au efecte antioxidante. Multe dintre acestea sunt concentrate în coajă.

Unul dintre acești polifenoli este epicatechina flavonoidă, care poate scădea tensiunea arterială.

O analiză a studiilor a constatat că aportul mare de flavonoide a fost asociat cu un risc cu 20% mai mic de accident vascular cerebral.

Flavonoidele pot ajuta la prevenirea bolilor cardiace prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea oxidării colesterolului LDL “rău” și acționează ca antioxidanți.

4. Sunt asociate cu un risc scăzut de diabet

Mai multe studii au asociat consumul de mere cu un risc mai mic de diabet de tip 2. Este posibil ca polifenolii din mere să prevină deteriorarea țesutului celulelor beta din pancreas. Celulele beta produc insulină în corp și sunt adesea deteriorate la persoanele cu diabet de tip 2.

5. Pot avea efecte prebiotice

Merele conțin pectină, un tip de fibră care acționează ca un prebiotic. Asta înseamnă că hrănește bacteriile bune din intestin. 

Intestinul subțire nu absoarbe fibrele în timpul digestiei. În schimb, ele se duc în colon, unde pot promova creșterea bacteriilor bune.

6. Pot ajuta la prevenirea cancerului

Studiile cu eprubete au arătat o legătură între compușii vegetali din mere și un risc mai scăzut de cancer. Oamenii de știință cred că efectele lor antioxidante și antiinflamatorii pot fi responsabile de potențialele lor efecte de prevenire a cancerului.

7. Merele conțin compuși care pot ajuta la combaterea astmului

Merele bogate în antioxidanți pot ajuta la protejarea plămânilor de deteriorarea oxidativă. Pielea de mere conține quercetina flavonoidă, care poate ajuta la reglarea sistemului imunitar și la reducerea inflamației.

8. Merele pot fi bune pentru sănătatea oaselor

Cercetătorii consideră că antioxidanții și antiinflamatorii din acest fruct pot contribui la promovarea densității și rezistenței osoase. Mai mult, consumul de fructe poate ajuta la conservarea masei osoase odată cu înaintarea în vârstă. 

9. Merele pot proteja împotriva leziunilor stomacale provocate de AINS

Categoria de analgezice cunoscută sub numele de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) poate răni mucoasa stomacului.

Este considerat că doi compuși vegetali din mere, acidul clorogenic și catehina, sunt deosebit de utile în această privință.

10. Merele pot ajuta la protejarea creierului

Majoritatea cercetărilor se concentrează pe coaja și miezul merelor. Cu toate acestea, sucul de mere poate avea beneficii pentru declinul mental asociat cu vârsta. 

Sucul de mere poate ajuta la conservarea acetilcolinei, un neurotransmițător care poate scădea odată cu înaintarea în vârstă. Nivelurile scăzute de acetilcolină sunt asociate cu boala Alzheimer.

Citește și Semințele de chia: Top 9 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto